Varmuus Kristuksessa voittaa maailman epävarmuuden

Tämä vuosi on ollut monella tapaa epävarmuuden määrittämä. Monet suunnitelmat, joita oli tehty keväälle, kesälle ja syksylle peruuntuivat äkillisesti, ja tulevaisuuden suunnittelu on ollut hankalaa. Tapahtumat ja matkat ovat peruuntuneet, ja tämän lisäksi monet ovat joutuneet pelkäämään töiden ja toimeentulonsa vuoksi. On kuormittavaa elää jatkuvassa epävarmuudessa ja olla tietämätön siitä, millaisessa maailmassa elämme lähitulevaisuudessa. Kukaan meistä ihmisistä kun ei kykene ennustamaan, kuinka epidemia kehittyy ja milloin elämä palaa totuttuun, normaaliin arkeen. Epävarmuus on pysyvä osa elämää, mutta tänä vuonna siihen liittyvät teemat ovat olleet korostuneesti läsnä. Ylimääräistä huolehdittavaa on ollut tavalliseen arkeen verrattuna runsaasti, ja tulevaisuus on saattanut tuntua jopa ahdistavalta. Tämä on korostunut erityisesti ihmisillä, joiden turvaverkko on pieni, tai jotka asuvat yksin. Yksinäisyyden kokemus on ollut monelle arkea.

Epävarmuuden lisäksi tähän vuoteen on liittynyt myös uhkaa. Läsnä on saattanut olla pelko itsensä tai omien läheistensäkin terveyden puolesta, ja erityisesti yksin asuvat vanhukset ovat saattaneet kokea eristyksen ja yksin jäämisen raskaaksi.

On todennäköistä, että koronaepidemian vaikutukset jatkuvat vielä pitkälle tulevaisuuteen. Tästäkään ei silti ole varmuutta, sillä tulevaisuuden ennustaminen on mahdotonta. Siihen eivät pysty meistä parhaimmatkaan, sillä ihmisen kyvyt ovat rajalliset. Monissa elämän tilanteissa, tässäkin, meidän täytyy vain luottaa siihen, että meistä pidetään huolta ja meidän hyvinvoinnistamme välitetään. Kristittyinä voimme aina turvata tietoon siitä, että me todella olemme turvassa ja meitä varten on olemassa tulevaisuus ja toivo, kuten meille Jeremian kirjassa vakuutetaan.

Me saamme tilanteesta kuin tilanteesta huolimatta luottaa siihen, että elämän antajassa, Kristuksessa, on varmuus. Pelastus on meille kaikille avoin, ja Herralla on meille omat, rauhan suunnitelmansa.

Hanna Ylikangas
teologian kandidaatti