Uutislistaukseen

Yhteisvastuukeräyksellä autetaan nuoria kohti valoisampaa tulevaisuutta

Vuoden 2024 Yhteisvastuukeräys käynnistyy sunnuntaina 4. helmikuuta. Keräyksen avausjumalanpalveluksissa kerätään kolehti Yhteisvastuulle.

Nuori ja tukihenkilö kävelevät rinnakkain hymyillen.

Yhteisvastuukeräyksen tuotosta 20 prosenttia kohdistetaan HelsinkiMissiolle, joka tarjoaa nuorille keskusteluapua. (Kuva: Yhteisvastuu)

Tämänvuotinen Yhteisvastuukeräys kokoaa varoja nuorille, jotka kokevat syvää yksinäisyyttä tai ovat vaarassa syrjäytyä, menettää elämänhallintansa tai mahdollisuutensa hyvään elämään Suomessa ja maailmalla.  

Kouvolan seurakunnat järjestävät erilaisia tilaisuuksia ja tempauksia Yhteisvastuun hyväksi. Kouvolassa näkyvät myös perinteiset lipaskeräykset. Keräykseen voi lahjoittaa myös verkossa.

Jokainen nuori ansaitsee kokea kuuluvansa yhteisöön

Vuoden 2024 Yhteisvastuu-piispa Kaisamari Hintikka korostaa aikuisten vastuuta nuorten yksinäisyyden ja syrjäytymisen vähentämisessä.
– On tärkeää estää kiusaamisen ja ulkopuolelle sulkemisen yleistyminen nuorten keskuudessa ja tunnistaa tilanteet, joissa nuori jää ulkopuolelle, Hintikka sanoo.

Yksinäisyys ja elämänhallinnan menettäminen on ahdistava, yksilöllinen kokemus ulkopuolisuudesta ja erillisyydestä. Yläkoulun ja toisen asteen opiskelijoista noin 14 prosenttia kokee yksinäisyyttä. Joka neljännellä nuorella ei ole porukkaa, johon kokisi kuuluvansa eikä yhtään läheistä ystävää.

HelsinkiMission valtakunnallinen School to Belong -ohjelma auttaa kouluyhteisöjä ympäri Suomen tunnistamaan ja lievittämään nuorten kokemaa yksinäisyyttä sekä tarjoaa työkaluja yksinäisyyteen puuttumiseen. Nuorten kriisipiste tarjoaa matalan kynnyksen ammatillista keskusteluapua yksinäisyyteen. 
– Kouluyhteisöllä on tärkeä tehtävä tarjota nuorille turvallinen paikka opetella sosiaalisia taitoja ja konkreettisia keinoja puuttua yksinäisyyteen. Jokainen nuori ansaitsee kokea kuuluvansa yhteisöön, Nuorten kriisipisteen päällikkö Heidi Rouhiainen HelsinkiMissiosta sanoo. 

HelsinkiMissiolle kohdistetaan 20 prosenttia keräystuotosta käytettäväksi nuorten hyväksi tehtävään työhön.

Apua oman alueen nuorille 

Yhteisvastuukeräyksen tuotosta 20 prosenttia jää paikallisseurakunnille nuorten tukemiseen ja oman alueen auttamistyöhön. Esimerkiksi viime vuoden keräystuotolla pyritään lisäämään nuorten hyvinvointia Kouvolan kaupungin Nuorisopalveluiden kautta. Kuusankosken seurakunta puolestaan suunnittelee syksylle tapahtumaa liittyen nuorten tukemiseen, ja Elimäellä tuki kohdistetaan Pelastakaa Lapset ry:n Kouvolan osastolle. 

Koulutusta ja tukea kriisialueiden uhreille  


60 prosenttia Yhteisvastuukeräyksen tuotosta suunnataan maailman katastrofialueiden nuorten auttamiseen. Apu menee perille Kirkon Ulkomaanavun (KUA) kautta. 

Tämänvuotisessa keräyksessä esitellään erityisesti KUA:n avustustyötä Ugandassa, joka on yksi maailman eniten pakolaisia asuttavista maista. Ugandassa asuu yhteensä 1,5 miljoonaa pakolaisena maahan tullutta ihmistä. Heistä kolmasosa on kotoisin vuosikymmenien konfliktin runtelemasta Kongon demokraattisesta tasavallasta. KUA tekee työtä Ugandassa kuudella pakolaisasutusalueella. 

Monta tapaa lahjoittaa oman seurakunnan Yhteisvastuukeräykseen

Oman seurakunnan Yhteisvastuukeräykseen voi lahjoittaa monin eri tavoin. Keräykseen voi osallistua seurakuntakohtaisten lahjoituslinkkien kautta verkossa tai lahjoittamalla seurakuntakohtaisten MobilePay-numeroiden kautta. Tarkemmat ohjeet lahjoittamiseen löytyvät osoitteesta: kouvolanseurakunnat.fi/yhteisvastuuLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Seurakunnat järjestävät myös lipaskeräyksiä eri puolilla Kouvolaa:

Pe 9.2 klo 10-18 Valkealan S-market, Valkealan ja Utin ABC-asemat.
Ke 14.2. klo 10-16 Elimäen ja Korian S-Marketit.
Pe 16.2. klo 9–17 Kauppakeskukset Hansa, Prisma ja Valtari.
Pe 16.2. klo 9-17 Kuusaantori.
Pe 23.2. klo 11-13 Lidl Inkeroinen.
La 23.3. Myllykosken marketit.
Pe 5.4. klo 15–17 Inkeroisten ja Myllykosken marketit.
Pe 26.4. klo 10–12 Inkeroisten ja Myllykosken marketit.

