Toivon voima

Yli vuoden kestänyt poikkeusaika on haastanut jaksamista. Useampi kuin joka kolmas (38%) kokee tuoreen kyselytutkimuksen mukaan hyvinvointia heikentävää kuormitusta elämässään. Huoli tulevaisuudesta ja uupumuksen tunne koettelevat poikkeusaikana erityisesti 18-34-vuotiaita nuoria aikuisia. Moni myös sairastuu. Kun ihminen sairastuu vakavasti tai kärsii pitkäaikaissairaudesta, tarvitaan toivoa. Pelkästään jaksaminen huomiseen vaatii toivoa, puhumattakaan sairaudesta paranemisesta. Toivon puuttuminen saattaa jopa uhata terveyden palautumista. Läheisten ihmisten tärkeä tehtävä on ylläpitää toivoa. Maaret Kallio kirjoittaa kolumnissaan: ”Toivo on sitä, että joku on riittävän rauhassa siellä, missä toisella on kaikkein pimeintä.”

Sairastuneelle toivon säilyttäminen on ratkaisevaa, silla sairaus kaventaa näköaloja ja mielen liikkuvuutta. Silloin ihminen käpertyy sisäänpäin ja pyrkii siten suojaamaan itseään. Toivo vaikuttaa juuri päinvastoin: se laajentaa mieltä sekä avaa ovia suojakoloista ja sairauden syövereistä takaisin elämän todellisuuteen. Toivo merkitsee ihmiselle vaihtoehtoja. Kun vierellä on joku, joka ei väisty pois, vaan uskaltaa olla siinä rauhassa ja turvallisesti, toivo pysyy yllä. Jokaista meitä kutsutaan sellaiseen lähimmäisyyteen ja toisen rinnalla kulkijaksi.

Suomen mielenterveysseuran kampanjakasvo tämän vuoden Mielinauha-kampanjassa on laulaja Kaija Koo. Hän laulaa laulussaan Taipumaton: ”Kun muut ei katso mua silmiin, eikä käännä päätä kuulemaan, kuulet minut vaikken lausuis sanaakaan”. Juuri minä voin olla se, joka asettuu kuulolle, kysyy kuulumisia ja on läsnä. Joskus vuorostani saatan olla se, joka toivoo toisen huomaavan minut, kuuntelevan ja olevan vierellä, vaikken pystyisi edes ääneen puhumaan. Juuri minä voin olla toivon ylläpitäjä.

Kristillinen toivo antaa vielä uuden näkökulman. Siinä vierelle asettuu Suurempi, Hän joka rakastaa loputtomasti ja ehdoitta. Hän, joka pysyy lähellä ja kuulee äänettömän huudon, hiljaisen kuiskauksen ja sydämen huokauksen.

Saija Sarkasuo
Valkealan seurakunta