Uutislistaukseen

Pääsiäinen näkyy Kouvolan seurakunnissa

Pääsiäisen tunnelmaan pääsee pääsiäiskirkoissa ja hartauksissa, pääsiäisnäytelmien yleisössä ja pääsiäisikkunoiden äärellä. Mikkelin piispa Mari Parkkinen saarnaa pääsiäisyön messussa 30.3. Kouvolan seurakuntakeskuksen Maria-salissa.

Piispa Mari Parkkinen hymyilevänä, violetissa virkapaidassaan.

Pääsiäisyön messut aloittavat juhlan. Mikkelin piispa Mari Parkkinen saarnaa pääsiäisyön messussa 30.3. Kouvolan seurakuntakeskuksen Maria-salissa. (Kuva: Kalervo Pöykkö)

Kouvolan seurakunnat järjestävät perinteisiä pääsiäiskirkkoja ja hartauksia. Tunnelmaan pääsee myös pääsiäisnäytelmien yleisössä ja pääsiäisikkunoiden äärellä. 
Mikkelin hiippakunnan piispa Mari Parkkinen saapuu pääsiäisyön messuun lauantaina 30.3. Kouvolan seurakuntakeskuksen Maria-salissa. Piispa saarnaa messussa. Messun päätteeksi nautitaan yhdessä pitsatarjoilusta sekä keskusteluista pääsiäisyön tunnelmassa.

Pääsiäisen kaikki tapahtumat löytyvät verkko-osoitteesta kouvolanseurakunnat.fi/pääsiäinen

Palmusunnuntai aloittaa hiljaisen viikon

Palmusunnuntaina 24.3. klo 10 järjestetään jumalanpalvelukset Anjalan, Elimäen, Jaalan, Kuusankosken, Sippolan ja Valkealan kirkoissa sekä Keskuskirkossa.
Palmusunnuntaina klo 11.30 voi tutustua opastetusti Keskuskirkon pääsiäisikkunoihin. Kirkon kiertävällä reitillä matkataan ensimmäisen pääsiäisen tapahtumiin. Kierros sopii kaiken ikäisille ja on esteetön. Mukana on Kouvolan seurakunnan kirkkoherra Tuija Nuutinen.

Hiljaisella viikolla 25.–27.3. järjestetään hartauksia Elimäen siunauskappelissa, Korian kappelissa, Elimäen kirkossa, Kouvolan vanhan hautausmaan kappelissa, Kouvolan seurakuntakeskuksen Johannes-kappelissa, Käpylän kirkossa, Valkealan kirkossa ja Kuusankosken kirkossa.

Kuusankosken kirkko on avoinna hiljentymistä varten keskiviikkona 27.3. klo 16–20. Pääsiäisalttareiden luona voi viipyä hiljaisen viikon tapahtumissa. Paikalla ovat kappalainen Mirva Lehtinen ja kirkkoherra Kimmo Ylikangas. Seurakuntapastori Tomi Päivinen soittaa tunnelmamusiikkia.

Kiirastorstain jumalanpalveluksessa painopiste on ehtoollisessa

Kouvolassa ehtoolliselle voi osallistua kiirastorstain messuissa 28.3. klo 18 Anjalan, Inkeroisten, Jaalan, Sippolan, Tuohikotin ja Valkealan kirkoissa. Klo 19 vietetään kiirastorstain messut Elimäen, Korian, Kuusankosken, Käpylän, Myllykosken ja Voikkaan kirkoissa sekä Keskuskirkossa. 

Pitkäperjantai on Jeesuksen ristiinnaulitsemisen ja kuoleman muistopäivä

Pitkäperjantain jumalanpalveluksia vietetään Kouvolan kirkoissa 29.3. klo 10 Elimäen, Jaalan, Kuusankosken, Myllykosken, Sippolan ja Valkealan kirkoissa sekä Keskuskirkossa. Keskuskirkon jumalanpalveluksen jälkeen voi liittyä myös ristisaattoon. Ristisaatto kulkee Keskuskirkolta kohti ortodoksista Pyhän ristin kirkkoa, jossa vietetään pieni rukoushetki eli kuudennen hetken palvelus.

