Valohoitoa

”Voisinpa käydä talviunille ja herätä sitten keväällä, kun on taas valoisaa.”, huokasi ystäväni kalenterin kääntyessä marraskuulle. Jotenkin tunnistin tunteen. Katkonaisten yöunien jälkeen tuntuu vaikealta herätä aamun pimeyteen. Itseään ei tahdo saada käyntiin. Sitten kun liikkeelle pääse, tuntuu, että kaikki ärsyttää. Toisaalta mikään ei oikein kiinnosta. Paitsi syöminen tietysti kiinnostaa, sillä nälkä tuntuu olevan koko ajan. Iltapäivä menee koomaa muistuttavassa olotilassa, mutta kun viimein pääsee petiin, uni ei meinaa tulla. Aamulla sama kierre alkaa uudelleen.

Kaamosmasennuksesta kärsii noin prosentti suomalaisista. Se on masennukseen rinnastettava tila, jonka oireita ovat mm. ahdistuneisuus, ärtyneisyys ja mielenkiinnon menetyksen tunne, väsymys, lisääntynyt unentarve sekä hiilihydraattipitoisen ruoan himo. Kaamosmasennuksen lievempi tila, kaamosrasitus, aiheuttaa oireita noin 10–30 prosentille suomalaisista. Kaamosrasitukseen ei kuulu masennus, mutta muuten oireet vastaavat kaamosmasennuksen oireita.

Kaamosoireisiin tarjotaan yhdeksi helpottajaksi kirkasvaloa. Loppukevääseen mennessä oireet kyllä menevät ohi, mutta moni saa apua pimeänä aikana valosta. Aivan tarkkaan ei ole tutkittu, miten valonpuute oikein ihmiseen vaikuttaa, mutta jotakin yhteyttä täytyy olla, jos valo kerran oloa helpottaa.

Ehkä tarvitsemme myös sisäisen valon sytyttelyä pimeän keskellä. Pienikin aktiivisuus ja itsensä liikkeelle saaminen voi tuoda parempaa mieltä. Yhteydenotto ystävään voi olla viikon piristysruiske, vaikka ensin tuntuu, ettei jaksaisi. Pieni ulkolenkki pimeän päivän valoisimpana hetkenä voi tehdä terää.

Yhtenä sisäisen valon tuikahduksena voisi olla armollisuus itseä kohtaan ja hellittäminen. Lenkkipolun sijaan voi ihan hyvin jonakin päivänä kääriytyä sohvan nurkkaan lukemaan kirjaa.  Kynttilöitä kannattaa varata pimeiden iltojen varalle. Vaikka kynttilöiden valoteho ei kirkasvalolampun tasolle ylläkään, on niiden henkinen vaikutus ainutlaatuinen.

Joskus Valon vaikutus voi olla koko elämää kantava. Jeesus sanoi: "Minä olen maailman valo. Se, joka seuraa minua, ei kulje pimeässä, vaan hänellä on elämän valo." (Joh. 8:12)

Saija Sarkasuo
vs. seurakuntapastori