Suvivirren aikaan

Neljä vuotta sitten maailmassa ja Suomessa elettiin pandemian aikaa. Koulujen ja oppilaitosten kevätlukukausi oli katkennut maaliskuussa etäopetukseen siirtymisellä. Oli luotava uudenlaiset yhteydenpidon käytänteet poikkeusoloissa elämisen keskelle. Juuri ennen lukuvuoden päättymistä suurin osa peruskoululaisista palasi lähiopetukseen. Valmisteltiin poikkeusolojen kevätjuhlia. Opetushallitus halusi tukea kouluja juhlien valmistelutyössä ja lähetti sähköisesti muutaman musiikkikappaleen juhlatunnelman luomisen tukemiseksi kevätjuhlapäivänä. Yksi musiikkikappaleista oli Club for Five -lauluyhtyeen esittämä Suvivirsi.

Tuo perinteinen virsi ja kulttuurinen kevätjuhlan yhteislaulu juhlisti sinäkin keväänä ympäri Suomea koulujen ja oppilaitosten juhlapäivää. Kun itse kävelin kevätjuhlapäivänä työpaikallani, koulurakennuksessa, olivat käytävät oudon hiljaiset ja liikuntasali tyhjä juhlavieraista. Ikkunasta näin, miten siniristilippu liehui lipputangossa. Erään luokkahuoneen ovi oli avoinna ja luokasta kuului opettajan puhetta oppilailleen. Puheensa päätteeksi opettaja laittoi yhden juhlan kunniaksi toimitetuista musiikkikappaleista soimaan. Silloin se tapahtui. Suvivirsi yllätti minut - kuten joka kevät. Syvä liikutus valtasi mieleni.

Suomessa sukupolvet toisensa jälkeen yhdistävät Suvivirren sävelet koulujen ja oppilaitosten lukuvuoden päätökseen ja kesäloman alkuun. Suvivirttä laulaessa iloitsemme saapuneesta kesästä; valosta ja Luojan luoman luonnon kauneudesta. Olemme kiitollisia lasten ja nuorten aherruksesta kuluneen lukuvuoden aikana. Onnittelemme ylioppilaita ja ammattiin valmistuvia nuoria. Saattelemme heitä kohti tulevaisuutta johdatusta rukoillen. Toivomme, että kesäaika voisi virkistää ihmisiä.

Kesän aikana Suvivirttä lauletaan kirkoissa, seurakuntien erilaisissa tapahtumissa ja kirkollisissa toimituksissa. Monelle seurakuntalaiselle on tärkeää saada alkukesästä liittyä yhteislauluun ja laulaa yhdessä ”Jo joutui armas aika ja suvi suloinen”. Kouvolan seurakuntayhtymän yhteisen kirkkovaltuuston kesäkuinen kokouskin on jo useana vuonna päättynyt yhdessä laulettuun Suvivirteen. Niin on aikomus tänäkin vuonna.

Siunattua kesäaikaa Sinulle!

Elina Lehtomäki