Ratamon yöpäivystys on välttämätön

Viime aikoina on maassamme puhuttu paljon turvallisuudesta. Miten voisimme parhaiten toimia sen puolesta, että meillä olisi hyvä ja turvallista elää. Henkinen kriisinkestävyys on yksi kokonaisturvallisuuden kulmakivistä. Seurakuntien eräs keskeinen tehtävä on toimia sen puolesta, että meidän henkinen kriisinkestävyytemme vahvistuisi.

Monet kokevat elämänsä turvalliseksi. Mutta ajassamme on myös huolestuttavia merkkejä: Varsinkin nuorison mielenterveystilanne on heikentynyt. Uusimpien tutkimusten mukaan erityisesti tyttöjen ahdistusoireet ovat lisääntyneet merkittävästi. Samoin vähävaraisten asema muuttunut entistä heikommaksi.

Kymenlaaksossa henkistä kriisinkestävyyttä on heikentänyt uutiset siitä, että Kouvolan Ratamon yöpäivystys mahdollisesti suljettaisiin. Seurakuntien tehtävänä on vahvistaa henkistä kriisinkestävyyttä, ja tästä syystä kaikki Kymenlaakson seurakunnat tahtovat toimia sen puolesta, että Ratamon yöpäivystys voisi jatkua. Ratamon yöpäivystyksen lopettaminen olisi täysin järjetöntä. Se aiheuttaisi monenlaista turvattomuutta.

Seurakuntien tehtävänä on vahvistaa hyvyyttä, välittämistä sekä huolenpitoa. Silloin kun nämä vallitsevat, koemme olomme turvalliseksi. Kun ihminen kokee olonsa turvalliseksi, hänellä on rohkeutta kohdata tulevaisuus avoimin ja toiveikkain mielin. Ennen kaikkea turvallisuuden ja toivon tuo meille tieto siitä, että oma elämämme ja koko maailmamme elämä on hyvän Jumalamme käsissä. Elämä ei ole yksin meidän omassa varassamme. Eikä se ole myöskään valtioiden poliittisen päätösten varassa. Se on suuremmissa käsissä. Jumalan käsissä.

On turvallista tietää, että Jumala on jatkuvasti kanssamme, ja kun päiviemme määrä tulee täyteen, Hän taluttaa meidät taivaan kotiin, jossa kaikki on hyvin. Siellä kokonaisturvallisuus toteutuu täydellisesti.

Kimmo Ylikangas
Lääninrovasti