"Tykkään mun elämästä!”

Rippikoulussa puhuttiin ekana leiripäivänä siitä, mistä asioista kukin tykkää. ”Tykkään mun elämästä”, totesi eräs poika. Monen mielestä se oli aika hyvä tiivistys.

Onnellinen on se ihminen, joka osaa olla kiitollinen siitä, mitä hänellä on. Tyytymättömyyskin voi toki olla hyvä asia silloin, kun se auttaa meitä menemään eteenpäin, kehittämään itseämme ja parantamaan asioita.

Krooninen tyytymättömyys kuitenkin pilaa elämän, sillä se on myrkkyä sielulle. Pahinta on, jos ei ole lainkaan tyytyväinen itseensä ja omaan persoonallisuuteensa, vaan haluaisi olla jotain aivan muuta kuin mitä on. Silloin on aika vaikea tykätä omasta elämästään.

Myös itsekkyys tai kateus voivat estää elämästä nauttimisen. ”Minä vastaan muu maailma” -asenne voi aiheuttaa uhriutumista. Henkilö, joka tuntee kateutta, ei kykene iloitsemaan toisten onnesta.

On väitetty, että ihmiset ovat luonnostaan itsekkäitä, koska itsekkyys on seurausta selviytymisen tarpeesta. Kuitenkin myös sosiaalisuus ja myötätunto ovat auttaneet ihmisiä selviytymään yhdessä – yhteisvoimin ja toisiaan auttaen. Tekee hyvää huomata olevansa tarpeellinen jollekin ja kyetä auttamaan jotakin ihmistä. Onnellisuutta lisää myös se, että osaa ottaa vastaan apua muilta.

Moni haluaisi hallita elämäänsä, mutta kukaan ei voi kontrolloida tapahtumia ja ihmisiä ympärillään. Joudumme sopeutumaan siihen, että elämä ei aina mene niin kuin itse haluaisimme. Joustavuus auttaa meitä mukautumaan elämän tuottamiin yllätyksiin. Masentunut ihminen ei jaksa enää odottaa mitään hyvää elämältä. Terve ihminen sen sijaan on uteliaan kiinnostunut siitä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Viimeisenä leiripäivänä listasimme kiitollisuuden aiheita. Niitä löytyi paljon. Joku korosti, että ihmisen pitäisi osata iloita pienistä asioista. Jos aina odottaa vain jotakin suurta tapahtuvaksi, elämä kulkee ohitse, kun ei osaa nähdä niitä pieniä iloa ja onnellisuutta tuottavia asioita ympärillään. Joku muistutti, että elämä on Jumalan lahjaa meille. Se miten käytämme elämämme, on meidän lahjaamme Jumalalle.

Timo Pokki
Anjalankosken seurakunta