Valoa pimeyteen

Olemme eläneet täällä Etelä-Suomessa harvinaisen pitkää kaamosaikaa, pimeää ja harmaata kuin pitkä marraskuu. Pimeydellä on lamauttava, passivoiva vaikutus ja se altistaa masennukseen. Sitä torjumaan on kehitetty erilaisia valoterapioita. Vesisateella höystettynä pimeys saa helposti ”mökkiytymään”, eli pysymään neljän seinän sisällä.

Onneksi nyt on jo tullut valoa tunneliin. Vihdoin saimme lunta. Sunnuntaina oli Kynttilänpäivä ja Valon päivä. Pimeässä pienikin liekki näkyy. Kynttilän liekki tuo toivon tuikkeen pimeyteen. Pieni liekki muistuttaa myös siitä, että Jumala on lähellä.

Pimeää voi olla myös sisimmässämme, ehkä on surua, murhetta, sairautta, ahdistusta, yksinäisyyttä, masennusta. Meitä ei luotu elämään yksin, vaan yhteydessä, yhteydessä toinen toisiimme ja yhteydessä tekijäämme. Me itse kukin voimme olla jakamassa ja kantamassa toistemme taakkoja, olla pieniä liekkejä, jotka valaisevat lähimmäistemme kaamosta tai pimeyttä. Lähimmäisyyttä voimme toteuttaa myös juuri alkaneen Yhteisvastuukeräyksen kautta.

Lumi valaisee ja tuo monille liikunnan riemua, ainakin meille hiihdon harrastajille sekä lapsille, jotka pääsevät nauttimaan pulkkamäestä. Vastasatanut lumi on myös hyvin puhdasta. Joululaulussa sanotaan: ”… lumihuntuun pukeutunut maa – kun yhtä puhdas itse olla voisi.” Sama kaipuu kuin tuossa laulussa Vexi Salmella oli myös kuningas Daavidilla pyytäessään, ” Pese minut, että minä lunta vaikeammaksi tulisin”.

Viime sunnuntain evankeliumissa vanha Simeon sai pidellä maailman valoa, Jeesusta käsissään. Syvimmältään vain Vapahtaja voi tuoda pimeään sisimpäämme valon ja pestä meidät lunta valkeammaksi. Meistä itsestämme ei siihen ole, vaikka kuinka uskoisimme tai yrittäisimme.

Kuljemme hyvää vauhtia kohti kevättä. Valo voittaa pimeyden. Simeonin askeleita valaisi Jumalan sana ja sen lupaukset toivat toivon, joka kantoi. Saakoon Sana olla valaisemassa sinunkin tietäsi. Jeesus, maailman Valo tahtoo kulkea kanssasi.

Hyvää ja siunattua kevään jatkoa!

Pauli Heinola

kappalainen

Kuusankosken seurakunta