Lähetystyö korostaa vahvasti toisista huolehtimista. Se ei ainoastaan anna mahdollisuutta vapaaehtoistyöhön Kuusankoskella vaan se toimii myös globaalina heikoimpien puolestapuhujana. Lähetystyö on konkreettista palvelua kehitysmaissa, jossa pahimmillaan ihmiset näkevät nälkää ja ympäristö tuhoutuu. Lähetystyön tavoitteena on, että seurakunnan jäsenyys vahvistuisi kaikkialla maailmassa, huolenpito myös lähetyskentillä kasvaisi, koko maailmanlaajuisessa kirkossa.
Kuusankosken seurakunnalla on seitsemän nimikkosopimusta viiden eri lähetysjärjestön kanssa.
Lähetystyön nimikkosopimus on kuin seurakunta nimikoisi tai ottaisi nimelleen oman lähetystyöntekijän tai perheen, jota juuri he tukevat. Myös kokonaisia työalueita tai projekteja voi ottaa nimikkokohteeksi. Nimikkosopimuksen solmivat seurakunta ja lähetysjärjestö ja se koostuu lähinnä kannatussummasta ja sitoutumisesta rukoilla juuri näiden lähettien tai työalueen puolesta esim. jumalanpalveluksen esirukouksessa.
Kuusankosken seurakunnan nimikkosopimukset sijoittuvat tällä hetkellä enimmäkseen Afrikkaan ja Aasiaan. Nimikkolähettejä on kaksi: Sanna Suutari on medialähetystyössä Kyproksella ja Tansaniaan lähdössä oleva Linda Juntunen.
Seurakunnan on myös mahdollista ottaa nimikkokohteeseen kokonainen maa tai työalue. Pakistan ja Hongkong ovat molemmat Suomen Lähetysseuran pitkäaikaisia kohteita, joiden nimikkosopimukset on solmittu jo v. 1985.
Pakistan
Pakistan on yksi maailman vaarallisin maa kristityille. Siellä kristityt elävät vainojen ja vaarojen keskellä ja kuuluvat useinmiten yhteiskunnan alimpaan luokkaan. Tällä hetkellä maa on liian vaarallinen suomalaisille lähetystyöntekijöille. Kuusankosken seurakunta tukee Pakistanin kirkon Peshawarin hiippakunnan evankelioimistyötä Suomen Lähetysseuran kautta.
Suomen Lähetysseura edistää Pakistanissa lasten koulutusta, kristillistä kasvatusta, naisten asemaa, uskontojen välistä vuoropuhelua, rauhaa sekä naisten ja lasten terveydenhuoltoa.
Kristittyjen prosentuaalinen osuus Pakistanin väestöstä on erittäin pieni – vain alle 2 prosenttia. Koska maan kokonaisväkiluku on kuitenkin niin suuri, on kristittyjäkin arviolta pari miljoonaa. Kristityt ovat perustuslain suojaamia, mutta moni kärsii syrjinnästä ja vainosta. Islamilaiset ääriliikkeet ovat myös iskeneet terrori-iskuin kristittyjä vastaan.
Pakistanin kirkon Peshawarin hiippakunta on Suomen Lähetysseuran pitkäaikainen yhteistyökumppani. Hiippakunta toimii Lounais-Pakistanissa ja sen alue ulottuu Afganistanin puolelle.
Vähemmistönä elävän kristillisen yhteisön identiteetin vahvistaminen on tärkeä osa Pakistanin kirkollista työtä. Seurakuntatyöhön kuuluu esimerkiksi erilaisia lasten leirejä ja tapahtumia. Lisäksi Lähetysseura tukee vähävaraisten lasten koulunkäyntiä hiippakunnan kouluissa. Niissä eri uskontoja edustavat lapset oppivat tuntemaan toistensa tapoja ja uskonnollista perinnettä.
Hiippakunnan lukutaito-opetus ja ompelu- ja kädentaitokurssit parantavat naisten elämänlaatua ja mahdollisuuksia osallistua perheen toimeentulon ansaitsemiseen.
Lähetysseura tukee myös kahta kristillistä järjestöä. Toinen ylläpitää raamattukirjekoulua, joka kehittää Pakistanin oloihin sopivaa kurssimateriaalia etäopiskeluun. Toinen järjestää uskontojen välisiä kohtaamisia ja edistää rauhanomaista rinnakkaiseloa esimerkiksi kouluttamalla yhteiskunnan eri toimijoita rauhanrakentamisen menetelmistä ja ihmisoikeuksista.
