Uutislistaukseen

Taiteilija Riikka Juvosen kesänäyttely Valkealan kirkossa

Taiteilija kertoo teoksistaan näyttelyn avajaisissa lauantaina 8.6. klo 16 Valkealan kirkossa.

Riikka Juvosen teos Madridilainen Madonna.

Kesänäyttelyn teemana on Jumalansynnyttäjä Maria ja kukat.

Taiteilija Riikka Juvosen kesänäyttelyn avajaiset pidetään lauantaina 8. kesäkuuta klo 16 Valkealan kirkossa. Taiteilija kertoo avajaisissa teoksistaan. Näyttelyn teemana on Jumalansynnyttäjä Maria ja kukat. Näyttely on avoinna Valkealan kirkon sivusalissa koko kesän 29. elokuuta saakka maanantaista torstaihin klo 11-15 ja tilaisuuksien yhteydessä.

Kukat, myytit ja hengellinen maailma ovat taiteilijalle läheisimpiä aiheita

Riikka Juvonen on kuvataiteilija, kirjailija ja kuvittaja, jonka ensimmäinen huomattava työ oli WSOY:n kustantaman Tuhannen ja yhden yön tarinoiden kuvitus vuonna 1977. Sen jälkeen hän on kirjoittanut ja kuvittanut kymmeniä omia teoksia sekä pitänyt lukuisia taidenäyttelyitä museoissa ja gallerioissa Suomessa ja ulkomailla. Osa Valkealan kirkossa nyt esillä olevista teoksista ovat olleet edellisen kerran nähtävillä Myyttitarha-nimisessä näyttelyssä Galleria Duetossa Helsingissä helmikuussa 2022.

Juvoselle läheisimpiä aiheita ovat kukat, myytit ja hengellinen maailma. Hengellistä kuvastoa edustavat erityisesti Wäinö Aaltosen museosta alkanut Raamatun naisia esittelevä Tiikerit paratiisissa -kiertonäyttely vuosina 1997–1998 sekä siihen liittynyt samanniminen kirja, joiden pohjalta hänelle myönnettiin 1999 Kirkkotaiteen Engel-palkinto. Myös Sinetiksi sydämeesi, Raamatun suuret rakkauskertomukset -näyttely Helsingin tuomiokirkon kryptassa huhtikuussa 2002 sekä yhdessä piispa Wille Riekkisen kanssa toteutettu samanniminen kirja toistavat kristillistä teemaa.  Tuomiokirkon kryptassa 8.3.2012 avautunut Marian monet kasvot -kokonaisuus taas esitteli Jumalansynnyttäjän, naisen ja esikuvan maalauksen keinoin eri näkökulmista.

Kauneus on viesti paratiisista

Juvonen piti ensimmäisen yksityisen taidenäyttelynsä Jerusalemissa 1970-luvun loppupuolella.
– Pyhä kaupunki oli kotini seitsemän vuotta. Jerusalem on vaikuttanut kaikkeen siihen mitä olen ihmisenä, taiteilijana ja kristittynä oppinut. Jerusalemissa uskonto ei erotu tavallisesta elämästä vaan maallinen ja pyhä solmiutuvat yhteen kudelmaksi, joka on elämä. Siihen samaan pyrin myös omassa taiteessani. Jos työssäni ei ole toivoa ja rakkautta, se ei elä ja joutaa roskiin, Juvonen toteaa.
– Kauneus on viesti paratiisista. Se sanoo, että me olemme hyvän arvoisia. Toivon, että näyttelyssä kävijät kokevat sitä samaa iloa, jota minä olen kokenut teoksia maalatessani, Riikka Juvonen sanoo.
 

20.5.2024 11.26