Pääsiäisyön messut aloittavat juhlan

Pääsiäisyön messut järjestetään lauantaina 30. maaliskuuta iltakymmeneltä Korian kirkossa ja Kouvolan seurakuntakeskuksen Maria-salissa. Korian kirkon messussa palvelee liturgina Johanna Haaraoja ja kanttorina Tea Helin. Mikkelin hiippakunnan piispa Mari Parkkinen saarnaa Kouvolan seurakunnan pääsiäisyön messussa. Messun musiikissa on mukana nuorten bändi Rikkoutumaton. Messun jälkeen vietettävillä jatkoilla nautitaan pitsaa ja jutellaan pääsiäisyön tunnelmissa.
– Piispa oli vaikuttunut seurakuntamme messun nuorekkaasta sisällöstä, ja halusi tulla mukaan, Kouvolan kirkkoherra Tuija Nuutinen kertoo.
Maria-salin messun liturgina toimii Misa Lehtinen ja kanttorina Terhi Paukku

Pääsiäispäivänä juhlitaan Jeesuksen ylösnousemusta

Ensimmäisenä pääsiäispäivänä sunnuntaina 31.3. jumalanpalvelus vietetään klo 10 Anjalan, Elimäen, Jaalan, Myllykosken, Sippolan, Valkealan ja Voikosken kirkoissa sekä Keskuskirkossa. Kello 13 jumalanpalvelukset järjestetään Käpylän ja Tirvan kirkoissa sekä perhemessu kello 16 Kuusankosken kirkossa.
Toisena pääsiäispäivänä maanantaina 1.4. on jumalanpalvelukset klo 10 Kuusankosken ja Valkealan kirkoissa sekä Raussilan maakirkossa ja Ummeljoen kyläkirkossa. Kello 12 jumalanpalvelus vietetään Korian kirkossa ja klo 13 Käpylän kirkossa.

Pääsiäisen tunnelmaa koko perheelle

Koko perheelle sopivaa pääsiäisen tunnelmaa luovat pääsiäiskirkot, pääsiäisikkunat ja näytelmät.

18.3.–1.4. Pääsiäisikkunat ovat esillä Keskuskirkossa, Käpylän kirkossa sekä Sarkolan ja Mielakan seurakuntakodeilla. Kauniit asetelmat havainnollistavat Raamatun pääsiäiskertomuksen. Pääsiäisikkunoihin voi tutustua omaan tahtiin kurkkimalla ikkunoista sisään. Palmusunnuntaina 24.3. klo 11.30 Keskuskirkon pääsiäisikkunoihin voi tutustua opastetusti. Kirkon kiertävällä reitillä matkataan ensimmäisen pääsiäisen tapahtumiin. Kierros sopii kaikenikäisille ja on esteetön. Mukana retkellä on Kouvolan seurakunnan kirkkoherra Tuija Nuutinen.
La 23.3. klo 15, su 24.3. klo 15 ja ti 26.3. klo 18 esitetään Tunne pääsiäinen -näytelmä Valkealan seurakuntakeskuksen yläsalissa. Kaiken ikäisille sopivassa näytelmässä lauletaan yhteislauluja. Mukana ovat Valkealan kamariorkesteri, Valkealan eläkeliiton laulukerholaisia, Sari Horppu ja Teemu Kääriäinen. Esityksen jälkeen on kahvitarjoilu. Vapaaehtoinen kahviraha ohjataan Viron kirkon kehitysvammaistyölle. Vapaa pääsy. 
Ke 27.3. klo 9.30–10.30 Päiväkotien ja kerhojen pääsiäiskirkko Korian kirkossa. 
Ke 27.3. klo 18 esitetään Pääsiäisnäytelmä Inkeroisten kirkossa. Näytelmä Jeesuksen maanpäällisen elämän viimeisestä viikosta sopii kaikenikäisille. Mukana on seurakunnan työntekijöitä ja vapaaehtoisia. Näytelmässä lauletaan yhteislauluja.
To 28.3. klo 9.30–10.30 Päiväkotien ja kerhojen pääsiäiskirkko Elimäen kirkossa. 
Su 31.3. klo 16 vietetään Pääsiäispäivän perhemessu Kuusankosken kirkossa. Mukana on lapsikuoro Valonsäteet. Kirkossa voi tutustua myös pääsiäisalttareihin. Yhteinen ruokailu järjestetään ennen messua, ja kahvi- ja mehutarjoilu messun jälkeen.

