Uutislistaukseen

Musiikki soi hiljaisella viikolla ja pääsiäisenä verkossa

Kouvolan seurakuntien kanttorit julkaisevat verkossa pääsiäismusiikkia hiljaisen viikon jokaisena päivänä sekä pääsiäisenä. 

Risto Eskola istuu kuulokkeet päässä kosketinsoittimen äärellä äänittämässä musiikkia.

Risto Eskola kotistudiollaan äänittämässä. Pääsiäiskonsertti syntyy useiden, eri tiloissa äänitettyjen ääniraitojen koosteena. Kuva: Santtu Eskola

Videot julkaistaan kello 10 hiljaisen viikon maanantaista 6.4. alkaen, ja musiikkia julkaistaan päivittäin toiseen pääsiäispäivään 13.4. asti.
Esitykset ovat katsottavissa Kouvolan seurakuntayhtymän YouTube-kanavalla huhtikuun loppuun saakka. Ne löytyvät myös osoitteesta www.kouvolanseurakunnat.fi/konsertit.

Psalmilaulussa ihminen etsii turvaa elämän peruskalliosta

Kaikki musiikkiesitykset ovat ainutlaatuisia kokonaisuuksia. Mukana on muun muassa taidekuvia yhdistettynä musiikkiin, pääsiäisen kirkkomuskari lapsiperheille sekä virsiä jazzahtavalla sovituksella. Hiljaisen viikon keskiviikkona kanttori Teemu Kääriäinen esittää kolme kirkkovuoden psalmia gregoriaaniseen ja anglikaaniseen tyyliin laulettuna. 
- Psalmit koskettavat minua ja laulan niitä mielelläni jumalanpalveluksissa. Näissä psalmeissa tuntuu olevan jotain ajankohtaista: suuressa ahdistuksessa ihminen etsii turvaa, elämän peruskalliota. Jumala on peruskallio - Häneen voimme luottaa, Häneltä saamme avun, Teemu Kääriäinen pohtii.

Svengiä ja iloa pääsiäisvirsien sanoihin

- Musiikki on ollut minulle aina tärkeää pääsiäisen aikaan. Sävelet syventävät tekstien sanomaa entisestään. Lankalauantain aaria "Mache dich, mein Herze, rein" Matteus-passiosta on yksi kauneimmista kappaleista mitä tiedän. Aaria kutsuu sydäntä pysähtymään kuolleen Vapahtajan haudan äärelle, Anjalankosken seurakunnan kanttori Risto Eskola kuvaa.
Maanantain gospelnauhoitus puolestaan tuo svengiä ja iloa pääsiäisvirsien sanoihin. 
- Tämän konsertin bändi on nauhoittanut jokaisen soittimen omassa kodissaan ja ääniraidat on koostettu yhteen. Toivon, että tätä valtaisaa riemua ja ilosanomaa voidaan välittää koteihin, nyt netin välityksellä. Vaikka joudumme olemaan fyysisesti etäällä toisistamme, pääsiäisen toivon sanoma ei ole muuttunut mihinkään, Risto Eskola muistuttaa.

Hiljaisen viikon konsertit Kouvolan seurakunnissa:

Maanantai 6.4. klo 10 
Urkumusiikkia. Hiljaisen viikon musiikkia, jossa on valoa ja varjoja. Kanttori Mari Lehtinen, Kouvolan seurakunta. 

Tiistai 7.4. klo 10 
Lauluja ja runoja, kanttori Juha Nurmi, kanttori Ville Perkkiö ja seurakuntapastori Iida Pietala, Elimäen seurakunta.

Keskiviikko 8.4. klo 10 
Kolme kirkkovuoden psalmia. Psalmi 118 gregoriaaniseen, psalmi 25 ja psalmi 18 anglikaaniseen tyyliin laulettuna. Kanttori Teemu Kääriäinen, Valkealan seurakunta.

Kiirastorstai 9.4. klo 10 
Kiirastorstain lauluja, kanttorit Mari Lehtinen, Terhi Paukku ja Marianna Pellinen, Kouvolan ja Kuusankosken seurakunnat. 

Pitkäperjantai 10.4. klo 10 
Pitkäperjantain hartaus, tekstit ja saarna seurakuntapastori David Paski. Musiikissa kanttori Hannu Muukan koostamana osia Kuusankosken ja Jaalan Kirkkokuorojen 2019 pääsiäisenä taltioidusta Kärsimysmusikaalista Kuusankosken kirkossa. Musikaalin johto ja ohjaus Hannu Muukka. 

Lankalauantai 11.4. 
klo 10 Musiikkia ja kappalainen Johanna Pesosen kärsimystaulut. Basso-aaria "Mache dich, mein Herze, rein" J. S. Bachin Matteus-passiosta. Kanttori Risto Eskola, kanttori Elina Hyvönen ja Johanna Pesonen. Anjalankosken seurakunta. 
klo 10 Hiljaisen lauantain Suola-oratorio. Kuusankosken Kirkkokuoro vahvistettuna seutukunnan laulajilla esittävät bändin säestyksellä Kuusankosken kirkossa vuonna 2005 taltioidun Pekka Simojoen säveltämän ja Anna-Mari Kaskisen sanoittaman Suola-oratorio musikaalin.  
Ohjaus Markku Kekki ja musiikin johto Hannu Muukka.

Pääsiäissunnuntai 12.4. klo 10
Pääsiäisaamun muskari, kanttori Ritva-Liisa Marttila ja varhaiskasvatuksen työntekijät. Riemullista urkumusiikkia, kanttori Elina Hyvönen. Kouvolan ja Anjalankosken seurakunnat.

Toinen pääsiäispäivä 13.4. klo 10 
Riemullisia ja svengaavia kappaleita bändin säestyksellä, kanttori Risto Eskola & bändi, Anjalankosken seurakunta. 
Jazzahtavat versiot virsistä "Silmäni aukaise" ja "Lensi maahan enkeli", sekä yksi maailman tunnetuimmista gospel-kappaleista "You Raise Me Up". 
 

3.4.2020 13.51