Yhteyttä etsimässä

Lepertelen kastekodissa vauvalle. Hän katsoo minua syvälle silmiin ja väläyttää sitten aseistariisuvan hymyn. Lämmin tunne sykähtää sisällä, niin pieni ihminen ja kuitenkin välillemme syntyy ohikiitävän hetken kestävä yhteys. Tuo yhteys jää lämmittämään pitkäksi aikaa. Jokainen ihminen kaipaa yhteyttä toiseen, kaipaa vuorovaikutusta. Kaipaa tulla nähdyksi ja kohdatuksi aidosti. Yhteyshakuisuus on yksi olemassaoloamme ja eloonjäämistämme määrittävistä perustarpeista.

Pienen lapsen ja häntä hoitavien läheisten välille syntyy parhaimmillaan turvallinen luottamussuhde. Se koostuu pienistä asioista: tunneilmapiiristä, sanoista, hyväksyvästä nyökkäyksestä, kosketuksesta, lempeästä ja rakastavasta katseesta. Vahvassa yhteydessä kaikkiin tarpeisiimme vastataan. Aikuisina osaamme olla läsnä itsellemme, kokea itsemyötätuntoa ja käsitellä tunteitamme ja kokemuksiamme. Voimme hyväksyä itsemme lempeästi ja rakastaen. Silti kaipaamme toista vuorovaikutukseen kanssamme.

Jokaisella meistä on myös kokemuksia yhteyden katkeamisesta tai yhteyden puutteesta. Monella on kaipuu toisen ihmisen kohtaamiseen ja syvään yhteyteen. Kun kaipuu ei saa täyttyä, koemme yksinäisyyttä. Jos yhteys katkeaa riitoihin ja erimielisyyksiin, ajaudumme etäälle toisistamme. Tunteet nousevat pintaan, katseet eivät enää kohtaa, väliltämme katoaa hymy. Tarvitaan yhteydenottoa, jonka osapuolena voin itsekin olla.

Meillä ihmisillä on myös kaipuu jonkin Suuremman yhteyteen. On sanottu, että kaikki kaipaavat Jumalaa, hekin, jotka eivät sitä tunnusta tai tiedosta. Tästä voi toki jokainen olla mitä mieltä haluaa, mutta keskustelut ihmisten kanssa kertovat monesti tuosta kaipuusta. On syvä toive, että kunpa joku kannattelisi tätä kaikkea. Kunpa joku ei koskaan hylkäisi ja hyväksyisi minut juuri tällaisena kuin olen.

Juuri nyt on käynnissä valtakunnallinen Mediamissio 2022 ”Se löytyi”. Mainoksia on esillä ja tapahtumia käynnissä. Tarkoituksena on luoda yhteyksiä. On paljon tilaisuuksia, joissa on mahdollista kohdata muita ihmisiä. Ihminen on tavattavissa ja niin on Jumalakin. Joel Haahtela kirjoittaa kirjassaan Adelen kysymys: ”Eikö Jumala tullut ihmiseksi juuri siksi, että hän olisi meitä hivenen lähempänä, vain sydämenmitan päässä.”

Saija Sarkasuo
Valkealan seurakunta