Voiton nälkä

Viime aikoina vannoutuneen sinivalkoisen penkkiurheilijan tunteet ovat liikkuneet vuoristorataa. Keväisen mörkölätkä-huuman kirkas liekki on syksyn pimenevien iltojen tahdissa hiipunut Dohan MM-kisojen myötä harmaaksi hiillokseksi. Jaksaisiko huuhkajien yhä unelmissa elävä EM-karsintamenestys vielä puhaltaa riittävästi happea voittosoihtujen leimahtamiseen?

Paikallisella tasolla on sentään saatu jo iloita Mypan hienosta viime hetken taisteluvoitosta ykkössarjassa säilymisestä ja KooKookin tuntuu vertyvän valmentajanvaihdoksen siivittämänä voittojen tielle Kouvojen korisjoukkueen valaistessa tietä.

Urheilun seuraaminen ei kiinnosta kaikkia ja välillä herääkin keskustelu, että onko urheilun intohimoisessa harjoittamisessa tai seuraamisessa mitään järkeä. Eikö maailmassa olisi tärkeämpiäkin asioita? Miksi on tarpeen suurilla panostuksilla yhä uudelleen selvittää, kuka on ensimmäinen ja kuka viimeinen, kuka tänään on niskan päällä, ketkä voittavat ja ketkä häviävät?

Urheilun ystävänä olen itsekin osallistunut näihin keskusteluihin huomaten, että järjellistä puolustusta etenkään huippu-urheilun vetovoimalle on vaikea rakentaa. Ehkä urheilijan näkökulmasta kyse on jostakin kokonaisvaltaisesta ihmisen mielen, kehon ja tunteen yhteisvaikutuksesta, leikkivän ihmisen valloilleen päästämisestä, itsensä haastamisesta, toisten kanssa yhdessä jakamaan oppimisesta. Menestyvä urheilija ei pelkää häviämistä, hän rakastaa voittamista.

Mutta missä piilee vannoutuneen penkkiurheilijan salaisuus ja mieli? Ajattelen, että yhtäältä kyse on tarpeesta vahvistaa voittajien joukkoon kuulumisen tunnetta, toisaalta sen oppimisesta, että tappion hetkikin on tärkeää jakaa. Kun suomalainen tai kouvolalainen onnistuu, onnistun minäkin ja tappion kitkerän kalkin päivänä myötätuntoni kannattelee uuteen yritykseen ja toivoon paremmasta huomisesta.

Apostoli Paavali kanavoi rehdin kilpailuhengen ja voittamisen nälän voiman viisaalla tavalla ihmisen jokapäiväiseen arjen kilvoitukseen paremman elämän puolesta.

”Kunnioittakaa kilvan toinen toistanne. Älä anna pahan voittaa itseäsi, vaan voita sinä paha hyvällä.” (Room 12:10, 21).

Näihin kuviin, näihin tunnelmiin,

Arto Helle