Uutislistaukseen

Kukka nuottien päällä. Taiteiden yönä musiikista voi nauttia kävelykatu Manskilla ja Kouvolan seurakuntakeskuksen Maria-salissa. (Kuva: Pixabay)

Taiteiden yön musiikkia 19.8.

11.8.2022 10.33

Maria-salissa konsertoivat Mia Räty ja Sonus-kuoro, ja Manskilla musisoi Heavenly Swing -yhtye.

Kouvolan seurakuntakeskuksen Maria-salissa kuullaan Taiteiden yönä kaksi konserttia: Mia Räty esittää laulujaan Simo Helkalan ja Tommi Huuskosen säestyksellä klo 20.30, ja iltaa jatkaa klo 21.15 Sonus-kuoro, johtajanaan kanttori Mari Lehtinen. Päivämusiikkia Manskilla esittää Heavenly Swing -yhtye klo 13-14. Paikalla on silloin myös soppatykki.

Pinnan alaista elämää

Kouvolan seurakuntayhtymän perheneuvonnassa työskentelevä Mia Räty laulaa Sonus-kuorossa, mutta pitää Taiteiden yössä myös oman konserttinsa teemalla Pinnan alaista elämää. 
– Joitakin vuosia sitten tein useampia siemen- ja kasviteemaisia lauluja. Siemen ja juuret ovat pinnan alla, kunnes tulee aika kasvin näkyvälle osalle. Näissä kasvin vaiheissa on myös monenlaista symboliikkaa ja merkityksiä, joita olen paljon pohtinut, kertoo Mia Räty konsertin teemasta.
– Lauluillani myös paljastan itseäni pinnan alta, millainen olen ja mitä koen. Olen aina kokenut olevani aidoimmillani, kun laulan. 

Mia Räty on tehnyt lauluja enemmän kahdeksan vuoden ajan.  
– Olen kiitollinen saamistani lauluista. Musiikillisen ilmaisun tarve itsessäni on ollut aina, mutta miksi lauluja alkoi tulla, on osittain mysteeri. Laulujen syntyyn liittyy aina jotakin mitä ei voi selittää. Varmasti se paljon liittyy siihen, että itsessäni on auennut jotakin. 

Omien laulujen esittäminen merkitsee Mia Rädylle paljon.
– Kiitos Taiteiden yön konsertista kuuluu kanttori Mari Lehtiselle, joka tätä ehdotti. Konserttiin olen valinnut itselleni tällä hetkellä tärkeitä lauluja sekä niitä, joista pidän. Olen kyllä esittänyt lauluja eri paikoissa yksinäni, mutta on mahtavaa saada muita mukaan, ennen kaikkea loistavia muusikoita. Simo Helkala on sovittajanero, joten pyysin häntä myös tuottajaksi levyyni, joka on tekeillä. Konsertissa esitetään levyllekin tulevia lauluja. 

Sonus-kuoro tunnelmoi elokuun illassa

Sonus-kuoron musiikkiosion aluksi kuullaan vielä kaksi Mia Rädyn laulua, mutta nyt Säde Bartlingin sovituksina kuorolle, pianolle ja huilistille. Ensimmäinen laulu "Kuin lehti" kuuluu Rädyn kasviteemaisiin lauluihin. Toinen laulu on "Pyhä Henki, leuto Henki". 
– Säde Bartling on näissä sovituksissa syventänyt koskettavalla tavalla Mia Rädyn sävelkieltä ja tekstiä, Mari Lehtinen kertoo.
– Muut Sonus-kuoron laulut viipyilevät vielä kesätunnelmissa ja ovat keskenään erilaisia mielen maisemia.

Pe 19.8. klo 13-14 Taiteiden yön päivämusiikkia Manskilla:
Heavenly Swing -yhtye. Soppatykki. Järjestelyissä mukana Kouvolan seurakunta.

Pe 19.8. Taiteiden yön konsertit Kouvolan seurakuntakeskuksen Maria-salissa:
klo 20.30-21.15 Pinnan alaista elämää; Mia Rädyn lauluja. Mia Räty, laulu, Simo Helkala, kitara, Tommi Huuskonen, basso. 
klo 21.15-22 Sonus-kuoro elokuun illassa, johtaa Mari Lehtinen.
Molempiin konsertteihin on vapaa pääsy.