Pakistanissa on erittäin korkea äitiys- ja lapsikuolleisuus. Vuonna 2020 Pakistanissa menehtyi 140 synnyttäjää 100 000:tta synnyttäjää kohti – Suomessa vastaava luku oli 3. Lähetysseura tukee sekä Peshawarin hiippakunnan terveydenhuoltotyötä että Tankin kristillistä sairaalaa. Molempien toimijoiden keskeinen tavoite on parantaa äitien ja lasten terveyttä ja vähentää äitiys- ja lapsikuolleisuutta.
Hongkong on ollut osa Kiinaa vuodesta 1997 alkaen. Pitkäaikainen Iso-Britannian siirtomaa sai oikeuden olla erityishallintoalue kommunistisessa Kiinassa. Suomen Lähetysseura on toiminut Kiinassa vuodesta 190 alkaen. Välillä työ oli sirtynyt kokonaan Hongkongiin ja Taiwaniin, mutta pikku hiljaa se on siirtynyt enemmän ja enemmän takaisin manner-Kiinan puolelle. Hongkngissa Suomen Lähetysseura tukee teologista koulutusta, vahvistaa kristillistä ymmärrystä ja sukupuolten välistä tasa-arvoa.
Hongkongin luterilainen teologinen seminaari on kansainvälinen ekumeeninen oppilaitos, jonka noin 500 opiskelijasta viidesosa on Hongkongin ulkopuolelta, pääosin Kaakkois-Aasiasta ja Manner-Kiinasta.
Seminaari kouluttaa pappeja, seurakuntien työntekijöitä sekä tohtoriohjelmiensa kautta teologisten seminaarien opettajia eri puolille Aasiaa. Sekä opettajissa että opiskelijoissa on luterilaisten lisäksi myös muiden kristillisten kirkkokuntien jäseniä.
Kehitämme seminaarin opetushenkilökunnan ammattitaitoa, jotta Kiinan kirkkojen teologinen pohja vahvistuisi, kun valmistuneet oppilaat palaavat seurakuntansa palvelukseen ja kirkon johtotehtäviin.
Kirkko toimii Hongkongissa 51 paikallisseurakunnan kautta kehittäen menetelmiä erityisesti nuorten saavuttamiseksi ja nuorten kristittyjen hengellisen kasvun tukemiseksi. Kirkkoon kuulumattomia tavoitetaan myös kirkon sosiaalityön ja kouluverkoston kautta. Kirkon jäsenmäärä on n. 20 000 henkilöä.
Kirkon alaisuudessa toimii 40 sosiaalialan palvelupistettä ja yli 20 eriasteista koulua ja lastentarhaa.
Vahvistamme kristillistä ymmärrystä ja perheiden hyvinvointia koulutuksen ja kiinankielisen teologisen kirjallisuuden kehittämisen kautta. Näin kristinuskon sanoma löytää uusia kanavia ja tavoittaa ympäristön asukkaita.
Naisten epätasa-arvoinen kohtelu, samoin kuin marginaalissa elävien ihmisryhmien alistaminen ja rasismi saavat usein voimansa uskonnollisista, jopa kirkollisista piireistä.
Suomen Lähetysseura on sitoutunut Suomen evankelisluterilaisen kirkon tunnustukseen sekä Luterilaisen maailmanliiton ja ACT-Alliancen linjauksiin, joilla edistetään sukupuolten välistä oikeudenmukaisuutta ja rakennetaan väyliä syrjään työnnettyjen äänen kuulumiseksi.
Työllä mahdollistetaan, että sekä Lähetysseuran oma henkilöstö että kumppanit Suomessa ja maailmalla tuntevat sukupuolten välisen oikeudenmukaisuuden teologiset perusteet, linkityksen ihmisoikeuksiin ja toimivat aktiivisesti sukupuolten välisen oikeudenmukaisuuden puolesta omalla alueellaan.
Suomen Lähetysseura on toiminut Kiinassa vuodesta 1902 lähtien. Kuluneiden reilun sadan vuoden aikana maassa on toteutettu kommunistinen vallankumous ja lukuisia yhteiskunnallisia uudistuksia. Raamatunkäännöstyön tarkoitus on, että ihmiset kaikkialla voisivat lukea ja kuulla rakastavasta Jumalasta. Omakielinen Raamattu saa aikaan muutoksen, jolla on merkitystä yksityisille kristityille ja kokonaisille kansoille.
Raamatunkäännöstyö Kiinassa
Nanjingissa Kiinassa on toiminut Ystävyyden säätiön raamattupaino, Amity Press vuodesta 1987. Nanjingin raamattupainossa on painettu 135 miljoonaa Raamattua, joista yli 70 miljoonaa jakeluun Manner-Kiinassa. Kirjapainossa painetaan Raamattuja myös vientiin muihin Aasian maihin. Kiinan raamattu-jakelusta vastaavat Kiinan kristillisen neuvoston (China Christian Council) 70 jakelukeskusta.
