Uutislistaukseen

Äitienpäivän kolumni: Ihan hyvä ämmä!

Olen ollut äiti yli puolet elämästäni. Ensimmäinen lapsi oli helppo, äitinä oleminen mahtavaa. Osasin ja pystyin. Saattoipa mielessä käydä vilahdus, että lapsen suotuisa kasvu olisi äitiyteni tuottamaa.

Siitä mieli muuttui. Lapsi toisensa jälkeen osoitti, että äidintaitoni ja loistavuuteni kasvattajana on kovin rajoittunutta. En kykene omiin tavoitteisiini kuin hetkellisesti. Ja noissa hetkissä on usein läsnä tietoisuus rajallisuudesta – syliä, rakkautta, rajoja, puhtaita vaatteita, virikkeitä, lojuilua, pölypalloja ja kaikkea on aina joko liian paljon tai liian vähän. Olen hokenut itselleni, kuinka ”äiti on ihan riittävän hyvä äiti” tai että ”tämä on nyt äidin kantamaa syyllisyyttä, jota miehet eivät voi ymmärtää”.

Usein kastekeskustelussa kerron, että lapset ovat kasvattaneet minua eniten. Ilman äitiyttä en olisi elänyt näin syvästi itseeni tutustuen – en sitten millään. Äitienpäivät ovat olleet ihanan kauheita. On hienoa näytellä nukkuvaa ja hiukan nyyhkiä salaa peiton alla. Siellä ne rakkaat kuiskaillen kokkaavat aamupalaa. Hurjin hetki on, kun sirkeäsilmäiset astuvat sisään makuukamariin, ja äiti yrittää olla repeämättä kokonaisvaltaiseen ulvontaan kesken onnittelulaulun. Miten ihmeessä ne lapset voisivat ymmärtää, että rakkaus on niin suuri, että sen on tultava ulos jotain reittiä?

Kommelluksiltakaan ei ole vältytty. Eräänä äitienpäivänä paketista löytyi yöpuku. Heti huomasin pukineen kokonumeron – M. Mitään ajattelematta ja täysin tumpelona pamautin: ”Tää on ämmä. Emmie mahu mihinkään ämmään.” Lasten ilme muuttui kauhistuneeksi. Tajusin, mitä olin tehnyt. Voi, miten olin mennyt pilaamaan heidän lahjanantointonsa. Lähdin siitä yöpukua päälleni vetämään. Takaisin tultuani totesin, että kyllä se mahtuu. Tähän nelivuotiaamme totesi: ”Ihan hyvä ämmä!”

Pienen lapsen suusta tuli totuus. Ihan hyvä ämmä – minä tahansa kirjainyhdistelmänä. Jeesus puolestaan sanoo, että ihan täydellinen ja armosta osallinen Hänen ristintyönsä sovittamana. Näillä mennään! Siunausta teille ihan hyvät ämmät!

Tuija Nuutinen
vs. kappalainen
Kouvolan seurakunta

13.5.2017 15.14