Uutislistaukseen

Sairaalasielunhoidon 50-vuotisjuhlamessu Kuusankoskella 26.11.

Sairaalasielunhoitoa on tarjottu Pohjois-Kymenlaaksossa jo 50 vuoden ajan. Sairaalasielunhoidon juhlahetkeä vietetään Kuusankosken kirkossa sunnuntaina 26. marraskuuta teemalla Toivossa on elämä. 

Kaksi hymyilevää pappia sairaalan käytävällä. Opasteessa lukee

Sairaalapappien Kari Niemelän ja Tuula Ylikankaan työhuone sijaitsee Ratamokeskuksessa. Kuva: Johannes Wiehn.

Juhlapäivä Kuusankosken kirkossa alkaa su 26.11. klo 10 messulla, jossa saarnaa sairaalapastori Tuula Ylikangas. Messun liturgeina toimivat yhteisten erityistyöalojen päällikkö Mia Räty ja sairaalapastori Kari Niemelä. Messussa on mukana myös terveydenhuollon henkilökuntaa ja kolmannen sektorin toimijoita.

Jumalanpalveluksen jälkeen osallistujille tarjotaan kakkukahvit Kuusankosken kirkon sivusalissa. Ohjelma kirkkosalissa jatkuu kahvien jälkeen. Luvassa on musiikkia, maistiaisia sairaalasielunhoidon historiikista sekä sairaalapappien paneeli. Nykyisistä ja entisistä sairaalapapeista kootussa paneelissa ovat mukana Tuula Ylikangas, Kari Niemelä, Mia Räty, Petra Sainio sekä Tapani Tukiainen. Panelisteja haastattelee seurakuntaneuvos Tuula Rikala. Historiikkia esittelee Antero Rossi. Musiikkia toivosta esittävät kanttori Marianna Pellinen, kitaristi Vili Virtanen, basisti Tommi Huuskonen sekä Mia Räty.

Kirkkosaliin ripustetaan juhlan kunniaksi Anna-Kaisa Kantellin tekemät akvarellit.

– Kaikki ovat lämpimästi tervetulleita kirkkoon juhlimaan 50-vuotiasta työmuotoamme, sairaalasielunhoidon vastaava esihenkilö Mia Räty sanoo. 

Toivossa on elämä – Sairaalasieluhoitoa 50 vuotta Pohjois-Kymenlaaksossa su 26.11. klo 10 Messu Kuusankosken kirkossa. Messun jälkeen kakkukahvit sekä ohjelmaa kirkkosalissa. Musiikkia, puheita ja sairaalapappien paneeli. 

Papin kohtaa myös Ratamokeskuksessa

Kouvolan seurakuntayhtymän sairaalapapit Kari Niemelä ja Tuula Ylikangas työskentelevät Ratamokeskuksessa ja Kymenlaakson psykiatrisessa sairaalassa Kuusankoskella. Lisäksi sairaalapapit tapaavat palliatiivisessa hoidossa ja saattohoidossa olevia ihmisiä kotona ja laitoksissa. Sairaalapappeihin voivat ottaa yhteyttä potilaat ja heidän läheisensä. Sairaalapapit ovat myös sairaaloiden henkilökuntaa varten, ja toimivat työpaikkapappeina. Ratamokeskuksen kappelissa sairaalapapit toimittavat hautaan siunaamisia ja saattohartauksia. Tapaamiset sairaalapappien kanssa ovat kaikin tavoin luottamuksellisia.  

– Sairaalasielunhoito on rinnalla kulkemista, tukemista, kuuntelua, toivon ja lohdutuksen välittämistä. Se on myös kirkon aarteiden, rukouksen, ehtoollisen ja ripin viemistä sinne, missä ihmiset ovat - tässä tapauksessa sairaalaan, Kari Niemelä sanoo. 

– Sairaalasielunhoidon yksi "huoneen taulu" on Jeesuksen sanoissa, "kun minä olin sairaana, te kävitte minua katsomassa". Sairauden, luopumisen, surun, kuoleman ja muiden elämänkriisien kohdatessa on tärkeää, että niistä voi puhua toisen ihmisen kanssa, Niemelä jatkaa.  

Sairaalapappien työhuone sijaitsee Ratamokeskuksen ensimmäisessä kerroksessa, pääovilta oikealle viittoja seuraten. Sieltäkin papit voi tavoittaa, mutta soittaminen on varmin tapa, koska papit voivat olla työtehtävissä osastolla tai muualla. Papeille voi myös lähettää sähköpostia. Ratamokeskuksen osastoilla on sairaalapappien yhteystiedot.  

Lisätietoja

Mia Räty
Mia Räty
Yhteisten erityistyöalojen päällikkö, perheneuvoja

15.11.2023 15.49