Papin ja vihkiparin tapaaminen ennen vihkimistä

Vihkipari tapaa papin ennen vihkimistä. Tapaamista kutsutaan toimituskeskusteluksi tai vihkikeskusteluksi. Tapaaminen kannattaa sopia hyvissä ajoin, koska kesäaikana papit ovat myös rippileireillä ja vuosilomilla.

Vihkikeskustelussa keskustellaan papin kanssa avioliiton merkityksestä, vihkimisen kulusta ja vihkikaavan yksityiskohdista. Vihkikaavat sisältävät vaihtoehtoisia osioita ja näistä päätetään keskustelun aikana. Samalla valitaan vihkimiseen sisältyvät raamatunkohdat. Vihkijälle on tärkeää tutustua vihkipariin, jotta vihkitoimituksesta tulisi persoonallinen ja lämmin juhlatilaisuus. Tapaamiseen otetaan mukaan todistus avioliiton esteiden tutkinnasta.

Vihkimisilmoituslomake

Keskustelun yhteydessä täytetään alustavasti myös vihkimisilmoituslomake ja pappi allekirjoittaa lomakkeen vihkimisen jälkeen. Keskustelussa voi yhdessä papin kanssa pohtia esimerkiksi sukunimen valintaa. Pappi ilmoittaa vihkimisestä väestötietojärjestelmään vihkimisilmoituslomakkeella. Vihkimisilmoituslomake sisältää todistuksen tehdystä esteidentutkinnasta. Vihkimisilmoituslomake sisältää mahdollisen muutoksen sukunimessä sekä kahden täysi-ikäisen todistajan nimet. Todistajat voivat olla esimerkiksi vihkiparin sukulaisia tai ystäviä, jotka ovat myös vihkimisessä läsnä.

Vihkitoimituksen harjoitus

Vihittävät haluavat usein tutustua vihkipaikkaan ja harjoitella etukäteen alttarille tuloa, polvistumista ja muuta toimituksen kulkua. Tästä vihkitoimituksen harjoituksesta voi sopia papin kanssa esimerkiksi vihkikeskustelun yhteydessä.