Ei harkinnanvarainen

Monet etuudet ovat harkinnanvaraisia. Monien avustusten saaminen riippuu avun antajan harkinnasta. Kun ihminen harkitsee ihmisen viisaudella, on mukana monta muuttujaa: tunnistamattomat ennakkoluulot,  avustusten oikeudenmukainen jakaminen ja avustajan oma harkinta. Moni asia voi tuossa päättelyketjussa mennä oikein ja moni asia voi mennä myös pieleen. Sillä ihminen on todellakin vain ihminen.

Jumalan kanssa on toisin. Me saamme osaksemme armoa ilman että olemme jonkun ihmisen harkinnan varassa. Jumala antaa aurinkonsa nousta niin hyville kuin pahoillekin. Armo ei ole harkinnanvarainen etuus. Se on etuus, jonka me kaikki saamme - jos haluamme sen ottaa vastaan.

Helluntai on Pyhän Hengen juhla. Pyhää Henkeä voisi verrata sähköön; sitä ei voi nähdä, mutta sen vaikutukset kyllä näkee. Aamukahvi tai aamutee valmistuu sähkön turvin. Naputtelen tätä tekstiä läppärilläni ilman verkkovirtaa, mutta akun tyhjennyttyä täytyy turvautua verkkovirtaan. Sähkö vaikuttaa, vaikkei sitä näe. Pyhä Henki vaikuttaa, vaikkei sitä näe. Hengen hedelmiä ovat mm. itsensähillitseminen ja sävyisyys. Nuo ominaisuudet eivät ole niitä kaikkein arvostetuimpia ominaisuuksia nykyään.

Helluntaina armoa tuli ihan tulvimalla, monen monta ihmistä kastettiin, alkuseurakunta ja koko kristillinen kirkko syntyi. Seurakunta ei synny pakottamalla eikä omin voimin. Kolmiyhteisen Jumalan työtä on kaikkia koskettava armo, joka ei todellakaan ole harkinnanvarainen. Meitä ei mitata eikä arvioida tulojemme tai tekemistemme mukaan. Kaikki olemme saaneet armoa armon päälle. Isoäitini tapasi sanoa usein: ”Lahjaksi olette saaneet, lahjaksi antakaa.” Armon olemme saaneet lahjaksi täysin ilman omaa ansiotamme. Kiitos tästä suurenmoisesta lahjasta!

Tuula Ylikangas
sairaalapastori