Miksi pääsiäistä vietetään?

Pääsiäinen on kirkkovuoden vanhin ja tärkein juhla, jota vietetään Jeesuksen ylösnousemuksen kunniaksi. Juhlan suomalainen nimi viittaa paastosta pääsemiseen.

Palmusunnuntaita vietetään viikkoa ennen pääsiäistä. Silloin huomio on samassa tapahtumassa kuin adventtina: Jeesuksen saapumisessa Jerusalemiin aasilla ratsastaen. Palmusunnuntain nimi viittaa palmunoksiin, joita ihmiset heittivät Jeesuksen eteen tielle. Tähän liittyy tapa koristella kirkko palmunoksilla ja muilla lehvillä tai kantaa niitä kulkueissa. Suomessa kirkko ja koti koristellaan pajunoksilla. Tästä juontaa juurensa virpomisperinne, jossa virvottavalle toivotetaan "tuoreeks, terveeks, tulevaks vuodeks". 

Palmusunnuntain ja pääsiäisen välissä vietetään hiljaista viikkoa. Silloin muistellaan Jeesuksen kärsimyksiä ja viimeisiä vaiheita.

Kiirastorstaina muistellaan opetuslasten viimeistä ateriaa yhdessä Jeesuksen kanssa. Kiirastorstain messun päätteeksi urut vaikenevat ja kynttilät sammutetaan. Alttari riisutaan kankaista ja esineistä, ja se verhotaan mustaan. Kiirastorstai on yksi suosituimpia kirkossakäyntipäiviä vuodessa.

Pitkäperjantai on vuoden ainoa pyhäpäivä, jonka liturginen väri on musta. Pitkäperjantaina vietetään sanajumalanpalvelus, jossa viivytään ristin juurella. Alttarikukkina käytetään viittä ruusua kuvaamaan Jeesuksen haavoja. Urkuja tai muita instrumentteja ei yleensä soiteta, vaan virret lauletaan ilman säestystä.

Pääsiäisen juhla alkaa jo lauantain ja sunnuntain välisenä pääsiäisyönä, jolloin seurakunnissa vietetään pääsiäisyön messua. Messussa sytytetään kynttilät, ja alttarin liturginen väri musta vaihtuu valkoiseen. Pääsiäisyöstä alkaa pääsiäisviikko, joka kestää seuraavaan lauantaihin. Pääsiäisyöstä alkaa myös 50-päiväinen pääsiäisaika, joka päättyy helluntaihin.

Pääsiäispäivä, sunnuntai, on Jeesuksen ylösnousemuksen juhla. Jumala on herättänyt Jeesuksen kuolleista, elämä on voittanut kuoleman. Toisena pääsiäispäivänä, maanantaina, muistetaan ylösnousseen Jeesuksen ilmestymistä häntä seuranneille naisille ja opetuslapsille Emmauksen tiellä. Ilmestykset vakuuttivat heidät Jeesuksen kuolleista nousemisesta ja jatkuvasta läsnäolosta maailmassa.
 

2024-03-18 14:36:00.0