Ristiäiset eli kaste

Kasteessa kutsutaan nimeltä Jumalan lapseksi ja seurakunnan jäseneksi. Jeesuksen ristin merkissä on siunaus koko elämän matkalle.

Kastetilaisuus kotona tai seurakunnan tiloissa

Kasteen järjestelyistä sovitaan etukäteen toimituksesta vastaavan papin kanssa. Kastetilaisuuden voi järjestää esimerkiksi seurakuntien tiloissa tai kotona.

Kastetoimituksen jälkeen järjestettävät kastekahvit on yksityistilaisuus, jonka voi myös järjestää seurakuntien tiloissa. Saat lisätietoa tilojemme henkilömääräkapasiteetista tilavarauksia hoitavalta henkilöstöltämme. Tutustu seurakuntien tiloihin ja vuokrahinnastoon.

Kasteen varaaminen

Näin varaat kasteen

Lapsen kasteen voit varata soittamalla Toimitusvaraukset-yksikköön, katso toimitusvaraukset-yksikön yhteystiedot. Jos haluatte kastaa lapsen kirkossa tai järjestää kastekahvit seurakunnan tiloissa, voitte sopia siitä samalla puhelinsoitolla. 

Nuoren ja aikuisen kastetta edeltää papin antama rippikouluopetus. Rippikoulusta voit ottaa yhteyttä oman alueesi seurakuntaan. Lue lisää aikuisrippikoulusta ja katso rippikoulupappien yhteystiedot.

Kasteen paikka ja aika

Kastepaikka voi olla kirkko, koti, seurakuntatalo, lapsen mummola tai muu sopiva paikka. Lapsi voidaan kastaa myös jumalanpalveluksen yhteydessä. Perinteinen kastepäivä on sunnuntai, ylösnousemuksen päivä, mutta kaste voidaan järjestää muunakin päivänä.

Lapsi tulisi kastaa viimeistään kolmen kuukauden ikäisenä, jos nimenanto halutaan toteuttaa kasteen yhteydessä. Jos kasteen ajankohta menee yli lapsen kolmen kuukauden iän, lapsen nimi tulee ilmoittaa Digi- ja väestötietovirastoon ennen kastetta. Nimen saaneen lapsen voi myös kastaa, ja kaikenikäiset lapset ovat tervetulleita kasteelle. 

Lapsi kastemekossa aikuisen sylissä.

Kasteeseen valmistautuminen

Kastepappi haluaa tavata perheenne ennen kastetta. Tapaamisessa sovitaan kasteeseen liittyvistä järjestelyistä, kastetoimituksesta ja musiikista. Lomakkeet, joilla lapsen nimi ja kummit ilmoitetaan, annetaan papille kastekeskustelussa. Seurakunta huolehtii lapsenne nimen rekisteröinnistä.

Uusi etu- ja sukunimilaki astui voimaan vuoden 2019 alussa. Tietoa etu- ja sukunimilaista.

Kummit

Vanhemmat valitsevat vähintään yhden kummin, joka on konfirmoitu evankelis-luterilaisen kirkon jäsen. Lisäksi lapsella voi olla kummeja, jotka kuuluvat muihin kristillisiin kirkkoihin. Kasteessa kummit ilmoittavat tahtovansa yhdessä vanhempien ja seurakunnan kanssa antaa lapselle kristillistä kasvatusta. Kummien määrälle ei ole ylärajaa. 

Kastekynttilä ja kastetodistus

Perheellenne jää kasteesta muistoksi kastekynttilä. Kynttilä muistuttaa Jeesuksen lupauksesta olla valona kastetun ihmisen elämän tiellä. Kastetta voi muistaa polttamalla kynttilää vuosittain syntymäpäivänä tai kasteen vuosipäivänä.

Pappi tuo mukanaan kastekynttilän sekä kaste- ja kummitodistukset. Jos lapsenne kastetaan muualla tai olette kutsuneet kastepapin muualta, voitte hakea kastetodistukset ja -kynttilän toimitusvarausten yksiköstä tai oman seurakuntanne seurakuntatoimistosta. 
Katso toimitusvarausten yksikön yhteystiedot.
Katso Kouvolan seurakuntien seurakuntatoimistojen yhteystiedot.

Kastejuhla

Kastejuhlaan kuuluu Raamatun lukemista, laulua ja rukoilemista. Lapsi siunataan ristinmerkillä, ja hänet kastetaan kolmiyhteisen Jumalan nimeen.

Kastepöydälle varataan kastemalja, jossa on lämmintä vettä, pieni pyyhe lapsen pään kuivaamiseen sekä yksi palava kynttilä ja Raamattu. Valkoisen kastemekon voi myös lainata seurakunnalta.

Kastejuhlan yhteydessä voidaan myös toimittaa kodin siunaaminen tai avioliittoon vihkiminen.

Kastejuhla on ainutlaatuinen mahdollisuus juhlia yhdessä uutta suvun jäsentä. Kasteen kautta pääsee seurakunnan jäseneksi ja erityisellä tavalla osalliseksi Jumalan siunauksesta. Seurakunta ottaa iloiten vastaan uudet jäsenet ja haluaa yhteistyössä perheiden kanssa luoda ainutkertaisen, lämminhenkisen kastetilaisuuden.

Kastepäivä-tapahtuma

Matalan kynnyksen kastepäivä järjestetään enkelien sunnuntaina, yhdessä Kouvolan kirkoista. Kastettavaksi voi tulla koko Kouvolan seurakuntayhtymän alueelta. Lue lisää Kastepäivästä 22.9.2024.

Lapsenne puolesta rukoillaan

Lapsenne puolesta rukoillaan seuraavan sunnuntain jumalanpalveluksessa. Useimmat vanhemmat haluavat, että lapsen nimi ilmoitetaan myös lehdessä jumalanpalvelusta seuraavan viikon kirkollisissa ilmoituksissa.

Piirretty kuva, jossa vauva makaa Jumalan kämmenellä.
Kuvitus: Elina Fanta

Uusi etu- ja sukunimilaki astui voimaan 1.1.2019

Etu- ja sukunimeä koskeva lainsäädäntö uudistui vuoden 2019 alusta. Tutustu uuteen etu- ja sukunimilakiin.

Kummius on luottamustehtävä. Vanhemmat valitsevat lapselleen kummeiksi tärkeät aikuiset. Jokainen löytää oman tapansa olla kummi. Kastetulla lapsella tulee olla vähintään yksi kirkkoon kuuluva kummi.

Kummien valinta ja tehtävät

Ristiäiset voidaan järjestää kirkossa, kotona tai muussa sopivassa paikassa. Lapsen tai aikuisen voi kastaa myös jumalanpalveluksen yhteydessä. Papin kanssa käydään ennen ristiäisiä kastekeskustelu, jonka aikana sovitaan ristiäisiin liittyvistä asioista. Seurakunnat varmistavat lapsen nimen laillisuuden, joten nimi tulee ilmoittaa seurakunnalle hyvissa ajoin, esimerkiksi juuri kastekeskustelun yhteydessä.

Ristiäisten järjestäminen

Kastetilaisuuden kulku vaihtelee sen mukaan, minkä ikäinen kastettava on. Usein kaste tapahtuu muutaman kuukauden kuluessa lapsen syntymästä. Kasteessa lapsi liitetään nimeltä kutsuen kristilliseen uskoon ja seurakunnan jäseneksi.

Ristiäisten kulku

Ystävä sä lapsien,
katso minuun pienehen.
Minne käynkin maailmassa,
sinä olet hoitamassa.
-Virsi 492-

YouTube-video