Uutislistaukseen

Laskiaisesta alkaa paastonaika

Tuhkakeskiviikosta alkava paastonaika kestää pääsiäissunnuntaihin.

Nuori mies on polvistunut alttarille, pappi piirtää otsaan tuhkaristiä.

Tuhkakeskiviikon messussa pappi tekee peukalollaan tuhkamerkin sitä haluavan otsaan. Kuva: Kirkon kuvapankki, Sanna Krook

Laskiaisen juhlapäivät tänä vuonna ovat laskiaissunnuntai 27. helmikuuta ja laskiaistiistai 1. maaliskuuta. Keskiviikkona 2.3. vietetään tuhkakeskiviikkoa.

Laskiaistapahtumia järjestetään Kuusankosken kirkon pihalla, Elimäen seurakuntakeskuksen ympäristössä ja Voikkaan kirkolla. Tuhkamessua vietetään keskiviikkona 2.3. Myllykosken, Käpylän ja Elimäen kirkossa. Tuhkakeskiviikon musiikillinen hartaus on katsottavissa 1.3. klo 10 alkaen Kouvolan seurakuntien YouTube-kanavalla. Anjalankosken ja Kouvolan seurakunnat tarjoavat mahdollisuuden ostaa laskiaispullia ja hernerokkaa Yhteisvastuun hyväksi.

Paaston avulla tavoitellaan mielenmuutosta

Laskiainen-nimen alkuperä on epävarma. Sana voi juontua laskea-verbistä; laskiaisesta alkaa paastopäivien laskeminen. Toinen suosittu selitys on ollut, että laskiaisena "laskeudutaan" paastoon. Laskiaistiistaina monessa kulttuurissa vietetään karnevaalia. Suomessa laskiaistiistain perinteisiä ruokia ovat hernekeitto ja laskiaispullat. Ennen paaston aloittamista on tapana syödä tavallista tuhdimmin. Laskiaistiistaina Suomessa on tavattu mennä pulkkamäkeen. Se on kotimainen vastine karnevaaleille.

Laskiaissunnuntaina luettavat raamatuntekstit kertovat siitä, miten Jeesus aloittaa matkan kohti Jerusalemia, missä hänet vangitaan ja tuomitaan kuolemaan.

Laskiaissunnuntaita seuraavana keskiviikkona vietetään tuhkakeskiviikkoa, josta alkava paastonaika kestää pääsiäissunnuntaihin. Tuhkakeskiviikko on saanut nimensä siitä, että Raamatussa säkkiin pukeutuminen ja tuhkan ripotteleminen pään päälle ovat eräs vertauskuvakatumukselle ja parannukselle.

Tuhkakeskiviikon jumalanpalvelukset kutsuvat matkalle paastonaikaan, joka kestää 40 arkipäivää. Paaston avulla tavoitellaan mielenmuutosta ja keskittymistä olennaiseen. Elämä yksinkertaistuu ja samalla annetaan tilaa hengellisyydelle.

Keskiviikkoillan tuhkamessu on ehtoolliskirkko, jossa pappi tekee peukalollaan tuhkamerkin sitä haluavan otsaan. Merkin tekemiseen käytetään tuhkasta ja oliiviöljystä tai vedestä tehtyä seosta.
– Merkki muistuttaa ristintien alkamisesta ja kehottaa kutakin tavallaan kulkemaan paastonaikaa. Paastoaminen on Jeesuksen sanoin sisäinen tapahtuma, jonka tulisi näkyä lähimmäisenrakkautena ja ilona, ei pinnistelynä. Tuhka kertoo myös ajallisuudesta – on tärkeää käyttää tämä aika oikein, sanoo Elimäen kirkkoherra Kirsi Hämäläinen.

Paasto on vanha kristillinen käytäntö, joka tunnetaan myös monissa muissa uskonnoissa. Kristilliset paastonajat edeltävät juhla-aikoja, kuten pääsiäistä ja joulua. Kristillinen paasto muistuttaa siitä, kuinka Jeesus valmistautui jumalalliseen tehtäväänsä rukoilemalla ja paastoamalla ruuasta.

Ortodoksisissa ja katolisissa kirkoissa on tapana pidättäytyä lihan syömisestä laskiaisen ja pääsiäisen välillä. Myös luterilaiseen perinteeseen kuuluu paasto, mutta se ei välttämättä tarkoita tietystä ruoasta pidättäytymistä. Sunnuntaipäiviä ei lasketa paastopäiviksi.

