Vapaaksi vikakoodeista

Joskus auton elämä on helpompaa kuin ihmisen. Merkkikorjaamolla konepelti ylös ja testeri piuhan päähän. Laite taltioi kaikki kertyneet viat, jotka taitava asentaja nopeasti poistaa. 

Valkealan tapulikahveilla yksi vapaaehtoinen lausui suuren viisauden: ”Tärkeintä on elää merkityksellistä elämää. Se tuo mukanaan ilon.”

Jos ihmisillä olisi oma testeri, näyttöön alkaisi helposti kertyä operoitavaa: yksinäisyys, masennus, päämäärättömyys ja kaikkinainen elämän tarkoituksettomuus. Kaapit pursuavat tavaraa, mutta silti jotain vielä puuttuu. Itse oivalsin koronavuoden lenkkipolulla, ettei onnellisuus tipahda sisimpään, vaikka pääsisin matkustamaan johonkin eksoottiseen maahan. Onnellisuus ei kysy paikkaa, missä ollaan tai mitä tehdään. 

Merkityksellinen elämä ei ole suorittamista. Suorittaja on onneton, kun oravanpyörä jossain elämänvaiheessa hiipuu tai peräti pysäytetään. 

Selasin keväällä kaikki käteen osuneet kesälehdet. Niistä löytyi yksi yhteinen viesti: älä lomalla yritä yhtään mitään. Lopeta kaikki tekeminen, tyhjennä itsesi. Sinänsä monelle hyvä neuvo, mutta kun turhat asiat on heitetty pois, kippo tarvitsee uutta virtaa. Paljastan nyt oman salaisen reseptini. 

Rukoileminen on syvimmillään kaikkivaltiaan elävän Jumalan äänen kuuntelemista. Kun avaan aamulla Raamatun, pyydän samalla, että Pyhä Henki nostaisi tekstistä silmieni eteen ne asiat, joiden kautta Hän haluaa tänään minua rohkaista ja vahvistaa. Saan luetun perusteella olla Isän lapsi, joka astuu hänen valtaistuinsaliinsa. Saan tunnustaa omat epäonnistumiset, väärät teot ja pahat sanat, joita on tullut toisille lausuttua. 

Ja sitten se paras osio: saan vastaanottaa anteeksiantamuksen. Tunnen läpi kehon, miten vikakoodi yksi toisensa jälkeen poistuu. Lopullisesti. Katkeruus saa huutia, pahoja muistoja ei tarvitse enää jauhaa mielessä. Saan täyttyä Hänen voimallaan ja rakkaudellaan. Elämälläni ja tekemisilläni on suuri merkitys.  Samaa rukoilen nyt Sinullekin. Hän kantaa meitä päivän matkan kerrallaan eteenpäin.

Martti Kivistö
Viestinnän vastuuryhmän jäsen
Eläkkeellä oleva toimittaja ja media-alan ammatinharjoittaja Myllykoskelta