Vuoden 2024 Yhteisvastuukeräys kerää varoja nuorten psykososiaalisen tuen lisäämiseksi

Yhteisvastuukeräys käynnistyy 4. helmikuuta. Tämänvuotinen Yhteisvastuukeräys kokoaa varoja nuorille, jotka kokevat syvää yksinäisyyttä tai ovat vaarassa syrjäytyä, menettää elämänhallintansa tai mahdollisuutensa hyvään elämään.

Vuoden 2024 Yhteisvastuu-piispa Kaisamari Hintikka korostaa aikuisten vastuuta nuorten yksinäisyyden ja syrjäytymisen vähentämisessä. Hän sanoo, että on tärkeää estää kiusaamisen ja ulkopuolelle sulkemisen yleistyminen nuorten keskuudessa ja tunnistaa tilanteet, joissa nuori jää ulkopuolelle.

Yksinäisyys ja elämänhallinnan menettäminen on ahdistava, yksilöllinen kokemus ulkopuolisuudesta ja erillisyydestä. Tällä hetkellä yläkoulun ja toisen asteen opiskelijoista noin 14 prosenttia kokee yksinäisyyttä. Joka neljännellä nuorella ei ole porukkaa, johon kokisi kuuluvansa eikä yhtään läheistä ystävää.

Yhteisvastuun keräystuotosta 20 prosenttia jää paikallisseurakunnille nuorten tukemiseen ja oman alueen auttamistyöhön. 20 prosenttia kohdistetaan HelsinkiMissiolle nuorten hyväksi tehtävään työhön. Maailman katastrofialueiden nuorten auttamiseen suunnataan 60 prosenttia tuotosta. Avun vie perille Kirkon Ulkomaanapu.   

Vuoden 2024 Yhteisvastuukeräyksen kampanja-aika alkaa sunnuntaina 4.2.2024. Yhteisvastuu-piispana 2024 toimii Espoon hiippakunnan piispa Kaisamari Hintikka.

Yhteisvastuu juhlii ensi vuonna 75-vuotista taivaltaan

Juhlavuonna 2025 Yhteisvastuu kerää varoja nuorten unelmoinnin, toimijuuden ja tulevaisuususkon vahvistamiseen. Varoilla halutaan auttaa kaikkein heikoimmassa asemassa olevia nuoria Suomessa ja maailmalla. Juhlavuonna nostetaan esillä myös Yhteisvastuun avustuskohteita vuosien varrelta.

Nuorten ryhmä juttelemassa, taustalla graffitimaalauksia.
Yhteisvastuukeräyksen keräystuotoista 20 prosenttia kohdistetaan HelsinkiMissiolle nuorten auttamiseen.

Lahjoita Kouvolan seurakuntien kautta 4.2.2024 alkaen.

Vuoden 2024 Yhteisvastuukeräykseen voit lahjoittaa jo nyt seurakuntakohtaisten lahjoitussivujen kautta. Seurakunnan omista keräystuotoista 20 % jää valitsemasi seurakunnan diakonian eli auttamistyön käyttöön. 

Lahjoita Anjalankosken seurakunnan keräykseenLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Lahjoita Elimäen seurakunnan keräykseenLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Lahjoita Jaalan kappeliseurakunnan keräykseen

Lahjoita Kouvolan seurakunnan keräykseenLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Lahjoita Kuusankosken seurakunnan keräykseenLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Lahjoita Valkealan seurakunnan keräykseenLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Lahjoita MobilePayn kautta

MobilePay numerot seurakunnittain: 

Anjalankoski: 75723
Elimäki: 10967 
Kouvola: 96735
Kuusankoski ja Jaala: 41976
Valkeala: 82203

Lahjoita tilisiirrolla

Perinteinen pankkilahjoitusmahdollisuus toimii myös edelleen. Voit lahjoittaa käyttämällä allaolevia tilinumeroita. Muista laittaa maksuun oman seurakuntasi viitenumero.

Tilinumerot
Aktia FI82 4055 0010 4148 41
Nordea FI16 2089 1800 0067 75
Pohjola pankki FI14 5000 0120 2326 28

Viitenumerot
Anjalankoski: 304010
Elimäki: 304036
Kouvola: 304230
Kuusankoski ja Jaala: 304243
Valkeala: 304641

(Kirkkopalvelut ry:n keräyslupa RA/2020/639 voimassa toistaiseksi.)

Kaksi henkilöä seisoo katsoen kameraan päällää Yhteisvastuukeräyksen keräysliivit sekä käsissään keräyslipas.

Tule mukaan arkienkelien joukkoon

Yhteisvastuu on lähimmäisenrakkauden kansanliike ja evankelis-luterilaisen kirkon vuosittainen suurkeräys, joka auttaa hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja kehitysmaissa. Yhteisvastuuta on perinteisesti toteuttanut 40 000 vapaaehtoista kerääjää ja talkoolaista ympäri Suomen.

