Valoa syksyyn

Herätyskellon pirinä tunkeutuu inhottavasti tajuntaan aamulla. On vielä hämärää, kun herää ja tekisi mieli vain kääntää kylkeä ja jatkaa unia. Sitä popsii vitamiineja, liikkuu tehokkaasti ja syö terveellisesti, ja silti olo tuntuu ajoittain väsyneeltä ja vetämättömältä. Eletään syyskuuta ja nyt alkaa jo vähitellen havahtua siihen, että edessäpäin on todellakin jälleen kerran syksy ja talvi. Mennyt kesä jääköön unholaan. Toiset tykkäävät, toiset ei.  Valittamisen ja tyytymättömyyden määrä taitaa kuitenkin lisääntyä syksyn koittaessa.

Joskus tuntuu, että valittamisesta ja negatiivisesta asenteesta on tullut jonkinlainen kansantauti. Syksyn pimeys vain entisestään painaa mieliä maahan. Myönnettäköön, ettei se aina herätä lämpöisiä ja pörröisiä ajatuksia, kun eteisen lattia rahisee hiekasta ja täyttyy märistä kuravaatteista tai raahaat kauppakasseja sateisia katuja tarpoen. Ja, sitten vielä se korona ja sen toinen aalto, joka uhkaa tai sitten ei.

Eikä tässä vielä kaikki.  Sitä ollaan myös tavattoman huonoja vastaanottamaan kehuja. ”No, en mä nyt oikein tiedä” on yleinen vastaus positiiviseen palautteeseen. Synkkinä ja epävarmoina hetkinä tarvitaan valoa ja piristystä erityisen paljon. Entäpä jos opettelisi ottamaan pienetkin kehut vastaan ilolla ja kiitoksella. Entäpä jos asennoituisi ajattelemaan, että onpa mukavaa, kun meillä Suomessa on sentään kunnon vuodenajat. Kun on pimeää ja sateista, voi sytytellä lyhtyjä ja kynttilöitä tunnelmaa luomaan. Reippailusta raittiissa ilmassa lapsen kanssa tulee loppujen lopuksi hyvä mieli, kun vain pukeutuu oikein. Lenkin jälkeen saa sitten nautiskella kupposen haudutettua teetä ja käpertyä sohvalle. Arki ja ajoittainen pimeys ei saisi näännyttää. Se on osa elämää.

Asenteella on suuri merkitys elämässä. Pessimisti ei koskaan pety sanonta saattaa pitää paikkansa, mutta optimisti osaa todella elää ajoittaisista pettymyksistä huolimatta. Saamme luottaa arjessa ja elämässä myös Sanaan.

”Jätä taakkasi Herran käteen, hän pitää sinusta huolen.” Ps. 55:23

Laura Kalenius