Tapahtukoon sinun tahtosi

Kirkkovuosikalenterissa vietämme tänään Marian ilmestymispäivää. ”Minä olen Herran palvelijatar. Tapahtukoon minulle niin kuin sanoit”. (Luuk. 1:38)

Meiltä löytyy kotoa monta Jumalanäiti ikonia, jossa Jeesus istuu äitinsä sylissä. Jumalanäidin ikonista tulee mieleen hellyyttä ja rakkautta. Tietysti voimme nähdä siinä myös surua, lapsen tulevasta kohtalosta, kärsimyksestä ja kuolemasta, jota kohti paastoaikana menemme. Maria ei voinut varjella lastaan hänen kohtaloltaan ja tehtävältä, hän pystyi ainoastaan rukoilemaan. 

Maria onkin meille hyvä esimerkki rukoilemisesta ja rukouksesta. Kun enkeli ilmoitti Marialle, että hän on raskaana, sen täytyi olla hyvin hämmentävä hetki. Tässä erikoisessa, mutta tärkeässä hetkessä Maria kääntyy Jumalan puoleen ja rukoilee. Hän sanoo rukouksen sanat, jotka hän sanoo vielä monessa tilanteessa elämänsä aikana: tapahtukoon niin. Maria vastasi enkelillekin ”Tapahtukoon niin kuin sanoit”. 

Meidätkin on Marian tavoin rukoilemaan. Monet meistä muistavat varmasti Isä-meidän rukouksen, joka ollaan opittu koulussa tai viimeistään rippikoulun aikaan. Jeesus opetti siinä meitä rukoilemaan taivaallista Isää, Jumalaa sanoin: tapahtukoon sinun tahtosi. Voimme oman elämän pyörityksen keskellä rukoilla samaa, tapahtukoon niin kuin haluat. Se sisältää syvää toivoa ja luottamusta. Saammekin elää luottaen Jumalan hyviin lupauksiin. Ei ole mitään muuta pysyvää kuin Jumalan lupaukset, jotka täyttyivät Marian pojan kokemuksissa pääsiäisenä.

Me voimme Marian tavoin tarttua niihin Jumalan lupauksiin, jota hän meille antaa. Saamme olla ja jäädä niiden varaan. Niistä saamme myös voimaa, iloa ja suunnan elämällemme. Taivaan Isä pitää meistä varmasti huolen. Hän on kanssasi tänään, huomenna ja iankaikkisesti. Älä pelkää, vaan usko.

Annamari Kaskisen rukouksen sanoin siunattua kevättä sinulle: Rakas Jumala, sinä valitsit nuoren Marian Poikasi äidiksi. Kutsut tänäänkin yhteyteesi tavallisia ihmisiä. Annat heille tehtäviä, jotka käyvät yli heidän ymmärryksensä ja kykynsä. Vie päätökseen alkamasi työ. Anna meidänkin olla valmiita vastaamaan sinun kutsuusi. Auta meitä tukemaan toisiamme erilaisissa kutsumukissamme. Aamen. 

Sanni Lehtinen
Valkealan seurakunnan pappi