Uutislistaukseen

Laskiaistiistaina pulkkamäkeen, Tuhkakeskiviikkona kirkkoon verkossa

Laskiaistiistaina herkutellaan ja lasketaan mäkeä. Tuhkakeskiviikko johdattaa kristityt paastonaikaan ennen pääsiäistä.

Lapset laskevat kelkalla mäkeä.

Laskiaistiistaina pääsee pulkkamäkeen ja rastiradalle Koivistontalolla ja Kirkkopuistossa Kouvolan keskustassa. Kuva: Adobe Stock

Laskiaistiistaina perinteisiä laskiaistapahtumia ei Kouvolassa päästä viettämään koronatilanteen takia.
Kouvolan seurakunnan varhaiskasvatus on järjestänyt lapsille rastiradan, pulkkamäen ja erilaista puuhaa Koivistontalon pihapiiriin ja Kirkkopuistoon. Rastirataa voi kiertää 16.2.-14.3. oman perheen kanssa, pitämällä turvaväliä muihin. Samalla voi tutkia, mitä Koivistontalon ikkunoista löytyy. Oma pulkka tai liukuri kannattaa ottaa mukaan mäenlaskua varten. Lumiukkoaiheisen kankaan luona voi kuvata selfieitä. 

Tuhkakeskiviikosta alkaa paastonaika

Tuhkakeskiviikon jumalanpalvelukset kutsuvat matkalle paastonaikaan. Tänä vuonna jumalanpalvelukset suoratoistetaan verkossa Myllykosken ja Elimäen kirkoista, ja Kuusankosken kirkosta välitetään tallenne.
Kirkkovuoden ainoaa katumusmessua vietetään tuhkakeskiviikkona. Katumuksen merkkinä silloin piirretään otsaan risti. Yleensä ristin piirtämiseen käytetään tuhkaa, joka on sekoitettu öljyyn, mutta sen voi piirtää vaikka vain pelkällä tuhkalla tai pelkällä vedellä. Ristin voi piirtää omaan tai perheenjäsenen otsaan myös itse kotona jumalanpalveluslähetyksen ääressä.

Osallistu tuhkakeskiviikon kirkkotilaisuuksiin 17.2.

Klo 12 Myllykosken kirkosta, suoratoisto Anjalankosken seurakunnan Facebook-sivullaLinkki avautuu uudessa välilehdessä ja InstagramissaLinkki avautuu uudessa välilehdessä
Klo 18 Kuusankosken kirkosta, tallenne Kouvolan seurakuntien YouTube-kanavallaLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Paastonaika alkaa musiikin, sanan ja tuhkaristin merkeissä. 
Klo 18 Elimäen kirkosta, suoratoisto Elimäen seurakunta -YouTube-kanavallaLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Paastonaika kestää 40 päivää  

Tuhkakeskiviikkoa seuraava paastonaika kestää 40 arkipäivää. Sunnuntaipäiviä ei lasketa paastopäiviksi. 
Paasto on vanha kristillinen käytäntö, joka tunnetaan myös monissa muissa uskonnoissa. Kristilliset paastonajat edeltävät juhla-aikoja, kuten pääsiäistä ja joulua. Kristillinen paasto muistuttaa siitä, kuinka Jeesus valmistautui jumalalliseen tehtäväänsä rukoilemalla ja paastoamalla ruuasta. Paaston avulla tavoitellaan mielenmuutosta ja keskittymistä olennaiseen. Elämä yksinkertaistuu ja samalla annetaan tilaa hengellisyydelle.  

Ortodoksisissa ja katolisissa kirkoissa on tapana pidättäytyä lihan syömisestä laskiaisen ja pääsiäisen välillä. Myös luterilaiseen perinteeseen kuuluu paasto, mutta se ei välttämättä tarkoita tietystä ruoasta pidättäytymistä. Paaston kuuluu olennaisesti hiljentyminen ja rukous. Paastota voi myös esimerkiksi älylaitteiden liiallisesta käytöstä tai keskittyä paastonaikana tekemään hyvää lähimmäisille.

Omaa paastonaikaa voi rytmittää kirkon paastokalenterilla, jossa on jokaiselle päivälle paastonaikaan liittyvä ajatus tai kehotus. Tutustu paastokalenteriin kirkon sivustolla.Linkki avautuu uudessa välilehdessä

16.2.2021 10.04