Uutislistaukseen

Yhteisvastuukeräys 2022 nostaa esiin nuorten kokeman hädän ja toivottomuuden

Yhteisvastuukeräys käynnistyy sunnuntaina 6. helmikuuta. Kouvolan seurakunnissa avajaispäivän jumalanpalveluksissa kerätään kolehti Yhteisvastuulle. 

Nuori nainen auringonpaisteessa.

Nurmijärveläinen Jasmin Ruotsalainen sai Palveluoperaatio Saappaan vapaaehtoiselta apua, kun mielenterveys horjui. Nyt Jasmin auttaa vuorostaan muita toimien Saappaan vapaaehtoisena sekä nuorisotyön tulevana ammattilaisena. (Kuva: Nelli Jäntti-Tuominen)

Keräykseen voi osallistua myös seurakuntakohtaisten lahjoituslinkkien kautta verkossa tai lahjoittamalla seurakuntakohtaisten MobilePay-numeroiden kautta. 

Vuodesta 1950 toiminut Yhteisvastuu on yksi Suomen suurimmista vuosittain järjestettävistä kansalaiskeräyksistä ja lähimmäisenrakkauden kansanliike. Keräyksellä autetaan hädänalaisia Suomessa ja kehittyvissä maissa syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta. 

Keräysvaroilla lisää aikuisten tukea nuorten arkeen

Tämän vuoden Yhteisvastuukeräyksellä autetaan koronapandemian seurauksista kärsiviä lapsia ja nuoria niin Suomessa kuin maailmallakin. Keräyksen tuotolla hankitaan lisää turvallisia aikuisia ja muita hyvinvointia – erityisesti mielen hyvinvointia – edistäviä tekijöitä lasten ja nuorten arkeen. 

Pitkittynyt korona-aika on lisännyt nuorten ahdingon ja yksinäisyyden kokemuksia. Pandemia on osunut nuorille herkkään ikävaiheeseen ja koetellut ikäpolvea kovalla kädellä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vuonna 2021 toteuttaman kouluterveyskyselyn mukaan suomalaisnuorten mielenterveys on heikentynyt pandemian aikana. 15–19-vuotiaista nuorista löytyy merkittävä määrä etäopiskelun ja eristäytymisen haasteista kärsineitä sekä yksinäisyyttä, ahdistusta ja toivottomuutta kokeneita nuoria. 

Kaksi vuotta on pitkä aika nuoren elämässä

Nykynuoret ovat niin haastavassa tilanteessa, että en haluaisi vaihtaa osaa heidän kanssaan, sanoo Kouvolan seurakunnan diakoni Pasi Jurva, joka kohtaa työssään kaupungin etsivän nuorisotyön lähettämiä nuoria.
– Nuorten elämässä ilmenee muun muassa kiusaamista, hyväksikäyttöä, masennusta, keskittymishäiriöitä, päihteiden käyttöä ja paniikkikohtauksia. Ainakin osittain näiden ongelmien seurauksena tulee myös taloudellisia vaikeuksia, jotka sitten taas ruokkivat henkisiä ongelmia ja riippuvuuksia. Eli oravanpyörä on valmis. Aina ei voi tietää, mikä asia on käynnistänyt kehityskulun. 

Jurva on omassa työssään selvästi nähnyt, että niillä nuorilla, joilla edellä mainittuja ongelmia oli jo ennen pandemiaa, on niitä nyt vielä enemmän.
– Kahdessa vuodessa nuoren elämässä voi tapahtua paljon asioita, jotka jarruttavat tulevaisuuden suunnitelmia ja haaveita. Tämä aika ei ole varmasti helppoa kenellekään nuorelle, mutta erityisen vaikeaa se on heille, joiden tulevaisuus on jo ennen pandemiaakin ollut haasteita täynnä. 
– Sanotaan että nuorissa on tulevaisuus. Jotta se olisi totta, nuorten on uskottava tulevaisuuteen ja omiin mahdollisuuksiinsa vaikuttaa siihen, Pasi Jurva toteaa.

