Yhteisvastuu 2019 tukee lasten ja nuorten koulutusta

Keräykseen voi osallistua esimerkiksi lahjoittamalla verkossa tai tukemalla Yhteisvastuun tapahtumia. Tule mukaan lähimmäisenrakkauden kansanliikkeeseen!

Koulutus on tärkeää yhteiskunnalliselle kehitykselle ja eriarvoisuuden vähentämiselle. Etenkin hauraissa maissa ja katastrofitilanteissa koulutus luo uskoa tulevaisuuteen ja tuo vakautta arkeen.

Suomessa vuoden 2019 yhteisvastuuvaroin tuetaan vähävaraisten lasten ja nuorten opiskelua esimerkiksi avustamalla maksullisten opiskeluvälineiden hankinnassa.

Maailman katastrofialueilla keräyksen tuotolla tuetaan laadukasta koulutusta lapsille ja nuorille. Turvalliset koulurakennukset ja koulutetut opettajat auttavat lapsia toipumaan traumaattisista kokemuksista, sopeutumaan uuteen elämäntilanteeseen ja oppimaan tulevaisuuden kannalta elintärkeitä taitoja.

Kirkon Ulkomaanapu tukee lasten ja nuorten koulutusta Kenian Turkanassa muun muassa oppimateriaaleilla, opettajien koulutuksella ja kehottamalla vanhempia lähettämään lapsensa kouluun. Kuvassa oppilaita Lokicharin peruskoulusta. Kuva: KUA.

Apu menee perille

Avun vievät perille Kirkon Ulkomaanapu (60 % keräystuotosta), Kirkon diakoniarahasto ja paikallisseurakuntien diakoniatyö (molemmat 20 % keräystuotosta).

Yhteisvastuukeräys
Ole arkienkeli ja auta. Kuva: Lauri Rotko

Lahjoita Kouvolan seurakuntien kautta

Voit lahjoittaa Yhteisvastuuseen Kouvolan seurakuntayhtymän seurakuntien kautta. Voit tehdä lahjoituksesi haluamasi paikallisseurakunnan kautta. Seurakunnan omista keräystuotoista 20 % jää valitsemasi seurakunnan diakonian eli auttamistyön käyttöön. Lämmin kiitos lahjoituksestasi!

Tule mukaan arkienkelien joukkoon

Yhteisvastuu on lähimmäisenrakkauden kansanliike ja evankelis-luterilaisen kirkon vuosittainen suurkeräys, joka auttaa hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja kehitysmaissa. Yhteisvastuuta toteuttaa 40 000 vapaaehtoista kerääjää ja talkoolaista ympäri Suomen.

• Katso vinkit osoitteesta www.yhteisvastuu.fi miten sinä voisit olla arkienkeli ja auttaa hädänalaisia lähimmäisiämme.
  • Lipaskerääjäksi voit ilmoittautua seurakuntien diakoniatyöntekijöille.

Ota yhteyttä:

Kouvolan seurakunta

Päihteet, rikos, kansainvälinen diakonia

Johtava diakoniatyöntekijä vs.
Kuusankosken seurakunta

Työttömät, perhediakonia, maahanmuuttajat, Yhteisvastuu, kriisityö

Anjalankosken seurakunta
Terholantie 4
46900 Inkeroinen

Alueet: Inkeroinen, Kaipiainen, Sippola

Elimäen seurakunta

Diakoniatyö, kirkonkylä ja lähialueet, seurakunnan lähetystyön toiminta 31.12. asti. HeHu-ryhmän jäsen

Valkealan seurakunta

Nuorisotyö ja rippikoulutyö, HeHu

Kirkon Ulkomaanapu auttaa kuivuuden kärsimässä Keniassa

Keniassa muun muassa Turkanan maakuntaa viime vuosina kovasti koetellut ja edelleen jatkuva kuivuus on tehnyt alueen asukkaiden elämästä todella vaikeaa. Karja on Turkanan asukkaille perinteinen vaurauden ja arvostuksen symboli, mutta kuivuuden takia valtaosa karjasta on kuollut. Karjankasvatuksesta toimeentulonsa perinteisesti hankkineet ihmiset ovat menettäneet elinkeinonsa. Puute vedestä ja laidunmaasta on johtanut konflikteihin, jotka näkyvät lisääntyneenä turvattomuutena.

Vaihtoehtoisten toimeentulomahdollisuuksien löytäminen alueella ei ole helppoa. Ne, joilla karjaa vielä on, joutuvat muuttamaan usein ja vaeltamaan perheineen pitkiä matkoja etsiessään vettä itselleen ja eläimilleen. Koulua käyville tämä tarkoittaa opintojen keskeytymistä. Alueen asukkaista 82 prosenttia ei ole ikinä käynyt koulua ja 88 prosenttia elää köyhyysrajan alapuolella, joten tarve koulutukselle ja sitä kautta uusille toimeentulomahdollisuuksille on valtava, etenkin nyt ilmastonmuutoksen myötä. Turkanan alueella koulua käyvien lasten ja nuorten määrä on todella alhainen verrattuna maan keskitasoon. Paimentolaisperheiden parissa tehdään muun muassa Yhteisvastuukeräyksen tuella tiivistä työtä. Kirkon Ulkomaanavun työn kautta perheille kerrotaan koulutuksen hyödyistä ja kannustetaan heitä ilmoittamaan lapsensa kouluun.

Paimentolainen työssään Turkanan maakunnassa Keniassa. Paimentolaiskulttuurissa pojat on perinteisesti kasvatettu pitämään huolta perheensä karjasta. Kuva: KUA

12-vuotiaan Rebecca Atubon perhe on pitkään ansainnut toimeentulonsa karjankasvatuksesta, kuten lähes kaikki Turkanan asukkaat. Perhe on kuitenkin menettänyt valtaosan eläimistään karjavarkaille ja seutua vuosia riivanneelle kuivuudelle. Nyt he asuvat Agelesissa lähellä Lokicharin kaupunkia ja Rebecca käy Kirkon Ulkomaanavun perustamassa koulussa. Tytöt ovat seudulla perinteisesti menneet naimisiin jo alaikäisinä, mutta Rebeccan kohdalla vanhemmat ovat päättäneet, että hän ei mene naimisiin ennen kuin on käynyt koulunsa loppuun, koska koulutus antaa uusia toimeentulomahdollisuuksia ja paremmat tulevaisuudennäkymät. Kuva: KUA