Uutislistaukseen

Ehtoollispöydät avautuvat seurakuntalaisille Kouvolassa

Helmikuusta alkaen Kouvolan seurakunnat järjestävät seurakuntalaisille erilaisia tilaisuuksia saapua ehtoolliselle kirkkoihin.

Pappi pitää käsissään ehtoollisvälineitä.

Kouvolan seurakunnat järjestävät ehtoollistilaisuuksia seurakuntalaisille helmikuusta alkaen. Kuva: Petri Laukkanen.

Koronapandemia on rajoittanut seurakuntien ehtoollisenviettoa evankelis-luterilaisessa kirkossa, kun jumalanpalvelukset on koronarajoitusten aikana vietetty etäyhteyksin ilman kirkoissa läsnäolevia seurakuntalaisia. Helmikuusta alkaen Kouvolan seurakunnat järjestävät seurakuntalaisille erilaisia tilaisuuksia saapua ehtoolliselle kirkkoihin. Ehtoollistilaisuudet toteutetaan turvallisuusohjeita ja annettuja henkilömäärärajoituksia noudattaen.

Ehtoolliselle voi osallistua kaikissa Kouvolan seurakunnissa

Kuusankosken seurakunnassa, verkossa suoratoistona lähetetyn jumalanpalveluksen jälkeen, on ehtoollinen Kuusankosken kirkossa 7.2. ja 21.2. klo 11-12 sekä Jaalan kirkossa 28.2. klo 11-12. Ehtoollisen viettoon olennaisesti kuuluva ehtoollisen asettaminen tapahtuu verkkojumalanpalveluksessa.
– Ehtoolliselle kirkkoon voi tulla omaan tahtiin. Työntekijät kirkossa huolehtivat, ettei 10 hengen määrä ylity, kertoo Kuusankosken seurakunnan kirkkoherra Kimmo Ylikangas. Jos kirkkoon tulee enemmän kuin 10 henkeä, seurakuntalaisia ohjataan muihin tiloihin, kunnes vapautuu mahdollisuus mennä ehtoolliselle. 
– Ehtoollisen jakaminen on seurakunnan tärkeä tehtävä. Myös yksityisehtoollinen on aina mahdollista, Kimmo Ylikangas muistuttaa. Silloin, kun ihmisen vointi tai jaksaminen eivät salli saapumista kirkkoon ehtoolliselle, on mahdollista pyytää papilta yksityistä ehtoollista. Yksityistä ehtoollista voidaan viettää esimerkiksi kotona tai palvelutalossa.

Myös Kouvolan seurakunnassa on mahdollisuus osallistua ehtoolliselle verkossa vietetyn messun jälkeen sunnuntaina 7. helmikuuta klo 12 saakka. Ehtoollista jaetaan sunnuntaina Keskuskirkossa messun suoratoiston päättymisen jälkeen. Messuun 7.2. klo 10 voi osallistua verkossa osoitteessa youtube.com/kouvolanseurakunnatLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Laskiaissunnuntaista 14. helmikuuta alkaen on mahdollista osallistua jumalanpalvelusten jälkeen ehtoolliselle Elimäen kirkossa. Ehtoollisenviettoon voi ilmoittautua etukäteen puhelimitse Elimäen seurakunnan toimistosihteerille.
– Etukäteen ehtoolliselle ilmoittautuminen ei ole välttämätöntä, mutta etenkin pitkästä matkasta tuleville tämä voi olla kätevää, Elimäen kirkkoherra Kirsi Hämäläinen huomioi. Ehtoollista edeltävään jumalanpalvelukseen voi osallistua Elimäen seurakunnan YouTube-kanavallaLinkki avautuu uudessa välilehdessä.
Myös Elimäen seurakunnan kirkkojen päivystysaukioloaikoina voi pyytää ehtoollista. Tiistaisin Elimäen kirkko on avoinna klo 12-14 ja torstaisin Korian kirkko klo 12-14.

Valkealan seurakunta järjestää kaksi ehtoollishartautta Valkealan kirkossa sunnuntaina 7.2. klo 11 ja klo 12. Ehtoollishartauteen pyydetään ilmoittautumaan ennakkoon Valkealan seurakuntatoimistoon arkisin klo 10-13 puhelimitse. Kuhunkin tilaisuuteen voi osallistua yhdeksän henkilöä ilmoittautumisjärjestyksessä. Ehtoollistilaisuus järjestetään myös seuraavina sunnuntaina 14.2. klo 11, 21.2. klo 11 ja 28.2. klo 11 ja klo 12.

Anjalankosken seurakunta järjestää tällä viikolla ehtoollishartaushetket torstaina 4.2. klo 18 Myllykosken kirkossa ja sunnuntaina 7.2. klo 12 Inkeroisten kirkossa. Seuraavat ehtoollishartaudet järjestetään 11.2. klo 18 Sippolan kirkossa, 14.2. klo 12 Myllykosken kirkossa, 18.2. klo 18 Anjalan kirkossa, 21.2. klo 12 Sippolan kirkossa, 25.2. klo 18 Inkeroisten kirkossa ja 28.2. klo 12 Anjalan kirkossa.

Tulevista ehtoollistilaisuuksista löydät tietoa verkkosivuiltamme kouvolanseurakunnat.fi sekä keskiviikkoisin Seurakuntien viikko -sivulta KS Keskiviikosta. Yksityisehtoollista voit halutessasi pyytää Kouvolan seurakuntayhtymän papeilta tai seurakuntatoimistojen kautta.

Piispa ohjeistaa seurakuntien ehtoollisenviettoa

Mikkelin hiippakunnan tuomiokapituli on ohjeistanut hiippakunnan seurakuntia erilaisista mahdollisuuksista viettää ehtoollista poikkeustilanteessa. Kapitulin ohjeistus huomioi niin seurakuntien erilaiset tilat, henkilömäärärajoitukset kuin turvallisuusohjeet.

Kun seurakunnan alueella on voimassa 10 henkilön rajoitus, voidaan seurakunnalle tarjota mahdollisuus tulla välittömästi striimatun jumalanpalveluksen jälkeen samaan kirkkoon ottamaan vastaan ehtoollinen. Kutsu ehtoolliselle esitetään suoratoistettavan jumalanpalveluksen aikana, jolloin tähän jumalanpalvelukseen verkon välityksellä osallistuneet ovat valmistautuneet ottamaan vastaan ehtoollisen sakramentin. 
– Tällainen ehtoollisen viettotapa voidaan nähdä saman messun jatkumisena. Pappi jakaa ehtoollisen alttarilla juuri pyhitetyistä aineista ja lausuu jakamisen jälkeen kiitosrukouksen ja siunauksen. Näin tarjotaan myös mahdollisuus pysähtyä ja hiljentyä tutussa pyhässä tilassa, piispa Seppo Häkkinen kertoo paimenkirjeessään seurakunnille.
Piispan ohjeistuksessa huomioidaan, että seurakunnissa voidaan järjestää myös ehtoollishartauksia. Ehtoollisen viettoon voidaan myös ottaa ennakkoilmoittautumisia. Mikäli tulijoita on enemmän kuin henkilömäärärajoitukset sallivat, voidaan järjestää tarvittaessa useampi tilaisuus.

Ehtoollinen on hengellinen ateria

Jeesus aterioi yhdessä opetuslastensa kanssa kuolemaansa edeltävänä iltana. Jeesus siunasi leivän ja viinin ja kehotti opetuslapsia viettämään yhteistä ateriaa hänen muistokseen.
Luterilaisen käsityksen mukaan ehtoollisen leipä ja viini ovat Kristuksen todellinen ruumis ja veri, Hän on niissä läsnä. Kun vietämme ehtoollista, muistamme Jeesuksen kuolemaa ristillä. Hän kuoli ja kärsi rangaistuksen kaikkien ihmisten puolesta.
Ehtoollinen antaa sen, minkä lupaa: syntien anteeksiantamuksen. Ehtoollinen on hengellinen ateria, joka yhdistää Kristukseen, vahvistaa uskoa ja lisää rakkautta lähimmäisiä kohtaan. Jumala synnyttää luottamuksen siihen, että Kristuksen ruumis on elämän leipä ja Kristuksen veri on kuolemattomuuden lähde.
(Lähde: evl.fi)

Tulevia ehtoollisenviettoja Kouvolan seurakunnissa:

Kuusankosken seurakunta

Su 7.2. klo 10 Jumalanpalvelus Kuusankosken kirkosta. Katso jumalanpalveluksen suoratoisto verkossa osoitteessa www.kuusankoskenseurakunta.fi. Jumalanpalveluksen jälkeen on mahdollisuus käydä ehtoollisella Kuusankosken kirkossa klo 11-12.

Kouvolan seurakunta

Su 7.2. Kouvolan Keskuskirkossa suoratoistetun messun jälkeen on mahdollisuus ehtoolliseen kirkossa klo 12 saakka. Katso messun suoratoisto Keskuskirkosta 7.2. klo 10 alkaen osoitteessa youtube.com/kouvolanseurakunnat.

Elimäen seurakunta

Su 14.2. alkaen klo 11-12 Elimäen kirkossa on mahdollista osallistua ehtoolliselle jumalanpalvelusten jälkeen. Voit varata itsellesi sopivan ajan klo 11-12 välillä soittamalla toimistosihteeri Anne Penttilälle, p. 040 5279852. Etukäteen ilmoittautuminen ei ole välttämätöntä. Yksityisehtoollista voi aina pyytää esimerkiksi omaan kotiin. Myös kirkkojen päivystysaukioloaikoina voi pyytää ehtoollista: tiistaisin Elimäen kirkossa klo 12-14 ja torstaisin Korian kirkossa klo 12-14. Lisätietoja antaa kirkkoherra Kirsi Hämäläinen, p. 040 565 0892. Jumalanpalvelukset löytyvät verkosta Elimäen seurakunnan YouTube-kanavalla.Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Valkealan seurakunta

Su 7.2. klo 11 ja 12 Ehtoollishartaus Valkealan kirkossa. Ilmoittautuminen seurakuntatoimistoon arkisin klo 10-13, p. 040 182 7317. Kuhunkin tilaisuuteen voi osallistua yhdeksän henkilöä ilmoittautumisjärjestyksessä. Ehtoollistilaisuus järjestetään myös seuraavina sunnuntaina 14.2. klo 11, 21.2. klo 11 ja 28.2. klo 11 ja klo 12. 

Anjalankosken seurakunta

Ehtoollishartaushetket to 4.2. klo 18 Myllykosken kirkossa, su 7.2. klo 12 Inkeroisten kirkossa, to 11.2. klo 18 Sippolan kirkossa, su 14.2. klo 12 Myllykosken kirkossa, to 18.2. klo 18 Anjalan kirkossa, su 21.2. klo 12 Sippolan kirkossa, to 25.2. klo 18 Inkeroisten kirkossa ja su 28.2. klo 12 Anjalan kirkossa. Tiedustelut kirkkoherra Eija Murto, eija.murto@evl.fi tai puh. 0400 861724.
 

2.2.2021 15.15