Nuorista pidetään seurakunnissa hyvää huolta

Pandemian aikana Kouvolan seurakunnissa on huomioitu nuoret ja pidetty heistä hyvää huolta. Nuorisotyönohjaaja Lotta Kemppainen kertoo esimerkin Valkealan seurakunnasta.  
– Työtä nuorten parissa on pyritty tekemään normaalilla tavalla mahdollisuuksien mukaan. Työntekijä on ollut tavalliseen tapaan osa koulun arkea, ja viikkotoiminta seurakunnassa on ollut avoinna nuorille. Pahimpina aikoina, jolloin rajoitukset olivat tiukat, nuoria pyrittiin kohtaamaan Teamsissa sekä Instagramin livessä. Työntekijät ovat myös jatkuvasti pyrkineet viestittämään, että heihin saa olla yhteydessä ja henkilökohtaiset tapaamiset onnistuvat. 

Anjalankosken seurakunnan nuorisotyönohjaaja Enni Järvikangas mainitsee lisäksi nuorten etätoiminnan. – Työntekijät yhdistivät voimansa heti pandemian alkaessa ja järjestivät viikoittain etänuorteniltoja.

Koronatilanne ei ole ollut kaikille nuorille huonoa aikaa, vaan joillekin tilanne on voinut olla jopa helpotus, kun on voinut yksinkertaistaa omaa elämää vähentyneillä ihmiskontakteilla ja vastuutehtävillä. – Jotkut ovat myös nauttineet etäkoulusta, kun ovat pystyneet keskittymään vain koulutehtäviin eikä ole tarvinnut pohtia, miten olla muiden ihmisten kanssa, Lotta Kemppainen sanoo.

Yhteisvastuun tuotosta 20 % jää paikallisseurakuntiin

20 prosenttia Yhteisvastuukeräyksen tuotoista jää paikallisseurakunnille ahdingossa olevien nuorten tukemiseksi tehtävään työhön ja diakonia-avustuksiin oman seurakunnan alueella. 

Toiset 20 prosenttia keräystuotosta ohjataan Lasten ja nuorten keskukselle, joka kehittää ja laajentaa muun muassa etsivän nuorisotyön Saapas-toimintaa uusille paikkakunnille ja uutuutena kouluihin. NettiSaapas toimii valtakunnallisesti. Sen kautta vapaaehtoiset etsivät kuuntelijaa kaipaavia nuoria sosiaalisen median eri alustoilla keskustellen ja auttaen. Myös Moottoripaja- sekä perheystävätoimintaa kehitetään ja laajennetaan. Moottoripajoissa opitaan rassailun ohella arjen hallintaa. Perheystävä tarjoaa tukea yksinäisille, kuormittuneille tai syrjäytymisuhan alla oleville lapsiperheille.

60 prosenttia keräystuotosta ohjataan Kirkon Ulkomaanavun (KUA) katastrofirahastoon, jonka avulla käynnistetään ja toteutetaan hätäapua kehittyvien maiden humanitaarisissa katastrofeissa. Tämänvuotisessa keräyksessä esillä on erityisesti KUA:n työ Etelä-Sudanissa, jonne sisällissodan väkivaltaisuuksia paenneet perheet ovat palaamassa takaisin. 

Monta tapaa lahjoittaa keräykseen

Oman seurakunnan Yhteisvastuukeräykseen voi lahjoittaa monin eri tavoin. Keräykseen voi esimerkiksi lahjoittaa verkossa seurakuntakohtaisten lahjoitussivujen kautta. Samalta verkkosivulta löytyvät myös seurakuntakohtaiset MobilePay-lahjoitusnumerot. Muita lahjoitustapoja voi tiedustella sekä ilmoittautua vapaaehtoiseksi Yhteisvastuutapahtumiin tai lipaskerääjäksi ottamalla yhteyttä oman seurakunnan diakoniaan. Lipaskeräyksiä ja Yhteisvastuutapahtumia järjestetään mahdollisuuksien mukaan pitkin vuotta. 

Yhteisvastuukeräyksen aloitus Kouvolassa sunnuntaina 6.2. 

klo 10 Messu, Anjalan kirkko.
klo 10 Messu, Sippolan kirkko. Suoratoisto Anjalankosken seurakunnan Facebook-sivulla ja Instagramissa.
klo 10 Messu, Elimäen kirkko. Suoratoisto Kouvolan seurakunnat YouTube-kanavalla.
klo 10 Messu, Kouvolan Keskuskirkko.
klo 10 Messu, Kuusankosken kirkko. 
klo 10 Messu, Jaalan kirkko. Nähtävissä myös Jaalan kappeliseurakunnan YouTube-kanavalla.
klo 10 Perhemessu, Valkealan kirkko. Messun jälkeen kirkon pihalla makkara/mehutarjoilu sekä leipämyyjäiset Yhteisvastuun hyväksi. Leipämyyjäisiin voi tuoda leipiä myyntiin sunnuntaiaamuna kirkkoon. 
klo 13 Messu, Käpylän kirkko. 