Ekopaasto kutsuu metsään

Kirkon valtakunnallisessa Ekopaasto-kampanjassa innostetaan suomalaisia liittymään pääsiäispaastoon, ja rohkaistaan kohtuuteen ja vastuullisuuteen. Kampanjassa painotetaan ympäristöteemoja kristillisestä näkökulmasta sekä luterilaista paastoperinnettä. Tänä vuonna Ekopaasto kutsuu metsään hiljentymään ja virkistymään. Ekopaasto-kampanja käynnistyy tuhkakeskiviikkona 2.3. ja kestää seitsemän viikkoa pääsiäislauantaihin 16.4. asti. Kampanjaan voi osallistua jakamalla sosiaalisessa mediassa ajatuksia ja kuvia metsästä aihetunnisteella #ekopaasto.

Laskiaissunnuntain jumalanpalvelukset löydät tapahtumakalenteristamme.Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Muita laskiaisen tapahtumia: 

Tuhkakeskiviikon musiikillinen hartaus verkossa
Tuhkakeskiviikon musiikillinen hartaus Kuusankosken kirkosta on katsottavissa 1.3. klo 10 alkaen Kouvolan seurakuntien YouTube-kanavalla. Hartauden toimittavat pastori Mirva Lehtinen ja lauluyhtye: Mia Räty, Päivi Oksanen, Pekka Ainali ja Risto Eskola. Hartaushetki on tallennettu tuhkakeskiviikkona 2021.

Tuhkamessu keskiviikkona 2.3.
klo 12 Myllykosken kirkko
klo 18 Käpylän kirkko
klo 18 Elimäen kirkko

Laskiaistapahtumia

Ti 22.2. klo 14-18 Koko perheen laskiaistapahtuma Kuusankosken kirkon pihalla. Tehtävärasteja, pulkkamäki, nuotio, kahvia, mehua, makkaraa ja pullaa. Tapahtumaan ei tarvitse ilmoittautua ja se on maksuton. Mukaan oma liukuri tai pulkka, kirkolta saa myös lainaksi liukureita ja pulkkia.
Ti 1.3. klo 14-17 Pikkuväen pikkulaskiainen Elimäen seurakuntakeskuksen sisäpihan ympäristössä. Mäenlaskua, lumimaalausta ja muuta hauskaa lumista puuhaa perheen pienimmille. Lasketaan liukureilla lumikasoista. Mukaan oma liukuri. Paikan päältä saa myös lainaksi liukureita. Tapahtumassa mukana Kouvolan kaupungin liikuntamaskotti Kääkki liikuntatuokioineen. Tarjolla lämmintä mehua ja pullaa. Tapahtuma on maksuton. Järjestäjänä Elimäen seurakunnan varhaiskasvatus yhteistyökumppaneineen.
Ti 1.3. klo 14-20 Nuorten laskiaisilta Voikkaan kirkolla. Ilta on tarkoitettu kaikille viidennestäluokasta ylöspäin oleville nuorille. Lasketaan mäkeä, tehdään laskiaispullia, pelaillaan ja ollaan rennosti.

Herkkuja Yhteisvastuun hyväksi

Ma 28.2. Laskiaispullia Yhteisvastuun hyväksi. Inkeroisten seurakuntatalolla myydään laskiaispullia 2,50 € / kpl ja rokkaa 5 € / litra (myös kasvisversio). Varaukset tulee tehdä ti 22.2. mennessä p. 040 7654 159 tai 040 527 3072. Tuotteet ovat noudettavissa Inkeroisten seurakuntatalolta maanantaina 28.2. klo 14-17.
Ti 1.3. Laskiaisherkkuja Yhteisvastuun hyväksi. Kouvolan seurakuntakeskuksella myydäänmhernerokkaa 5 € / litra ja laskiaispullia 2,5 € / kpl. Rokat ja pullat tilataan etukäteen pe 25.2. klo 12 mennessä p. 0400 374 996 tai diakonia.kouvola@evl.fi. Tuotteet ovat noudettavissa valmiiksi pakattuina laskiaistiistaina 1.3. klo 12-12.30 Kouvolan seurakuntakeskuksen aulasta, Hovioikeudenkatu 8. Tilauksen voi maksaa käteisellä, pankkikortilla tai MobilePay-numeroon 96735.

21.2.2022 08.56