Ystävä on kuin villasukka
On marraskuu vuonna 2019. Joukko Kouvolan seurakuntalaisia istuu bussissa, joka kulkee rajan yli itään. Ensin Viipurin ohi halki Karjalan kannaksen, sitten yli Kronstadtin patosillan Pietarin eteläpuolelle ja lopulta Krasnoje Selon kautta Pikkolan kylään. Alkutalven perjantai alkaa hämärtyä, kun bussi ajaa Tuutarin kirkon pihaan. Ovella odottavat kirkkoherra Viktor Vorontsov ja talonmies Nikolai. Olemme saapuneet adventtivierailulle ystävyysseurakuntaan.
Sunnuntain messu alkaa klo 13. Suurin osa noin kolmestakymmenestä osallistujasta on venäjänkielisiä. Saarna tulkataan suomeksi. Virsistä joka toinen säkeistö lauletaan venäjäksi, joka toinen suomeksi.
Ja ne villasukat! Ystävät Kouvolassa ovat kutoneet ison määrän villasukkia ja lapasia, jotka on ripustettu kirkon sivuseinille. Messun jälkeen kukin voi valita itselleen sopivan joululahjan.
Mutta eipä tiedetty marraskuussa 2019, että tämä ystävyysmatka oli toistaiseksi viimeinen. Ensin korona, sitten Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ovat estäneet vierailut.
Säännöllisesti Tuutarissa käy vielä lähetystyöntekijä, joka kertoo kuulumisia puolin ja toisin. Jotkut seurakuntalaiset kysyivät häneltä ”Miksi suomalaiset vihaavat nyt meitä?” Tällainenkin voi tulla mieleen, jos on ainoastaan Venäjän virallisen TV-kanavan uutisten varassa.
Emme me ole hylänneet ystäviämme. Heitä muistetaan joka pyhä esirukouksissa. Tervehdyksiä vaihdetaan sähköpostilla. Seurakuntamme vapaaehtoiset ovat jo vuosien ajan pitäneet Puhjonrannan juhannusjuhlissa lettu- ja makkarakanttiinia, jonka tuotto menee Tuutariin. Myös kolehtien kautta kertyy varoja. Rahallinen tuki toimitetaan Inkerin kirkon kautta. Mutta tärkeät henkilökohtaiset kohtaamiset puuttuvat.
Viimeisellä kerralla kotiin lähtiessämme meille laulettiin siunauslaulu. Lopuksi kuulimme sanat: ”Muistakaa meitä! On hyvä tietää, että te ajattelette meitä ja rukoilette meidän puolestamme siellä Suomessa.” Oli maailma millainen tahansa, tämän toiveen voimme toteuttaa joka päivä.
Merja Rossi
Lähetystyön vastuuryhmän jäsen