Surun ja sairauden kohdatessa

Surun ja sairauden kohdatessa on tärkeää voida puhua tunteistaan ja ajatuksistaan. Keskusteluapua seurakunnissa saat papeilta ja diakoniatyöntekijöiltä sekä sairaalapapeilta, jotka auttavat sairauden ja surun kysymyksissä sairaaloissa.

Sairaalasielunhoito

Sairaalapastori on luottamuksellinen kuuntelija ja keskustelija. Ihminen, joka pysähtyy, kohtaa, on läsnä ja valmis kuuntelemaan ja jakamaan sairauden herättämiä ajatuksia, kysymyksiä ja tunteita.

Sairaalapastorit palvelevat potilaita, heidän läheisiään ja sairaalan henkilökuntaa. Sairaalapappi voi pitää rukoushetken sairaan tai kuolevan puolesta sekä saattohartauden läheisen kuoltua. Sairaalapapit ovat käytettävissä myös ehtoollista, rippiä ja muita kirkollisia toimituksia varten.

Sairaalapappiin saa yhteyden soittamalla, sähköpostilla tai pyytämällä sairaalan henkilökuntaa järjestämään tapaamisen.

Sairaalapastorit ovat käytettävissä arkisin. Viikonloppuisin akuuttitilanteissa seurakuntien papit palvelevat.

Sairaalapastorien yhteystiedot

Seurakuntien surutyö

Surun kohdatessa sinulla on mahdollisuus keskustella kahden kesken diakoniatyöntekijän kanssa. Hän tulee pyydettäessä kotikäynnille. Luottamuksellisissa keskusteluissa voi jakaa mieleen nousevia tunteita ja ajatuksia. Seurakunnissa ohjataan myös sururyhmiä, joissa läheisensä menettäneet voivat kokoontua keskustelemaan ja läpikäymään menetykseen liittyviä asioita.

Älä jää surusi kanssa yksin, ota rohkeasti yhteyttä oman seurakuntasi surutyötä tekevään diakoniatyöntekijään.

Silloin kun en itse jaksa ollenkaan,
kun on kaikki voima poissa kokonaan, tule sinä Jeesus.
Tällaisena jään pienen lapsen lailla syliin lepäämään.

- Anna-Mari Kaskinen

Tyyni järvi