Totuuden Henki

Erään kerran saapuessani ehkä noin 13-vuotiaana koulusta kotiin minulla oli jostakin syystä soinut koko iltapäivän mielessäni virsi "Totuuden Henki johda Sinä meitä". Kyseessä oli perjantai-iltapäivä. Yliopistossa opiskeleva isosiskoni Kaarina oli tullut viikonlopuksi kotiin, ja hän oli tyylilleen uskollisena keittiössä leipomassa pullaa.

Ryntäsin suoraan pianon ääreen ja ryhdyin soittamaan "Totuuden Henkeä" aloittamalla koraalikirjassa olevalla alkusoitolla. Kun ensimmäinen säkeistö alkoi, rupesi sisareni keittiössä leipomuksensa ääressä komealla alttoäänellään laulamaan tätä virttä, ja niinpä tämän hetken inspiroimina vedimme saumattomalla yhteistyöllä "Totuuden Hengen" alusta loppuun ilman että olimme sitä ennen edes nähneet toisiamme. Kaarina lauloi ja minä säestin. Kaarina muisti sanat ulkoa.

Tämä pieni hetki on jäänyt pysyvästi mieleeni.

Totuuden Henki johtaa meitä, jos annamme sille siihen tilaisuuden. Se ei tarvitse mitään etukäteissuunnittelua, koska Jumala itse on ohjelmoinut sen meidän sieluihimme. Se ohjaa toimintaamme uskoakseni aivan kuin itsestään, ellemme tietoisesti estä sen toimintaa.

Totuuden Henki johtaa meitä, jos olemme avoimia, ja uskomme kolmiyhteiseen Jumalaan. Se kertoo meille mikä on oikein ja mikä väärin, ja miten voimme elää Kristuksen johdattamina ja hänen opetustensa mukaan. Se opettaa meitä pyrkimään totuuteen.

Helluntai on Pyhän Hengen, eli tuon virressä kuvatun Totuuden Hengen vuodattamisen muistojuhla. Sitä ennen oli tapahtunut paljon. Kristus oli ristiinnaulittu, noussut kuolleista ja ilmestynyt ylimaallisena olentona opetuslastensa keskuuteen. Kun hän oli helatorstaina lopullisesti noussut taivaaseen isänsä rinnalle, laskeutui Pyhä Henki siitä 10 päivän kuluttua ihmisten keskuuteen jatkamaan Kristuksen työtä ja ohjaamaan ihmisiä hänen lähetyskäskynsä ja etiikkansa noudattamisessa.

Meidän omatuntomme kyllä kertoo, mikä on Pyhästä Hengestä ja mikä ei. Kun sitä kuuntelemme, voimme siihen uskoen toteuttaa sitä valtavaa hengellistä perintöä, jonka Kristus meille jätti, ja elää Jumalan valtakunnassa. Kristuksen maan päälle tuoman Jumalan valtakunnan toteutuminen lopulta johti jopa Rooman mahtavan imperiumin kaatumiseen, ja siten näytti, että Kristuksessa kyseessä todella oli kuningasten kuningas. Hän edelleen hallitsee Pyhän Hengen voimalla, vaikka hän itse ei enää fyysisesti vaella keskuudessamme.

Kristuksen tälläkin hetkellä Pyhän Hengen voimalla tapahtuva opetus ja johdatus on hyvää. Sanoisin että erinomaista. Meidän kannattaa sitä noudattaa ja siihen uskoa. Antakaamme sen johtaa meitä kaikissa toimissamme. Siinä on se oikea Totuuden henki.

Jouko Leppänen
Yhteisen kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja