Uutislistaukseen

Yhteisvastuu 2021: Eniten vanhuudessa yllätti köyhyys

Vuoden 2021 Yhteisvastuukeräys käynnistyy sunnuntaina 7. helmikuuta. Kouvolan seurakunnissa avajaispäivän jumalanpalvelukset lähetetään suoratoistoina verkossa. 

Irma Kohtala kutoo sukkaa.

Hämeenlinnalaisen Irma Kohtalan, 74, ja Matti-puolison eläkeiän talouden romahduttivat vakavat sairaudet. – Diakoni on meitä auttanut. Silloin tällöin tuovat myös ruokakassin ja tulevat juttelemaan, Irma kertoo. Kuva: Ville Räty.

Avajaispäivän jumalanpalvelusten kolehtien tuotto menee Yhteisvastuulle. Kolehtiin voi osallistua seurakuntakohtaisten lahjoituslinkkien kautta verkossa tai lahjoittamalla seurakuntakohtaisten MobilePay-numeroiden kautta. 

Vuodesta 1950 toiminut Yhteisvastuu on yksi Suomen suurimmista vuosittain järjestettävistä kansalaiskeräyksistä ja lähimmäisenrakkauden kansanliike. Keräyksellä autetaan hädänalaisia Suomessa ja kehittyvissä maissa syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta.

Apua taloudellisissa vaikeuksissa oleville ikäihmisille

Tämän vuoden keräystuotolla autetaan taloudellisissa vaikeuksissa olevia ikäihmisiä Suomessa ja maailmalla. Köyhyys aiheuttaa helposti terveydellisiä ongelmia, sosiaalista eristäytymistä, yksinäisyyttä ja digisyrjäytymistä. Eläkeiän köyhyyden merkittäviä tekijöitä voivat olla työelämän ulkopuolelle jääminen, kotiäitiys, työkyvyttömyys, pitkäaikaistyöttömyys, pienipalkkaisuus, sairaudet – tai näiden kaikkien yhdistelmä. Listalle kuuluvat myös kallis asuminen, peritty huono-osaisuus, mielenterveyden ongelmat sekä monet yllättävät tekijät. Karua on, että suurin yksittäinen seurakuntien ruoka-avun asiakasryhmä on vähävaraiset vanhukset. 

Yhteisvastuun tuotosta 20 % jää paikallisseurakuntiin

Kunkin seurakunnan keräystuotosta 20 prosenttia jää käytettäväksi ikäihmisten ahdingon helpottamiseen oman seurakunnan alueella.

Toiset 20 % keräystuotosta jakautuu kotimaisille erityiskohteille: puolet Kirkon diakoniarahastolle heikoimmassa asemassa olevien ikäihmisen auttamiseen yhdessä paikallisseurakuntien kanssa, toinen puolikas Seurakuntaopiston kokoamalle kansanopistoverkostolle, joka toteuttaa maksuttomia digitaitojen koulutuksia vähävaraisille ikäihmisille vuodesta 2022 lähtien. 

60 % keräyksen tuotosta ohjataan Kirkon Ulkomaanavun välityksellä katastrofiapuun. 
Tuotolla tuetaan arvokkaan vanhuuden mahdollistamista auttamalla katastrofien, konfliktien ja luonnonmullistusten aiheuttamissa hätätilanteissa hauraimpia yhteisöjä, vanhuksia ja perheitä. Kansainvälisen diakonian esimerkkikohdemaa on Uganda, mutta apua ohjataan kulloisenkin tarpeen mukaan yli kymmeneen maahan. 

”Diakoniassa pyrimme näkemään ihmisen kokonaisuutena”

Diakoniatyöntekijät kohtaavat työssään paljon vanhuksia. Vastaanotoilla ja kotikäynneillä tulee esille usein sairauden, turvattomuuden, yksinäisyyden ja pienituloisuuden mukanaan tuomia kysymyksiä. – Yhdessä pohdimme ratkaisua elämän mukanaan tuomiin tilanteisiin. Apu on usein konkreettista asioiden selvittämistä, taloudellista auttamista, yhteydenottoja eri tahoille, keskustelua ja rukousta. Pyrimme diakoniassa aina näkemään ihmisen kokonaisuutena, kertoo Kuusankosken seurakunnan diakoni Leea Piirainen.

Yhteiskunta muuttuu kovalla vauhdilla ja vanhusten pitäisi pysyä siinä mukana. 
– Tämä on suurimmalle osalle iso haaste. Digitaalinen muutos jättää monet iäkkäät ihmiset ulkopuolelle. Meidänkin työmme on nykyään paljon myös näissä verkostoissa auttamista ja opastamista. Hienoa, että Yhteisvastuukeräyksessä on kiinnitetty huomiota myös näihin asioihin, Piirainen sanoo.

Vanhukset kaipaavat läsnäoloa, hyväksyntää, kuuntelijaa, kävelyttäjää, arjessa tukijaa ja omassa tilanteessaan rinnalla kulkijaa. Korona-aikana tämä vielä korostuu, sillä juuri ikäihmisten läheisten tapaamisia on jouduttu rajoittamaan. Leea Piirainen haastaa jokaista huomioimaan erityisesti vanhukset omassa lähipiirissään ja asuinalueellaan. – Pienillä asioilla on merkitystä. Voi kysyä mitä kuuluu, tai voiko olla jotenkin avuksi. Hymy ja lämmin katse viestittävät: minä välitän, olet arvokas. 

Monta tapaa lahjoittaa keräykseen

Yhteisvastuukeräykseen voi osallistua esimerkiksi lahjoittamalla verkossa seurakuntakohtaisten lahjoitussivujen kautta osoitteessa kouvolanseurakunnat.fi/yhteisvastuu. Samalta verkkosivulta löytyvät myös seurakuntakohtaiset MobilePay-lahjoitusnumerot. Muita lahjoitustapoja voi tiedustella sekä ilmoittautua vapaaehtoiseksi Yhteisvastuutapahtumiin tai lipaskerääjäksi ottamalla yhteyttä oman seurakunnan diakoniaan. Lipaskeräyksiä ja Yhteisvastuutapahtumia järjestetään mahdollisuuksien mukaan pitkin vuotta. Keräyskausi jatkuu vuoden loppuun asti.  

Yhteisvastuukeräyksen aloitus Kouvolassa su 7.2. klo 10

Jumalanpalvelukset suoratoistoina:
Inkeroisten kirkosta: Anjalankosken seurakunnan Facebook-sivulla ja Instagramissa.
Elimäen kirkosta: Elimäen seurakunnan YouTube-kanavalla. 
Kouvolan Keskuskirkosta: Kouvolan seurakuntien YouTube-kanavalla.
Kuusankosken kirkosta: linkki jumalanpalvelukseen verkkosivulla kuusankoskenseurakunta.fi 
Perhekirkko Valkealan kirkosta: Valkealan seurakunnan Facebook-sivulla.   

Yhteisvastuun Gospelkirkko su 14.2. klo 15

Iloinen ja musiikillinen Gospelkirkko Jaalan kirkosta lähetetään suoratoistona Jaalan kappeliseurakunnan YouTube-kanavalla.

Lue lisää ja lahjoita Kouvolan seurakuntien Yhteisvastuukeräykseen

Lisätietoja Yhteisvastuukeräyksen verkkosivuiltaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

29.1.2021 11.26