Yllätys yhdistää

Viime viikolla Kouvolan Prismassa tulvi, kun sadevesiviemärit eivät vetäneet rajun ukkoskuuron sademäärää. Korialla sillan alikulku täyttyi vedestä. Satuin näkemään molemmat tapaukset. Näin (kuivana pysyneillä) käytävillä juoksevat työntekijät, jotka tekivät parhaansa, että asiakkaiden olisi turvallista liikkua kaupassa. Liukkaudesta varoittavat kyltit ilmestyivät näkyville nopeasti, vettä kuivattiin koneella pois, asiakkaiden kysymyksiin vastattiin ja tilanteesta kuulutettiin. Korialla paloautot olivat paikalla ja liikennettä ohjattiin.

Minulle jäi molemmista tilanteista rauhallinen tunne: kaikki oli hallinnassa. Pelastuslaitos osasi hommansa, ja erityisesti mieleeni jäi hymy, joka säilyi kaupan työntekijän kasvoilla kovasta kiireestä huolimatta. Mielessäni siunasin kiitollisena kaikkia heitä, joiden työpäivä oli ukkoskuuron vuoksi täyttynyt yllättävistä tilanteista.

Yllätykset ovat joskus ikäviä, mutta niillä on taipumus yhdistää ihmisiä. Jos bussi- tai junamatka yhtäkkiä seisahtuu, ihmiset alkavat yhdessä päivitellä tilannetta, ja kuljettajakin saattaa intoutua humoristiseksi kuuluttaessaan viidettä kertaa, että tässä vielä kestää. Jos taas tapahtuu jotakin kamalaa ja koskettavaa, ihmiset kokoontuvat yhteen suremaan ja sytyttämään kynttilöitä. Yhteisen haastavan tilanteen edessä löydämme toinen toisemme ja halun auttaa.

Ikävätkin yllätykset kuuluvat elämään. Joskus saatamme kuitenkin kysyä, miksi Jumala sallii kaiken ikävän ja pahan. Siihen ei ole yksiselitteistä vastausta, mutta varmaa on se, että Jumala tahtoo ihmiselle hyvää. Ennen kaikkea hänellä on valta kääntää synkimmästäkin hetkestä esiin jotakin hyvää, jotakin uutta. Voimme nähdä hänen kädenjälkensä rohkaisevassa hymyssä, jokaisessa auttavassa kädessä, yhteisissä kyyneleissä ja jaetuissa kokemuksissa. Hän on luonut meidät tekemään hyviä tekoja, rakastamaan ja auttamaan toisiamme.

Hyvästä työstä on ansaittua saada myös kiitosta. Kiitos sinä kaupan työntekijä, pelastustyön ammattilainen ja jokainen työntekijä, joka teet työlläsi ja sydämelläsi muiden ihmisten arjesta turvallisempaa ja sujuvampaa.

Iloisten yllätysten kesää lukijoille toivoen

Johanna Haaraoja
Elimäen seurakunta