Uutislistaukseen

Virsiopetusta verkossa 

Elimäen seurakunnan YouTube-sivuilla pyörähtää käyntiin kanttori Juha Nurmen suunnittelema virsiopetussarja ”Virtaa virrestä”.

Avoinna olevan virsikirjan sivu.

Kanttori Juha Nurmi kertoo Virtaa virrestä -sarjassa virsien taustoista. Kuva: Kirkon kuvapankki/Oulun seurakunta/Sanna Krook

Virsiopetussarjan ensimmäinen jakso julkaistaan torstaina 2. syyskuuta ja uusia jaksoja on luvassa joka toinen torstai jouluviikolle asti. Esiteltävät virret liittyvät aina seuraavan sunnuntain aiheeseen, ja mahdollisuuksien mukaan niitä käytetään myös kyseisen sunnuntain jumalanpalveluksessa Elimäen kirkossa. 

Noin kymmenen minuutin mittaisissa videoissa kanttori Juha Nurmi kertoo virren taustoista, ja Elimäen kirkkokuoron laulajista koostuva lauluryhmä esittää virren neliäänisenä sovituksena. Suurimman osan sovituksista Nurmi on laatinut tätä ohjelmasarjaa varten. Muutama sovitus löytyi myös kirkkokuoron aiemmasta ohjelmistosta. 

- Ohjelmasarjan valmistelu on ollut mielenkiintoista puuhaa, Nurmi kertoo. Kevätkauden aikana kirkkokuoro harjoitteli kahteen pienryhmään jakautuneena. Koronatilanteen vuoksi esiintymistilaisuuksia ei ollut liiemmälti tarjolla, joten päädyimme valmistelemaan sisältöä virsiopetussarjaan.

Nurmi valitsi esitettävät virret ja teki tarvittavat sovitukset.
- Tutustuin virsien taustoista kertovaan kirjallisuuteen ja suunnittelin niiden pohjalta esittelyt kuhunkin virteen. Harjoittelimme aina kolmea virttä kerrallaan, ja kolmen tai neljän harjoituskerran jälkeen tallensimme esitykset kahdella kameralla ja äänentallentimella. Sitten pitikin alkaa opetella videoeditorin käyttöä ja sen myötä soluttautua maailmaan, joka oli minulle siihen asti aika lailla vieras.
Nurmi sanoo, että vaikeimmalta projektissa tähän mennessä on tuntunut kuvattavana oleminen.
- Miten jutella luontevasti kameralle, kun et varsinaisesti ole sometähdeksi syntynyt? Onneksi tekemällä oppii, ainakin vähitellen. 

Ensimmäisen Virtaa virrestä -jakson aiheena on tuttu kiitosvirsi 338, Päivä vain ja hetki kerrallansa. Vaikka virsi on tuttu, harva varmaan tuntee tarinan, jonka Lina Sandell sepitti virtensä yhteyteen. Mutta tästä ja monesta muusta mielenkiintoisesta asiasta lisää opetusvideoissa. Siispä tervetuloa ”Virtaa virrestä” -sarjan pariin! 

 

26.8.2021 11.30