Vapaa mieli

Sippola
Tämän kesän yksi kiinnostavimmista ja innostavimmista päivistä oli käynti arkistossa kesähelteillä. Kävin Vantaalla Kansallismuseon kokoelma- ja konservointikeskuksessa tutkimassa Sippolan aikaisemman kirkon alttaritaulua. Teos on paperille graafisin menetelmin toteutettu isokokoinen teos. Aikanaan teos on hylätty tuomiolla: ”ei taiteellista arvoa”.

Käynnistä teki mieleenpainuvan ja innostavan se, että paikalla oli kolme museotutkijaa, jotka ottivat tavallisen seurakuntapapin tutkimukseen mukaan. He antoivat vieraan kokea, että tämän tietämyksellä on arvoa. Käynnillä selvisi monta asiaa; suurimman vaikutuksen teki kuitenkin se into ja intohimo, jolla erikoiseen esineeseen suhtauduttiin. Tutkijoiden asenteesta olisi myös malliksi otettavaa mihin tahansa ihmisten kohtaamiseen: arvostusta, kannustusta, innostusta ja uteliaisuutta.

Marc Chagall
Toinen vahva kesäkokemus on lähikulmilta Valkealasta. Vuohijärven luonto- ja kulttuurikeskuksessa on tunnetun taiteilijan Marc Chagallin värikkäiden ja kekseliäiden teosten näyttely. Ne sisältävät paljon viittauksia tämän ukrainalaissyntyisen taiteilijan elämään. Myös se jätti paljon mietittävää ja pohdittavaa ja herätteli sisimmän herkkyyttä.

Itselleni jäi vahvasti elämään ja kypsymään hänen suhtautumisensa Raamattuun. Hänelle se on jonkunlainen seikkailukirja ja elämän lähde. Sen pyhyys ei ole pelottavaa vaan houkuttelevaa. Chagall kertoo: ”Raamattu on kiehtonut minua aina varhaisesta lapsuudestani saakka. Minulle Raamatun aiheiden maalaaminen on kuin maalaisin kukkakimpun. Profeetat innoittavat minua.” Kukkakimpusta ei niinkään mietitä sitä, mitä kukkia siihen kuuluu tai mitkä ovat näiden kukkien latinalaiset nimet, vaan ihastellaan värikkyyttä, muotoja ja kauneutta.

Näitä kesäkokemuksia yhdistää mielessäni se, että uuteen tutustuminen ilman ennakko-odotuksia avaa mielen ottamaan vastaan sellaista, joka rikastuttaa elämää. Jospa edes joskus osaisi suhtautua Jumalan todellisuuteen ja Raamattuun samalla vapaalla mielellä ja leikkisyydellä, jota Chagallin sanomisiin liittyy.

Ari Luomajoki
pastori