Vihkitoimituksen kulku

Hääparin ei tarvitse jännittää vihkitoimituksen kulkua eikä muistaa sen kaikkia yksityiskohtia ulkoa. Hääpari tapaa vihkipapin ennen hääpäivää. Vihkikeskusteluissa voidaan sopia yhdessä papin kanssa merkeistä, joilla hän voi vihkitoimituksen edetessä muistuttaa vihkiparia esimerkiksi polvistumaan tai kääntymään kirkkosaliin päin. Lue lisää vihkikeskustelusta

Vihkikaavan toteuttamiseen on monenlaisia vaihtoehtoja ja niihin tutustutaan etukäteen yhdessä papin kanssa. Vihkitoimitukseen kuuluu aina raamatunlukua, puhe, kysymykset, aviopuolisoksi julistaminen, rukouksia, virsiä ja musiikkia.

Esimerkki vihkikaavasta:

 1. Alkusoitto ja/tai virsi
 2. Alkusiunaus
 3. Rukous
 4. Raamatunlukua
 5. Puhe
 6. Kysymykset
 7. Sormusrukous (ja sormuslupaus)
  Esimerkki sormuslupauksesta: "Minä rakastan sinua, NN. Haluan jakaa ilot ja surut kanssasi ja olla sinulle uskollinen, kunnes kuolema meidät erottaa."
 8. Avioliiton vahvistaminen ja siunaaminen
 9. Virsi tai musiikkiesitys
 10. Esirukous
 11. Isä meidän -rukous
 12. Herran siunaus
 13. (Virsi)
 14. Raamatun antaminen ja lähettäminen
 15. Päätösmusiikki

Esirukouksen ja raamatuntekstejä voivat lukea esimerkiksi morsiusparin vanhemmat, ystävät, sisarukset ja kummit.

►Lue lisää vihkimisen kaavasta ja vihkimisen kulusta

Morsiusmessu

Vihkiminen voidaan viettää myös morsiusmessuna. Se on jumalanpalvelus, johon sisältyy myös ehtoollisen vietto. Vihkipari ja häävieraat osallistuvat ehtoolliselle. Morsiusmessusta kannattaa sopia jo kirkkoa varattaessa, sillä se vaatii normaalia pidemmän vihkivarauksen.