Valon kantaja

Olemme saaneet nauttia ainutkertaisen lämpimistä syyssäistä. Aurinko paistaa, luonto loistaa ruskan kirkkaita värejä, tuuli on lempeä tai aivan tyven. Mielen valtaa tunne, tässä on hyvä, kaukana kavala maailma.

Samaan aikaan monen mieleen hiipii, kuin kutsumaton vieras, kokemus siitä, että pian päivät vääjäämättä lyhenevät, luonto pukeutuu yksitoikkoisen harmaaseen ja syysmyrskyt yllättävät. Huoli jaksamisesta horjuttaa uskoa, että tästä selvitään ja valon aika koittaa viimeistään uuden kevään koittamisen myötä.

Aamunavausvuorollani vierailin alakoulussa. Tutkimme yhdessä edessä olevan Mikkelinpäivän, enkelien sunnuntain, teemaa. Kysyin, mistä päivä on saanut nimensä. Eräs oppilas veikkasi, että Mikkelinpäivää vietetään Mikkelissä. Aivan oikein, todennäköisesti myös siellä. Kerroin, että kirkkovuoden mukaisesti nimi tulee Raamatun esittelemän arkkienkeli Mikaelin nimestä. Mikaelin ohella Mikko, Miika ja Mikaela löytyvät myös suomalaisesta nimipäiväkalenterista.

Pohdimme lisää. Otin esille perinteisen suojelusenkelitaulun kuvan. Useilla oppilailla enkelitaulu löytyi kotoa tai mummolasta. Mietimme, miltä enkeli näyttää. Löysimme monta tunnusmerkkiä. Enkeli hohtaa, enkelillä on siivet, enkelin pään päällä on hohtava rinkula (sädekehä), enkeli levittä kätensä, enkeli hymyilee, enkeli on suuri.

En itse ole koskaan nähnyt ”livenä” enkeliä, sillä omakin mielikuva enkelistä liittyy taiteen kautta syntyneisiin mielikuviin. Olen kuitenkin kuullut ja lukenut monista enkelikokemuksista. Kiperästä paikasta on selvitty jollakin käsittämättömällä tavalla avun tarjoajan kadottua ratkaisevan hetken jälkeen salaperäisellä tavalla jäljettömiin.

Yhdessä oppilaiden kanssa löysin ainakin yhden yhdistävän tekijän, joka yhdistää omassa kulttuurissamme esiintyvää enkeliuskoa. Enkeli kantaa valoa. Jatkoimme pohdintaa enkelien tehtävien kautta. Enkelit eivät näytä olevan ihmisiä, mutta voisivatko ihmiset ottaa joitakin enkelin tehtäviä hoitaakseen?

Kukapa ei kaipaisi valoa, hyvän viestin tuojaa ja turvallisen suojelevan läsnäolon tunnetta näinä epävarmoina aikoina, kaikkina vuodenaikoina?

”Herra sanoi: Minä lähetän enkelin kulkemaan sinun edelläsi, suojelemaan sinua matkalla ja viemään sinut siihen paikkaan, jonka olen sinulle varannut.” (2 Moos. 23:20)

Arto Helle
Valkealan seurakunta