Ota yhteyttä:

Diakoni
Kouvolan seurakunta

Päihteet, rikos, Yhteisvastuukeräys Vuorotteluvapaalla 29.7.2024 asti. Sijaisena Kaarina Aapro kaarina.aapro@evl.fi 040 746 3443

Diakoni
Valkealan seurakunta

Jos tarvitset apua tai tukea tai haluat itse olla auttamassa korona-aikana kauppa-asioissa, ota yhteyttä.

Diakoni
Anjalankosken seurakunta
Valtatie 12
46900 Inkeroinen

Alueet: Anjala, Inkeroinen

Diakoni
Jaalan kappeliseurakunta Kuusankosken seurakunta

Riippuvuudet, mielenterveys, osallisuuden kehittäminen, väkivaltatyö

Neljä poikaa pelaa jalkapalloa.
Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahasto tukee lapsia ja nuoria Keniassa. (Kuva: Antti Yrjönen / KUA)

Uudistukset siivittivät Yhteisvastuun hyvään tulokseen

Vuoden 2023 Yhteisvastuukeräys keräsi varoja nuorten väkivallan ja konfliktien ratkaisuun ja ennaltaehkäisyyn Suomessa ja maailmalla. Keräyksen kokonaistulos nousi toista vuotta peräkkäin ja ylsi alustavan tuloksen mukaan yli 2,6 miljoonaan euroon.

Yli 70-vuotias Yhteisvastuukeräys elää vahvaa kehittämisen aikaa. Yhteisvastuu käynnisti keräysvuotensa brändi- ja verkkosivu-uudistuksella, tilitysprosessien suoraviivaistamisella sekä digitaalisten lahjoitustapojen monipuolistamisella.

– Kehittämistyötä on tehty Yhteisvastuussa laajasti ja näitä uudistuksia on otettu käyttöön vuoden 2023 aikana, jotta tapahtumavetoinen keräys olisi taas koronavuosien jälkeen mahdollisimman elinvoimainen. Keräystuloksen kasvaminen kertoo Yhteisvastuun pureutuvan niin kotimaassa kuin globaalissa mittakaavassa aiheisiin, jotka koetaan tärkeiksi ja ajankohtaisiksi. Olemme kiitollisia niin lahjoittajille, seurakunnille kuin kumppaneillemme siitä, että yhä useampi kaikkein heikoimmassa asemassa oleva nuori saa Yhteisvastuukeräyksen myötä tukea ja apua, kiittää viestintäpäällikkö Liisa Toivonen.

Yhteisvastuukeräyksen tarkka tilintarkastamaton tulos oli 2 664 846 euroa. Nousua edelliseen vuoteen on yli 20 prosenttia, mikä on suurin kasvu kymmeneen vuoteen. Tuotosta 40 prosenttia ohjataan Suomessa nuorten hyväksi tehtävään työhön Aseman Lapset ry:n ja Suomen evankelis-luterilaisten seurakuntien kautta. 60 prosenttia käytetään maailman katastrofialueiden ihmisten auttamiseen Kirkon Ulkomaanavun työn kautta.

Lisää resursseja nuorten väkivaltatilanteisiin ja koulutusta kriisialueiden uhreille

Riittävillä resursseilla alaikäisten väkivaltaa voidaan katkaista. Yhteisvastuun keräysvaroista 20% käytetään pitkittyneiden ja laajentuneiden koulukiusaamistapausten selvittämiseen Aseman Lapset ry:n K-0 (kiusaaminen nolla) -toiminnalla sekä katusovitteluun, jossa sovittelijoina toimivat nuorisotyön ammattilaiset. Toiminta on konkreettista puuttumista sekä ammattilaisten kouluttamista sovittelijoiksi ja väkivallan ehkäisyn osaajiksi.  

Toinen 20 prosenttia ohjataan Suomen evankelis-luterilaisille seurakunnille nuorten tukemiseen sekä muuhun oman alueen auttamistyöhön.  

Yhteisvastuun keräystuotosta 60% ohjataan Kirkon Ulkomaanavun (KUA:n) katastrofirahastoon, joka tukee yhteisvastuuvaroin lasten ja nuorten kouluun paluuta viidellä alueella Keniassa tavoitteenaan saada 41 500 haavoittuvassa asemassa olevaa lasta ja nuorta takaisin kouluun tarjoamalla esimerkiksi tukiopetusta ja psykososiaalista tukea. Hätäavun turvin tuetaan myös koulutarvikkeiden hankkimista, kouluruokailua sekä erityisesti tytöt huomioivien hygieniatilojen järjestämistä.