Uutislistaukseen

Kouvolan seurakuntayhtymässä pohditaan rakennemuutosta

Rakennemuutoksen eri vaihtoehtoja pohditaan ensi syksyn aikana laajasti Kouvolan seurakunnissa.

Luottamushenkilöt istuvat salissa kuuntelemassa alustajan puheenvuoroa.

Kouvolan seurakuntayhtymän luottamushenkilöt saivat iltakoulussa lisätietoa rakennemuutoksen eri vaihtoehdoista. Kuva: Laura Blom

Kouvolan seurakuntayhtymässä on aloittanut viime marraskuussa työryhmä, joka arvioi rakennemuutoksen mahdollisuuksia seurakuntayhtymässä. Työryhmän tehtävänä on miettiä konkreettisia vaikutuksia kolmesta vaihtoehdosta. Ensimmäinen vaihtoehto on, että rakenteessa ei muuteta mitään. Toinen vaihtoehto on, että nykyistä seurakuntayhtymän rakennetta kehitetään yhteistyötä tiivistämällä. Kolmas vaihtoehto on yhden seurakunnan malli. 

Rakennemuutoksen teemasta järjestettiin 6. kesäkuuta iltakoulu Kouvolan seurakuntayhtymän luottamushenkilöille. Toukokuussa toteutettiin myös henkilöstökysely rakennemuutoksesta koko Kouvolan seurakuntayhtymän henkilöstölle.
– Tarve rakennemuutoksen pohdintaan nousee toimintaympäristön muutoksista Kouvolan alueella. Sen lisäksi seurakuntien ja seurakuntayhtymän hallinto- ja toimintarakenteita on välttämättä kehitettävä, sanoo Kouvolan seurakuntayhtymän hallintojohtaja Rauni Pennanen.

Toimintaympäristön muutos haastaa seurakunnat

– Toimintaympäristön muutos on tapahtunut laajalla rintamalla, mikä on huomioitu jo seurakuntayhtymän nykyisessä strategiassa. Kouvolan muuttotappio, väestön ikääntyminen, muutokset ihmisten tavoissa viettää vapaa-aikaa sekä suhteessa kirkkoon ovat muutamia selkeitä muutoksia alueellamme. Hallinto- ja toimintarakenteiden kehittämisessä tulee miettiä millainen rakenne antaa parhaat edellytykset Kouvolan seurakuntien hengellisen työn jatkuvuudelle ja kehittämiselle. Rakenteiden pitää tukea mahdollisuutta myönteiseen muutokseen seurakuntien toiminnassa, Rauni Pennanen sanoo.

Ennusteen mukaan Kouvolan seurakuntayhtymän seurakuntien nykyinen jäsenmäärä vähenee 25 prosenttia vuoteen 2035 mennessä. Vuoteen 2040 mennessä seurakuntien jäsenmäärän lasku on 35 prosenttia.
– Kun yhtymän talouden resurssit niukkenevat, se edellyttää pohdintaa, mihin käytössä olevat resurssit kohdennetaan, hallintojohtaja Rauni Pennanen toteaa.

Elokuussa järjestetään avoin yleisökeskustelu Keskuskirkossa

Rakennemuutoksen eri vaihtoehtoja pohditaan ensi syksyn aikana laajasti Kouvolan seurakunnissa. Luottamushenkilöt ja seurakuntalaiset pääsevät keskustelemaan ja ottamaan kantaa rakennemuutoksen vaihtoehtoihin.

Kouvolan seurakuntayhtymä järjestää 20. elokuuta kaikille avoimen keskustelutilaisuuden Kouvolan Keskuskirkossa. Keskustelu toteutetaan ohjatusti.
– Miten seurakuntalaiset näkevät tulevaisuuden ja seurakuntatyön mahdollisuudet? Yhteiseen keskusteluun kutsumme osallistujia kaikista Kouvolan seurakunnista, eri-ikäiset seurakuntalaiset huomioiden. Pyrimme toisiamme kunnioittavaan keskusteluun, Anjalankosken seurakunnan kirkkoherra Johanna Pesonen sanoo.

7.6.2024 11.43