Saanko luvan?

Sunnuntaina vietettävä Pyhän Kolminaisuuden päivä kutsuu älyllisen selittämisen sijaan ihmettelemään ja ylistämään salattua Jumalaa. Häntä on aina yritetty kuvata erilaisin kielikuvin. Ainakin kirjailija C.S. Lewis ja teologi Tim Keller ovat puhuneet Kolminaisuuden tanssista. Kuva ei nouse epäkunnioituksesta, vaan pyrkimyksestä selittää sitä rakkautta, johon myös meidät on kutsuttu. Tanssi kolmen kesken on erilaista kuin kahdestaan. Kolminaisuuden tanssissa kaikki kolme keskittyvät toisiinsa, vuodattavat rakkautta, iloa ja ihailua tosiaan kohtaan.  Tässä vastavuoroisessa itsensä antavassa rakkaudessa toteutuu sykkivän ilon ja rakkauden tanssi.

Jumala ei ole tyytynyt tähän sisäisen rakkauden tilaan, vaan Hän vuodattaa oman olemuksensa koko luomakuntaan. Raamatussa tämä olemus on ilmaistu ytimekkäästi: ”Jumala on rakkaus” (1. Joh. 4:8). Kerran toteutunut ja yhä jatkuva luominen on Rakkauden teko. Vallassaan rajaton valitsi heikkouden syntymällä ihmiseksi Pojassa. Poika osoitti sanoillaan ja teoillaan, miten Isä-Jumalalla on myös lohduttava ja huolta pitävä äidin sydän.

Rikkoutunut yhteys palautettiin ristillä. Jeesus ei pysynyt ristillä nauloilla, vaan rakkaudella. Kuolema ei voi koskaan voittaa Rakkautta, vaan Kolmiyhteisestä on tullut Elämä kaikille, jotka ottavat sen vastaan. Siitä kristillisessä uskossa on kysymys, vastaanottamisesta. Kun Poika ylösnousemuksen jälkeen hyvästeli oppilaansa, Hän lupasi olla heidän ja meidän kanssa joka päivä, maailman loppuun asti (Matt. 28:16-20). Siis joka päivä – silloinkin kun olen kaukana parhaimmastani, unohdan Hänet tai olen pettynyt Häneen – silloinkin.

Poika lupasi meille Pyhän Hengen, jossa tämä kaikki hyvä toteutuu. Vain Pyhä Henki voi avata sydämemme vastaanottamaan Isän rakkauden, joka on tullut ilmi Pojassa Jeesuksessa. Henki on tämän lahjarakkauden sinetti ja Henki huutaa sydämessämme ”Abba, Isä!” (Gal. 4:6). Pyhä Henki kutsuu meidät mukaan Kolminaisuuden rakkauden tanssiin, vastaanottamaan rakkautta ja itse rakastamaan, ihmettelemään ja ylistämään Jumalan hyvyyttä. Kun Hän kysyy: ”Saanko luvan?”, mitä vastaan?

Kari Niemelä
sairaalapappi
Kouvolan seurakuntayhtymä