Uutislistaukseen

Sairaalapapit siirtyivät Ratamoon

Kouvolan seurakuntayhtymän sairaalapapit Kari Niemelä ja Tuula Ylikangas jatkavat Ratamokeskuksessa Pohjois-Kymen sairaalassa ja Marjoniemessä tehtyä työtä, jonka keskiössä on potilaiden ja heidän omaistensa kohtaaminen.

Sairaalpapit Kari Niemelä ja Tuula Ylikangas seisovat uuden Ratamokeskuksen edessä hymyillen kameralle.

Sairaalapappien Kari Niemelän ja Tuula Ylikankaan työhuone sijaitsee Ratamokeskuksessa. Sairaalapapin tavoittaa kuitenkin parhaiten soittamalla. Kuva: Johannes Wiehn.

Ratamon kappelissa sairaalapapit toimittavat hautaan siunaamisia ja saattohartauksia. Sairaalapapit ovat myös Ratamon henkilökuntaa varten, ja toimivat työpaikkapappeina.   

Sairaalasielunhoito on rinnalla kulkemista elämänkriisien kohdatessa 

- Sairaalasielunhoito on rinnalla kulkemista, tukemista, kuuntelua, toivon ja lohdutuksen välittämistä. Se on myös kirkon aarteiden, rukouksen, ehtoollisen ja ripin viemistä sinne, missä ihmiset ovat - tässä tapauksessa sairaalaan, sanoo Kari Niemelä. 

- Sairaalasielunhoidon yksi "huoneen taulu" on Jeesuksen sanoissa, "kun minä olin sairaana, te kävitte minua katsomassa". Sairauden, luopumisen, surun, kuoleman ja muiden elämänkriisien kohdatessa on tärkeää, että niistä voi puhua toisen ihmisen kanssa, Niemelä jatkaa.

Sairaalapapin tavoittaa parhaiten soittamalla 

Sairaalapappiin voivat ottaa yhteyttä potilaat ja heidän läheisensä. Tapaamiset ovat kaikin tavoin luottamuksellisia. Sairaalapappeihin saa parhaiten yhteyden soittamalla. Ratamokeskuksen osastoilla on sairaalapappien yhteystiedot. Papeille voi myös lähettää sähköpostia. 

- On hyvä muistaa, että Kouvolan seurakuntien papit käyvät Ratamossa kiireellisissä tilanteissa silloin, kun sairaalapapit eivät ole käytettävissä, Kari Niemelä kertoo.

Sairaalapappien työhuone sijaitsee Ratamokeskuksen ensimmäisessä kerroksessa, pääovilta oikealle viittoja seuraten. Sieltäkin papit voi tavoittaa, mutta soittaminen on varmin tapa, koska papit voivat olla työtehtävissä osastolla tai muualla. 

Sairaalapapit tekevät erikseen sovittaessa myös kotikäyntejä palliatiivisessa hoidossa ja saattohoidossa olevien potilaiden luokse. 

Hiljaisessa huoneessa voi levähtää 

Sairaalapapit tapaavat potilaita yleensä osastolla, mutta papin huone on myös käytettävissä, jos potilaan on mahdollista tulla sinne. Papin huoneeseen voidaan sopia myös omaisten tapaamisia.  

Papin huoneen lähellä on hiljainen huone, jossa voi piipahtaa hetkeksi lepäämään ja hiljentymään. Huoneen oven vieressä on infotaulu, josta selviää onko tila vapaana. Hiljaisessa huoneessa on tarkoitus myös pitää lyhyitä yhteisiä hiljentymishetkiä papin johdolla. 

​Ratamon kappelissa toimitetaan hautaan siunaamisia ja saattohartauksia, joista sovitaan aina yhteistyössä sairaalapapin, Ratamon henkilökunnan ja hautaustoimiston kanssa. Kappeliin mahtuu papin lisäksi korkeintaan kymmenen läheistä. Kappelin vieressä on omaisille huone, missä voi istua odottamassa kappeliin pääsyä. 

 

Lisätietoja:  

Kari Niemelä 

Sairaalapastori 

kari.niemela@evl.fi 

040 836 9260 

 

Tuula Ylikangas 

Sairaalapastori 

tuula.ylikangas@evl.fi 

040 356 5845 

17.6.2022 09.00