Raamattupainatusten ja jakelun lisäksi tukea tarvitaan raamatunkäännöstyöhön Kiinan vähemmistökielille. Yunnanin maakunnan väestöstä kolmannes puhuu äidinkielenään jotakin vähemmistökieltä. Alueella tehdäänkin raamatunkäännöstyötä seitsemälle kielelle. Kristittyjä on Kiinassa virallisen tiedon mukaan 30 miljoonaa.
- Sisareni ja veljeni rukoilevat puolestani ja nautin siitä, kun laulamme yhdessä virsiä. Pian seurakuntaan liityttyäni ystäväni vei minut lähikaupunkiin ja ostin oman Raamatun. Ilokseni minulla oli varaa siihen, kertoo iäkäs Wu Xiu Ying, joka lukee Raamattua päivittäin näkönsä heikentymisestä huolimatta.
Hongkong on ollut osa Kiinaa vuodesta 1997. Hongkongin erityishallintoalueella Lähetysseuran yhteistyökirkko on Hongkongin evankelisluterilainen kirkko (The Evangelical Lutheran Church of Hongkong, ELCHK).
Lähetysseuran työ Kiinassa kattaa yhteistyön Hongkongin luterilaisen kirkon kanssa sekä yhteistyön Kiinan kristillisen neuvoston kanssa Manner-Kiinassa. Lähetysseura tukee luterilaisen kirkon toimintaa ja teologista koulutusta. Lisäksi Lähetysseura tukee sosiaalityötä, mm. huumevieroitustyötä ja vammaisten lasten kuntoutustyötä.
Evankelis-luterilainen Lähetysyhdistys Kylväjä tekee työtä Israelissa, Ukrainassa ja Venäjän juutalaisten keskuudessa, missä toiminta keskittyy Pietarin alueelle.
Kylväjän työ Pietarin juutalaisten parissa on osa Inkerin kirkon toimintaa, ja se toteutetaan kiinteässä yhteydessä Inkerin kirkkoon. Työn hedelmänä on syntynyt messiaaninen luterilainen pyhän Johannes Kastajan seurakunta Pietariin.
Ukrainassa työ keskittyy Odessaan, jossa asuu arviolta 30.000 juutalaista. Kylväjän työntekijät toimivat siellä Jews for Jesus -järjestön työyhteydessä.
Olennainen osa Israelin työstä on henkilökohtaista todistamista ja kiinnostuneiden juutalaisten johdattamista kristilliseen uskoon. Lisäksi tuetaan Jerusalemin Caspari-keskusta ja tehdään diakoniatyötä apua tarvitsevien ihmisten parissa. Etiopiasta muuttaneiden juutalaisten keskuudessa on vuosien aikana syntynyt vireä omaehtoinen seurakuntatyö.
Jokaisen naisen ympäri maailman tulisi saada kuulla olevansa arvokas ja saada toivon elämäänsä. Toivoa naisille -työ vahvistaa naisia ja naisten asemaa ympäri maailmaa.
Toivoa naisille -työ tuottaa kymmenillä kielillä ympäri maailman ohjelmia, joiden kautta naiset hyötyvät kahdella tapaa: he saavat hyödyllistä tietoa esimerkiksi terveydestä ja kodinhoidosta, ja kuulevat heitä rakastavasta ja arvostavasta Jumalasta. Ohjelmat suunnitellaan niin, että ne kiinnostavat juuri kyseisen maan naisia. Jakamalla käytännön tietoa naisille vaikutus siirtyy koko perheeseen ja yhteisöön, ja toisaalta myös ohjelmien lukuisat mieskatsojat saavat tärkeää tietoa naisten arvosta ja oikeuksista.
Toinen liikkeen kivijalka on rukouskalenteri, jonka lyhyen päivittäisen esirukouksen rukoilee yli 110 000 naista ympäri maailmaa joka päivä. Jos siis haluat olla mukana työssä maailman naisten hyväksi, kysymme sinulta vastakysymyksen: olisiko sinulla minuutti aikaa päivittäin?
”Olen tuntenut suurta siunausta Toivoa naisille -ohjelman terveysopetuksista. Olen saanut paljon uutta tietoa. Myös raamattuopetus on vahvistanut minua.”
Evästeiden avulla tarjoamme parempaa käyttökokemusta. Omat, välttämättömät evästeemme kontrolloivat sivuston toimivuutta ja käytettävyyttä.
Käytämme sivustolla upotuksia sosiaalisesta mediasta, kuten videoita ja sisältöjä. Nämä sisällöt saattavat sisältää käyttäjiä henkilöiviä evästeitä. Nähdäksesi nämä sisällöt sivustollamme hyväksy evästeet.