Yhteisvastuutapahtumia Kouvolassa

Su 4.2. Yhteisvastuukeräyksen avausjumalanpalvelukset:
klo 10 Messu Elimäen kirkossa. Kappalainen Maarit Kenttälän virkaan asettaminen. Kirkkokahvit ja ohjelma Elimäen srk-keskuksessa. Klo 9.30 Korian kirkolta kyyti Elimäelle, ilmoittaudu p. 040 849 2612.
klo 10 Jumalanpalvelus Käpylän kirkossa. Diakoni Tiia Rantasen ja oppilaitospappi Marja Juntusen tehtävään siunaaminen. Jumalanpalveluksen jälkeen hernekeittolounas Yhteisvastuukeräyksen hyväksi, hinta 7 €. Tiia Rantasen ja Marja Juntusen juhlakahvit.  
klo 10 Messu Kuusankosken kirkossa. Kirkkokahvit. 
klo 10 Messu Jaalan kirkossa. Kirkkokahvit. Messu nähtävissä myös Jaalan kappeliseurakunnan YouTube-kanavalla.
klo 10 Perhekirkko Valkealan kirkossa. Mukana kerhot ja lastenohjaajat. Kirkon jälkeen sivusalissa puurotarjoilu ja kynttiläaskartelua. 
klo 16 Olkkarimessu Myllykosken kirkossa. Kirkkokahvit ja -makkarat Yhteisvastuun hyväksi.

Lumikenkätapahtuma
Su 4.2. klo 12-14
Utin Pilvenveikkojen kodalla, Utintie 107. Lumikenkäilyä ja liukulumikenkäilyä. Tarjolla nuotiomakkaraa ja kuumaa juotavaa. Vapaaehtoinen maksu Yhteisvastuukeräykselle. Autot parkkiin Uttihallin pihalle.

Yhteisvastuukonsertti "Kohti valoa"
Su 4.2. klo 18
Kuusankosken kirkossa. Kouvolan seurakuntien kanttorit esittävät mm. laulu-, saksofoni-, klarinetti- ja urkumusiikkia. Vapaa pääsy, ohjelma 10 €. 

Soppaa Yhteisvastuun hyväksi
Ke 7.2. klo 11.30-12.30
Keskiviikkokeitto Myllykosken Triadissa. Vapaaehtoinen maksu. Lounaan suositushinta 5 €, ylimääräinen tuotto Yhteisvastuun hyväksi. 

Kaikille avoimet keittolounaat
To 8.2., 22.2., 7.3., 21.3., 4.4. ja 18.4. klo 11-12
Kuusankosken seurakuntakeskuksella. Lounaan hinta 6 €, josta puolet ohjautuu Yhteisvastuulle. 

Rokkaa ja pullaa Yhteisvastuun hyväksi
Ti 13.2.
Rokkalitra 5 €, laktoosittomat pullat 2,50 € / kpl. Tilaukset ke 7.2. mennessä: Matti Ylärakkola 040 513 0618, matti.ylarakkola@evl.fi. Haku Myllykosken Triadista 13.2. klo 13 jälkeen. Maksu käteisellä, pankkikortilla tai MobilePaylla. 
Ma 25.3. Rahkapullat 2,5 € / kpl. Tilaukset to 21.3. mennessä: Matti Ylärakkola, 040-513 0618, matti.ylarakkola@evl.fi. Haku Anjalan srk-talolta klo 16 jälkeen. Maksu käteisellä, pankkikortilla tai MobilePaylla. 

Laskiaispuuhaa koko perheelle
Ti 13.2. klo 15–18
Elimäen srk-keskuksen pihapiirissä koko perheen laskiaisrieha. Myynnissä hernekeittoa ja makkaraa, tuotto Yhteisvastuukeräykselle. Ilmaiseksi pullaa ja mehua. 

Pistokkaanvaihtotunti
Ti 19.3. klo 17–18
Myllykosken Triadissa. Onko viherkasvisi tehnyt poikasia tai rönsyjä? Tahtoisitko uuden kasvin kotiisi? Tuo pistokkaita mukanasi tai löydä kotiisi uusi kasvi. Vapaaehtoinen maksu kasveista Yhteisvastuulle. 

Yhteisvastuumyyjäiset
To 9.5. klo 13
Olkkarimessu Inkeroisten kirkossa ja sen jälkeen seurakunnan kevätjuhla kirkkopuistossa. Yhteisvastuumyyjäiset kevätjuhlassa.

Katso lisää Yhteisvastuutilaisuuksia Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Lue lisää YhteisvastuukeräyksestäLinkki avautuu uudessa välilehdessä

31.1.2024 15.09