Uutislistaukseen

Kirkolliskokouksen ja hiippakuntavaltuuston vaalit 13.2.

Kirkkoon valitaan helmikuussa uusia päättäjiä. Tutustu kirkolliskokouksen ja hiippakuntavaltuuston vaalien ehdokasgalleriaan.

Kokousnuija pöydällä.

Kirkkoon valitaan uusia päättäjiä 13.2. kirkolliskokouksen ja hiippakuntavaltuuston vaalissa. Kuva: Pixabay

Kirkko saa uusia päättäjiä, kun kirkolliskokouksen ja hiippakuntavaltuuston vaalit toimitetaan 13.2. helmikuuta. Vaalien ehdokasgalleriassa voi tutustua ehdokkaisiin koko Suomessa. Ehdokasgalleriaan pääset tästä linkistä.Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Kirkolliskokousvaaleissa on 712 ehdokasta, joista maallikkoja on 505 ja pappeja 207. Ehdokkaiden keski-ikä on 53 vuotta. Nuorin ehdokas on 19-vuotias ja vanhin 81-vuotias. Nuorien 18—29-vuotiaiden ehdokkaiden määrä on 44 (6 % ehdokkaista). Tiedot perustuvat ehdokasgalleriaan tallennettuihin tietoihin.

”Ehdokkaiden määrä on vähentynyt hieman edellisistä kirkolliskokousvaaleista, samoin valitsijayhdistysten. Kiinnostavaa on varsinkin pappien vaalissa aiempaa selkeämpi jakautuminen kahtia liberaaleihin ja konservatiivisiin valitsijayhdistyksiin useimmissa hiippakunnissa. Arvioni perusteella liberaaleiksi luettavilla listoilla on noin 40 prosenttia ja konservatiivisilla listoilla noin 60 prosenttia kaikista ehdokkaista”, pohtii tutkija Veli-Matti Salminen Kirkon tutkimuksesta ja koulutuksesta.

Kirkolliskokous on kirkon ylin päättävä elin

Kirkolliskokoukseen valitaan hiippakunnista 96 edustajaa, joista 32 on pappeja ja 64 maallikoita. Maallikkoedustajien vaalissa äänioikeutettuja ovat kirkkovaltuustojen, seurakuntaneuvostojen ja yhteisten kirkkovaltuustojen maallikkojäsenet. Papit valitsevat kirkolliskokouksen pappisedustajat lääninrovastin johtamassa kokouksessa. Uuden kirkolliskokouksen ja hiippakuntavaltuuston toimikausi on neljä vuotta, 1.5.2024–30.4.2028.

Kirkolliskokous on kirkon ylin päättävä elin. Se päättää muun muassa kirkon opista ja hallinnosta sekä kirkkolain sisällöstä. Näissä vaaleissa valittavista ehdokkaista muodostuva kirkolliskokous kokoontuu ensimmäiseen istuntoviikkoonsa toukokuussa 13.–17.5.2023.

Hiippakuntavaltuusto edistää kirkon tehtävän toteutumista paikallisesti

Hiippakuntavaltuuston vaaleissa on 836 ehdokasta. Hiippakuntavaltuusto tukee ja edistää kirkon tehtävän toteutumista hiippakunnassa ja sen seurakunnissa. Hiippakuntavaltuustolla on muun muassa oikeus tehdä esityksiä kirkolliskokoukselle.

Lue lisää verkossa: Kirkolliskokouksen ja hiippakuntavaltuuston vaalitLinkki avautuu uudessa välilehdessä

16.1.2024 19.04