Seurakunnan on myös mahdollista ottaa nimikkokohteeseen kokonainen maa tai työalue. Pakistan ja Hongkong ovat molemmat Suomen Lähetysseuran pitkäaikaisia kohteita, joiden nimikkosopimukset on solmittu jo v. 1985.
Pakistan
Pakistan on yksi maailman vaarallisin maa kristityille. Siellä kristityt elävät vainojen ja vaarojen keskellä ja kuuluvat useinmiten yhteiskunnan alimpaan luokkaan. Tällä hetkellä maa on liian vaarallinen suomalaisille lähetystyöntekijöille. Kuusankosken seurakunta tukee Pakistanin kirkon Peshawarin hiippakunnan evankelioimistyötä Suomen Lähetysseuran kautta.
Suomen Lähetysseura edistää Pakistanissa lasten koulutusta, kristillistä kasvatusta, naisten asemaa, uskontojen välistä vuoropuhelua, rauhaa sekä naisten ja lasten terveydenhuoltoa.
Kristittyjen prosentuaalinen osuus Pakistanin väestöstä on erittäin pieni – vain alle 2 prosenttia. Koska maan kokonaisväkiluku on kuitenkin niin suuri, on kristittyjäkin arviolta pari miljoonaa. Kristityt ovat perustuslain suojaamia, mutta moni kärsii syrjinnästä ja vainosta. Islamilaiset ääriliikkeet ovat myös iskeneet terrori-iskuin kristittyjä vastaan.
Pakistanin kirkon Peshawarin hiippakunta on Suomen Lähetysseuran pitkäaikainen yhteistyökumppani. Hiippakunta toimii Lounais-Pakistanissa ja sen alue ulottuu Afganistanin puolelle.
Vähemmistönä elävän kristillisen yhteisön identiteetin vahvistaminen on tärkeä osa Pakistanin kirkollista työtä. Seurakuntatyöhön kuuluu esimerkiksi erilaisia lasten leirejä ja tapahtumia. Lisäksi Lähetysseura tukee vähävaraisten lasten koulunkäyntiä hiippakunnan kouluissa. Niissä eri uskontoja edustavat lapset oppivat tuntemaan toistensa tapoja ja uskonnollista perinnettä.
Hiippakunnan lukutaito-opetus ja ompelu- ja kädentaitokurssit parantavat naisten elämänlaatua ja mahdollisuuksia osallistua perheen toimeentulon ansaitsemiseen.
Lähetysseura tukee myös kahta kristillistä järjestöä. Toinen ylläpitää raamattukirjekoulua, joka kehittää Pakistanin oloihin sopivaa kurssimateriaalia etäopiskeluun. Toinen järjestää uskontojen välisiä kohtaamisia ja edistää rauhanomaista rinnakkaiseloa esimerkiksi kouluttamalla yhteiskunnan eri toimijoita rauhanrakentamisen menetelmistä ja ihmisoikeuksista.
Pakistanissa on erittäin korkea äitiys- ja lapsikuolleisuus. Vuonna 2020 Pakistanissa menehtyi 140 synnyttäjää 100 000:tta synnyttäjää kohti – Suomessa vastaava luku oli 3. Lähetysseura tukee sekä Peshawarin hiippakunnan terveydenhuoltotyötä että Tankin kristillistä sairaalaa. Molempien toimijoiden keskeinen tavoite on parantaa äitien ja lasten terveyttä ja vähentää äitiys- ja lapsikuolleisuutta.
Lisätietoa Suomen Lähetysseuran työstä Pakistanissa.Linkki avautuu uudessa välilehdessä
Hongkong
Hongkong on ollut osa Kiinaa vuodesta 1997 alkaen. Pitkäaikainen Iso-Britannian siirtomaa sai oikeuden olla erityishallintoalue kommunistisessa Kiinassa. Suomen Lähetysseura on toiminut Kiinassa vuodesta 190 alkaen. Välillä työ oli sirtynyt kokonaan Hongkongiin ja Taiwaniin, mutta pikku hiljaa se on siirtynyt enemmän ja enemmän takaisin manner-Kiinan puolelle. Hongkngissa Suomen Lähetysseura tukee teologista koulutusta, vahvistaa kristillistä ymmärrystä ja sukupuolten välistä tasa-arvoa.
Hongkongin luterilainen teologinen seminaari on kansainvälinen ekumeeninen oppilaitos, jonka noin 500 opiskelijasta viidesosa on Hongkongin ulkopuolelta, pääosin Kaakkois-Aasiasta ja Manner-Kiinasta.
Seminaari kouluttaa pappeja, seurakuntien työntekijöitä sekä tohtoriohjelmiensa kautta teologisten seminaarien opettajia eri puolille Aasiaa. Sekä opettajissa että opiskelijoissa on luterilaisten lisäksi myös muiden kristillisten kirkkokuntien jäseniä.
Kehitämme seminaarin opetushenkilökunnan ammattitaitoa, jotta Kiinan kirkkojen teologinen pohja vahvistuisi, kun valmistuneet oppilaat palaavat seurakuntansa palvelukseen ja kirkon johtotehtäviin.
Kirkko toimii Hongkongissa 51 paikallisseurakunnan kautta kehittäen menetelmiä erityisesti nuorten saavuttamiseksi ja nuorten kristittyjen hengellisen kasvun tukemiseksi. Kirkkoon kuulumattomia tavoitetaan myös kirkon sosiaalityön ja kouluverkoston kautta. Kirkon jäsenmäärä on n. 20 000 henkilöä.
Kirkon alaisuudessa toimii 40 sosiaalialan palvelupistettä ja yli 20 eriasteista koulua ja lastentarhaa.
Vahvistamme kristillistä ymmärrystä ja perheiden hyvinvointia koulutuksen ja kiinankielisen teologisen kirjallisuuden kehittämisen kautta. Näin kristinuskon sanoma löytää uusia kanavia ja tavoittaa ympäristön asukkaita.
Naisten epätasa-arvoinen kohtelu, samoin kuin marginaalissa elävien ihmisryhmien alistaminen ja rasismi saavat usein voimansa uskonnollisista, jopa kirkollisista piireistä.
Suomen Lähetysseura on sitoutunut Suomen evankelisluterilaisen kirkon tunnustukseen sekä Luterilaisen maailmanliiton ja ACT-Alliancen linjauksiin, joilla edistetään sukupuolten välistä oikeudenmukaisuutta ja rakennetaan väyliä syrjään työnnettyjen äänen kuulumiseksi.
Työllä mahdollistetaan, että sekä Lähetysseuran oma henkilöstö että kumppanit Suomessa ja maailmalla tuntevat sukupuolten välisen oikeudenmukaisuuden teologiset perusteet, linkityksen ihmisoikeuksiin ja toimivat aktiivisesti sukupuolten välisen oikeudenmukaisuuden puolesta omalla alueellaan.
Lue lisää Suomen Lähetysseuran työstä Kiinassa ja Hongkongissa.