Pääsiäinen tuo valon ja toivon

Keskellä pimeää syttyy valo.
Keskellä pelkoa versoo toivo.
Keskellä kuolemaa herää elämä.
Pääsiäinen kutsuu hyvään ja voittaa pahan.
Jeesus on ylösnoussut ja kulkee turvanamme.

Pääsiäinen on kirkkovuoden keskus ja huippukohta. Pääsiäisjakson aikana seurataan Jeesuksen elämän viimeisiä vaiheita ja ylösnousemusta.

Olemme koonneet tälle sivulle tiedot Kouvolan seurakuntien pääsiäistapahtumista, musiikista, lasten tapahtumista ja mahdollisuuksista hiljentyä.

Pääsiäiskirkot ja ehtoollishartaudet

Olemme keränneet tiedot pääsiäisen jumalanpalveluksista, ehtoollishetkistä ja hartauksista omalle sivulle. Löydät tiedot pääsiäisen kirkoista täältä.
 

Hiljenny pääsiäiseen

Su 2.4. klo 11-15 Kaikille avoin pääsiäisvaellus Kuusankosken kirkossa. Matkan pääsiäiseen voi tehdä itsenäisesti tai oppaan johdattamana.
Su-ke 2.-5.4. klo 17-21 Hiljainen vaellus mielen maisemiin Valkealan kirkossa. Kirkon tiloihin on rakennettu vaellus, jonka voi kulkea omaan tahtiin ja rauhoittuen pohtimaan omaa elämää.
Ke 5.4. klo 17-19 Kuusankosken kirkko avoinna hiljentymistä varten. Voit kiertää pääsiäisalttareiden luona ja viipyä hiljaisen viikon tapahtumissa. Paikalla Mirva Lehtinen.
 

Pääsiäismusiikkia

Ti 4.4. klo 19 Hiljaisen viikon Ukraina-ilta Käpylän kirkossa. Ohjelmassa urkumusiikkia, laulua, yhteislaulua ja rukousta. Tervetuloa ukrainalaiset ja Ukrainan ystävät! Tilaisuus on avoin kaikille. Tulkkina toimii Arja Halttunen. Musiikista vastaa kanttori Eini Annukka Perälä. Tilaisuudessa ovat mukana myös diakoni Raisa Hautala ja pastori Matti Perälä. Tilaisuuden jälkeen on yhteinen iltateehetki seurakuntasalissa.

Pe 7.4. klo 18 Ristin juurella -konsertti Keskuskirkossa. Ohjelmassa mm. J. S. Bachin ja G. B. Pergolesin sekä suomalaisten säveltäjien kärsimysajalle tehtyä musiikkia. Emilia Vesalainen-Pellas, Anne Korpelainen ja Okko Lakka laulu, Terhi Paukku, piano ja urut. Vapaa pääsy, ohjelma 10 €.

Pe 7.4. klo 18 Pitkäperjantain Kuva ja musiikki -tilaisuus Inkeroisten kirkossa. Johanna Pesonen ja Viena Kontkanen johdattelevat kuvin ja sävelin pitkäperjantain sanomaan. Vapaa pääsy.

Pe 7.4. klo 18 Pitkäperjantain konsertti Kuusankosken kirkossa. Konsertissa kuullaan Bachin kantaatit Ville Perkkiön ja Salla Eskolan laulamana. Mukana kamariorkesteri. Vapaa pääsy, ohjelma 10 €.

Su 9.4. klo 18 “Ylösnoussut Kristus” -konsertti Myllykosken kirkossa. Myllykosken kirkkokuoro, Elina Hyvönen, Eliisa Pokki, Helena Berg, Susanna Kivistö, Timo Nyman, Timo Pokki -kvartetti. Vapaa pääsy.

Pääsiäisnäytelmä

Ke 5.4. klo 18 Pääsiäisnäytelmä Inkeroisten kirkossa. Näytelmä pääsiäisen tapahtumista. Mukana seurakunnan työntekijöitä ja vapaaehtoisia.

Kahden kirkon kierros

Pe 7.4.2023 on Kahden kirkon kierros. Lähtö Keskuskirkolta jumalanpalveluksen jälkeen noin klo 11. Ristisaatto kulkee Pyhän ristin kirkolle, jossa on ekumeeninen rukoushetki klo 11.30. 

Pääsiäispuuhaa lapsille

Olemme keränneet tapahtumat ja vinkit pääsiäisen viettoon lasten kanssa omalle sivulle. 

Katso vinkit Lasten pääsiäinen -sivulta

 

Luolan suuaukosta näkyy auringon lasku sekä kolme ristiä kukkulalla.

Ylösnousemus ylittää ymmärryksen

Kristus on ylösnoussut! Tämä sanoma on kristillisen uskon ydin ja perusta. Ilman ylösnousemusta ei olisi kristinuskoa, ei myöskään toivoa elämästä kuoleman jälkeen. Kuolemallaan Kristus voitti kuoleman ja ylösnousemuksellaan hän sinetöi voiton.

Jeesuksen lähimpien oli vaikea käsittää tapahtunutta. Johannes kertoo evankeliumissaan kahden opetuslapsen tulleen tyhjälle haudalle. ”Vielä he näet eivät olleet ymmärtäneet, että kirjoitusten mukaan Jeesus oli nouseva kuolleista.” (Joh. 20:9).

Evankeliumit eivät epäröi kertoa opetuslasten ja koko Jeesuksen lähijoukon epäilyistä. Se tulee vahvasti esille. Opetuslasten hämmennys ja epävarmuus on lohdullista.

Onneksi meidänkään ei tarvitse ymmärtää ylösnousemuksen ihmettä järjellämme. Ymmärryksemme tai ymmärtämättömyytemme ei lisää tai poista Jeesuksen pelastusteosta mitään.

Pääsiäisen tapahtumissa on kyse siitä, mitä Jumala on tehnyt. Pääsiäisen sanoma on yllätys, järjen ja kokemuksen ylittävä tapahtuma. Ylösnousemus on ihme, jolla ei ole vertaa koko maailmankaikkeudessa. Sitä voi vain ihmetellä, kiittää ja ylistää.

”Jeesus elää, Herrani! Hänessä on kaikki luotu, minullekin iäksi elämä ja armo suotu. Minkä Herra vakuuttaa, siihen tahdon uskaltaa.” (Virsi 99:2).

Seppo Häkkinen

Mikkelin hiippakunnan piispa


Pääsiäisen kirkas aamu koittaa,
väistyy yön ja pimeyden valta.
Taivaan enkeli on viestin tuonut:
Kristus on ylösnoussut!


(Virsi 91, san. Seppo Suokunnas)


Lue lisää paastonajasta