Tule sellaisena kuin olet

Isoskoulutusleirillä jo isosena olleet nuoret tekivät ohjeita koulutustaan käyville. Tällä kertaa näkökulmana oli, mitkä voisivat olla isosen tehtävässä suurimmat virheet, mitä ei ainakaan pitäisi tehdä. Ykköseksi listattu ohje kuului: ”Älä yritä olla muuta kuin olet.” Toisin sanoen siis: ”Ole oma itsesi.” Toisessa yhteydessä keskusteltiin peloista ja aika monen pelko tuntuu olevan, ettei kelpaa muiden joukkoon omana itsenään. Mitä jos olen liian erilainen kuin muut ja jään syrjään tai tulen kiusatuksi? Aikamoisia paineita ja ristiriitaisuutta joutuvat nuoret kohtaamaan. Ryhmäpaine voi olla kovin ankara ja säälimätön.

Erilaisuudesta puhutaan ja sitä korostetaan, mutta todellisuudessa sille ei kuitenkaan tunnu löytyvän tilaa. Vahva vaikutelma on se, että jos haluaa hyväksyntää, olisi oltava persoonaton, massatuote, klooni, mistä särmät on hiottu pois eikä mikään häiritse. Ei saa erottua joukosta tai täytyy olla todella vahva itsetunto, jotta voi ottaa kontolleen jatkuvaa kritiikkiä.

Se mitä rippikoulu ja seurakunnan nuorisotyö voivat tuoda nuorten maailmaan, on toivottavasti ainakin kaksi asiaa. Ensinnäkin vahvistaa itsetuntoa ja tervettä harkintaa, jotta ryhmäpaine ei määrittelisi elämää. Toiseksi se voi tuoda kriittisenkin näkökulman koulumaailman ja ryhmäpaineen alla elävälle ihmiselle. Yksilöllisyydelle, luovuudelle, erilaisuudelle ja persoonallisuudelle on oikeasti tilaa.

Kyllä kirkko voi olla ihan aidosti erilaisuuden suvaitsemisen ja hyväksymisen asialla, muistuttamalla jokaisen ihmisarvosta. Jeesus ei hylännyt tai kääntänyt selkää erilaisille, epäonnistuneille, syntisille tai syrjäytyneille. Hän pysähtyi heidän luokseen, huomasi heidät ja auttoi uuteen elämään.

Rippikoulupappina toivon, että näkymällä enemmän nuorten elämässä, seurakunta ei ole enää outo paikka, eikä herätä epäluuloa vaan päinvastoin tulee tutuksi ja turvalliseksi. Olisipa hienoa, jos nuoret kokisivat, että seurakunta on paikka, jossa on hyvä olla ja siellä saa turvallisesti olla juuri sellaisena kuin on.

Saija Sarkasuo

vs. seurakuntapastori