Uutislistaukseen

Pyhähdy-kesänäyttely Kouvolan Keskuskirkossa 3.6.-9.8.

Kolmen muotoilijan, Aini Alastalon, Eemeli Sahimaan ja Stina Savilehdon Pyhähdy-näyttely on esillä Kouvolan Keskuskirkossa 3. kesäkuuta alkaen koko kesän 9. elokuuta saakka. Näyttelyyn voi tutustua maanantaista perjantaihin klo 10-15. Keskuskirkko on suljettu juhannusaattona perjantaina 21.6.

Metallista muotoiltuja teoksia kirkon seinustalla.

Keskuskirkon kesänäyttely esittelee muotoilijoiden Aini Alastalon, Stina Savilehdon ja Eemeli Sahimaan kolmea eri työtä ja käsitystä metallista materiaalina. Näyttelyn inspiraation lähteenä on toiminut Keskuskirkon arkkitehtuuri. (Kuva: Eemeli Sahimaa)

Pysähdy pyhän äärelle

Näyttelyn nimi Pyhähdy on kehotus pysähtyä pyhän äärelle. 
– Pyhähtyminen tarkoittaa hetkeä, jolloin ihminen pysähtyy kokemaan pyhän. Se on rauhan, lohdun ja ymmärryksen tuomista, hetken tarjoamista irtautua ja asettua jonkin itseään suuremman äärelle. Tällaista pysähtymistä voi tapahtua erinäisissä ympäristöissä, kuten luonnossa, kirkossa, taidegallerioissa tai omassa kodissa, Aini Alastalo, Eemeli Sahimaa ja Stina Savilehto kertovat.
– Näyttely esittelee kolme eri työtä ja käsitystä metallista materiaalina, sekä kuinka sitä voidaan ilmentää eri tavoin asettumalla materiaalin luonteen äärelle. Näyttely jäsentyi huomiosta, jossa jokainen oli työstänyt materiaalia samankaltaisin aikein, tutustuttaen itseään metallin työstöön sekä sen moninaisiin ominaisuuksiin, Eemeli Sahimaa selventää.

Muotoilijat pitävät työskentelyä hartaana, ellei pyhänä toimituksena, jossa ainoastaan materiaalin kanssa yhdessä toimimalla saa tavoitettua kiinnostavia lopputuloksia.

Näyttelyn inspiraation lähteenä Keskuskirkon arkkitehtuuri

Muotoilijoita yhdistää heidän inspiroitumisensa Keskuskirkon arkkitehtuurista. 
– Käydessäni ensimmäistä kertaa Keskuskirkossa huomioni kiinnittyi erikoiseen alttaritauluun, joka koostui apostoleja edustavista piktogrammeista. Erityisesti minut vangitsi Jakob vanhemman symboli, simpukan kotilomuoto. Pyhiinvaellusreitiltä tuttu kampasimpukka oli tässä korvattu kotilon spiraalimuodolla, joka kätki itseensä toisenlaista pyhyyttä, Stina Savilehto sanoo.
– Minua kiehtoo jokin, mitä kutsun käpertymisen estetiikaksi. Metalmorphosis I on valaisin, jonka muodossa voi nähdä kirkon urkupillistön muotokieltä ja samanaikaisesti sisään ja ulos käpertyvän lehden spiraalimuodon, Savilehto kuvailee.

Eemeli Sahimaan inspiraation lähteenä on ollut puolestaan kirkon rakenteita korostava arkkitehtuurityyli.
– Pitele-kynttilänjalka on vaikuttunut konstruktivistisesta muotokielestä, jota kirkkorakennus vahvasti edustaa. Olennaista työstämisessä on ollut myös materiaalin työstötapaan syventyminen sekä sen ominaislaatuisuuteen tutustuminen, Sahimaa luonnehtii.

Aini Alastalo korostaa myös materiaalin työstötavan ja luottamuksen merkitystä messinkisten Syy-veistostensa toteutuksessa.
– Syy on kykyä ja uskallusta heittäytyä prosessin kannateltavaksi. Prosessin, jossa materiaali ohjaa työtä luonnolliseen suuntaan, Alastalo ilmaisee. 

Seinälle kiinnitettävät Syy-veistokset ovat saaneet nimensä työstötavan luomasta, syykuvion muodostavasta pintatekstuurista.
– Veistoksen käyttäjät voisivat kätkeä, piilottaa ja asettaa niihin sellaista, jonka he kokevat merkitykselliseksi, olivat ne sitten ajatuksellisia tai olevia, Aini Alastalo toivoo.
 

3.6.2024 13.46