Yhteisvastuutapahtumia

Anjalankoski:
Su 6.2. alkaen Sukkapankki Myllykosken Triadissa. Sukkia voi lahjoittaa ja hakea, vapaaehtoinen maksu yhteisvastuulle. Tiedustelut 040 7654 175.
Ma 28.2. klo 14–17 Laskiaispullia ja rokkaa Yhteisvastuukeräyksen hyväksi (ennakkotilaus). Pullat 2,50 € / kpl ja rokka 5 € / litra. Maksu käteisellä (mielellään tasaraha) tai MobilePay-numeroon. Varaukset viimeistään ti 22.2. p. 040 7654 159. Tuotteiden nouto ma 28.2. klo 14–17 Inkeroisten srk-talolta. Kotiin toimituksesta sovittava tilauksen yhteydessä. Rokkaa saatavana myös kasvisversiona, liha on korvattu porkkanalla. 
Su 10.4. Perheiden palmusunnuntaitapahtuma Myllykosken Triadissa:
klo 14-16 Tapahtumapajat: kasvomaalausta, virpomavitsa, korttipaja, keppihevosrata, ongintaa (1 € / kpl). Lounas (kinkkukiusaus, josta myös maidoton kasvisversio) ja kahvi, tee, mehu. Lounaasta ja kahvista vapaaehtoinen maksu Yhteisvastuukeräykselle. 
klo 16 Triadi-messu. 

Lipaskeräykset
La 5.3. klo 11-13 Myllykosken S- ja K-Supermarketit.
Pe 29.4. klo 10-12 ja 15-17 Inkeroisten K-supermarket.
Pe 29.4. klo 10-12 ja 15-18 Myllykosken S-Market ja K-Supermarket.
Kevään aikana lippaat kiertävät myös Anjalankosken seurakunnan diakoniatyön kerhoissa.

Elimäki:
Pe 11.2.
klo 10-16 Lipaskeräys: S-marketit Elimäki ja Koria.

Kouvola:
Pe 25.2
. klo 9–17 Lipaskeräys Valtarissa, Hansassa ja Prismassa mikäli koronarajoitukset sallivat.
Ti 1.3. klo 12–12.30 Laskiaisherkkuja Yhteisvastuun hyväksi (ennakkotilaus). Tarjolla hernerokkaa 5 € / litra ja laskiaispullia 2,50 € / kpl. Tilaukset pe 25.2. klo 12 mennessä p. 0400 374 996. Nouda tilaukset valmiiksi pakattuina laskiaistiistaina 1.3. klo 12–12.30 seurakuntakeskuksen Hovioikeudenkadun puoleisesta aulasta, Hovioikeudenkatu 8.

Kuusankoski:
Ke 9.2.
klo 12-13 tai 16-17 Lohikeittoa ja sämpylöitä Yhteisvastuun hyväksi (ennakkotilaus). Keitto 4 €, sämpylät 2,50 € (4 kpl) tai 5 € (8 kpl). Maksu käteisellä (mielellään tasaraha) tai MobilePay-numeroon 41976. Myydään vain ennakkotilauksen tehneille. Tilaukset 3.2. mennessä p. 0400 795835. Nouto Kuusankosken seurakuntakeskuksesta ke 9.2. klo 12-13 tai 16-17. 

Valkeala:
Pe 25.2.
klo 9-18 Lipaskeräystempaus Valkealan S-marketeilla ja Valkealan sekä Utin ABC-asemilla.

Yhteisvastuukonsertit:
Su 20.3
. klo 16 Yhteisvastuukonsertin tallenne julkaistaan Kouvolan seurakuntien YouTubessa. Konsertin teemana luonto ja ympäristö. Kouvolan seurakuntayhtymän kanttorit musisoivat. 
Su 27.3. klo 16 Pidä huolta! - lapsikuoro Valonsäteiden ja Lauluvaunun yhteisvastuutallenne julkaistaan Kouvolan seurakuntien YouTubessa.

Lisää Yhteisvastuutilaisuuksia on tulossa kevään mittaan.

Lahjoita Kouvolan seurakuntien YhteisvastuukeräykseenLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Fri Jan 28 15:47:00 EET 2022