Utelias ihminen

Olen onnekas seurakunnan vapaaehtoinen. Sain kirjoittaa kahden työalan 50 v historiikit ja laatia esitelmäsarjan "Suomen nainen sodassa".  Olin myös mukana Kouvolan seurakunnan 100 v tapahtumien järjestelyissä ja etsin taustatietoja seurakuntakeskuksen vitriineissä olevista esineistä ja mm. kirkkoherrojen palvelusajoista.
 
Uteliaisuus on suurin motiivini kurkistaa menneiden sukupolvien elämään. Kirjoittajana ja kertojana olen piirikunnallista tasoa, mutta haluan ottaa asioista selvää ja tallentaa niitä muistiin tavallani, jotta tulevat uteliaat sukupolvet voivat niistä halutessaan noukkia pieniä tiedonjyviä. 

Menneisiin asioihin ja tapahtumiin paneutuminen ja niiden tutkiminen on palkitsevaa. Lisääntynyttä tietoa tärkeämpää on kuitenkin ymmärryksen kasvu. Asioiden ja tapahtumien oikean mittakaavan hahmottaminen. Moni oman elämän tai kirkon harmi tai haaste tuntuu isolta ja pelottavalta, mutta kun sitä peilaa suvun tai kirkon vuosisataiseen historiaan, huomaa, että edelliset sukupolvet ovat selättäneet paljon suurempia haasteita. Joten. Kyllä mekin selvitään, koska  käytössämme on suuremmat taloudelliset, tiedolliset ja tekniset resurssit.

Raamatusta löytyy monta karmaisevaa kertomusta, mitä saattoi seurata väärästä uteliaisuudesta. Adamin, Eevan ja Lootin vaimon sekä monen muun uteliaan (tai epäuskoisen) karut kohtalot ovat kaikkien muistissa. Mietin kuitenkin, että taitavat lobbarit voisivat käyttää ihmisen luontaista uteliaisuutta hyväksi houkutellakseen uusia ihmisiä  kirkon erilaisiin tapahtumiin ja tilaisuuksiin sekä vapaaehtoistöihin ja toimiin. Kirkolla on paljon tuotteita ja palveluja, joilla on tai voisi olla hyvää tekevä vaikutus kenelle tahansa kanssakulkijalle. Pitää vain löytää keinot ja tavat herättää ihmisissä uinuva uteliaisuus löytämään kaikki se hyvä, joista heillä vielä ei ole kokemusta. 

Lehdestä luin, että uteliaat ihmiset – homo studiosus - elävät yleensä pitempään ja rikkaamman elämän kuin he, jotka eivät jaksa innostua mistään tai lähteä mökistään ulos. Ei pidä olla touhottaja eikä liian kiinnostunut ihmisten niistä asioista, joista he haluavat vaieta, mutta hyvien tapojen rajoissa meidän kannattaa ottaa asioista selvää ja olla uteliaita!     

Antero Rossi
Kirkkovaltuutettu, Risteyksen
toimitusneuvoston jäsen