Uutislistaukseen

Kirkon Palveleva puhelin on toiminut 50 vuotta Kouvolassa

Palvelevan puhelimen päivystäjiksi etsitään uusia vapaaehtoisia. Peruskurssi alkaa 15.9.

Nainen katsoo kameraan ja näyttää kädessään puhelinta.

Perheneuvoja Heidi Kääriäinen toimii Palvelevan puhelimen toiminnanohjaajana Kouvolassa. – Tervetuloa mukaan vapaaehtoiseksi päivystäjäksi Palvelevaan puhelimeen, hän kutsuu. (Kuva: Johannes Wiehn)

Palveleva puhelin on osa evankelis-luterilaisen kirkon keskusteluapua, joka tarjoaa henkistä ja hengellistä apua puhelimitse, chatissa ja kirjeitse. Päivystäjien peruskurssi alkaa 15.9. Siellä opitaan päivystystyöhön tarvittavia taitoja. 
– Peruskurssilla pohdimme tavallisimpia keskustelunaiheita, haastavia teemoja ja harjoittelemme. Kurssi toteutuu arki-iltaisin ja yhtenä puolipäiväkoulutuksena viikonloppuna, kertoo Kouvolan Palvelevan puhelimen toiminnanohjaaja, perheneuvoja Heidi Kääriäinen

Päivystäjälle tärkeintä on halu asettua lähimmäiseksi, kuunnellen auttaa ja pyrkiä ymmärtämään toista ja hänen kokemustaan. Mitään erityistä ammattitaustaa ei edellytetä. Päivystäjän oman elämäntilanteen tulee olla riittävän tasapainossa, jotta jaksaa kuunnella soittajaa ja pystyy silloin laittamaan omat asiat sivuun. Puhelinkeskustelut käydään anonyymisti ja päivystäjä sitoutuu vaitiolovelvollisuuteen kaikesta kuulemastaan. Kolmen tunnin kestoisia päivystysvuoroja vapaaehtoisella on joka toinen kuukausi. 

Työnohjaus kuuluu päivystäjän tehtäviin, ja siihen osallistutaan säännöllisesti. Ryhmässä on mahdollisuus purkaa tuntoja ja kehittyä päivystäjänä yhdessä muiden kanssa. Lisäksi päivystäjät kokoontuvat pari kertaa vuodessa virkistymään ja jatkokoulutukseen.
– Vapaaehtoinen itse määrittelee, kuinka kauan haluaa toimia päivystäjänä. Jos päivystystyö kiinnostaa, ota yhteyttä. Varaamme ajan haastatteluun ja pohdimme yhdessä polkuasi Palvelevan puhelimen päivystäjäksi, Heidi Kääriäinen sanoo. 

Kuuntelemisen taito on tärkein 

– Kokemukseni päivystystyöstä on hyvin myönteinen. Keskusteluissa purkautuvat kaikki arjen ongelmat, kriisit ja muut asiat. On etuoikeutettua, että saan olla mukana kuuntelemassa toisen kokemuksia asioista, jotka ovat voineet askarruttaa itseäkin, yksi kokenut PP:n päivystäjä pohtii. 
– Vapaaehtoisuus on rikastuttanut elämääni. Olen saanut myös omaan elämään uutta perspektiiviä, etten niin herkästi kompastu johonkin olemattoman pieneen asiaan, toinen päivystäjä kertoo. 

Kokeneet päivystäjät nimeävät päivystäjän tärkeimmäksi ominaisuudeksi kuuntelemisen taidon. 
– Kyky kuunnella ja keskittyä sekä kyky empatiaan ovat tarpeelliset. Tavanomaiset ihmissuhdetaidot kuitenkin riittävät, he kannustavat mukaan päivystäjien rinkiin. 

Palvelevan puhelimen kirkkopyhä ja juhlabrunssi 11.9. 

Kirkon Palveleva puhelin on toiminut Kouvolassa jo 50 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi vietetään Palvelevan puhelimen kirkkopyhää sunnuntaina 11.9. klo 10 Kouvolan Keskuskirkossa. Messun jälkeen nautitaan juhlabrunssi Kouvolan seurakuntakeskuksen Maria-salissa. Juhlabrunssille ovat tervetulleita kaikki nykyiset ja aiemmin 50 vuoden aikana Palvelevassa puhelimessa päivystäneet sekä vastuu- ja luottamustehtävissä toimineet henkilöt. Juhlatilaisuudessa julkistetaan Kouvolan Palvelevan puhelimen historiikki, jonka on laatinut Antero Rossi. Juhlabrunssille pyydetään ilmoittautumaan ennakkoon 5.9. mennessä: heidi.kaariainen@evl.fi.

Ota yhteyttä päivystäjän peruskurssista: 

Heidi Kääriäinen
040 7140 557 
heidi.kaariainen@evl.fi 

Soita Palvelevaan puhelimeen: 

Palveleva puhelin 0400 22 11 80, joka päivä 18-24. 

Palveleva Puhelin 50 vuotta Kouvolassa:

Su 11.9. klo 10 Palvelevan puhelimen kirkkopyhä Kouvolan Keskuskirkossa
. Juhlabrunssi messun jälkeen Maria-salissa, ilmoittautuminen 5.9. mennessä: heidi.kaariainen@evl.fi. 

To 13.10. klo 18 Suomalaisen sielunmaiseman ilta Maria-salissa. Aiheeseen virittäydytään elokuvan ja musiikin avulla. Paneelikeskustelussa mukana edustajia eri auttajatahoilta. Tilaisuuden juontaa Risto Pesonen. Tilaisuus on avoin kaikille. 

19.8.2022 16.34