Ovet on auki

Valkealan kirkossa oli ennen pääsiäistä rauhan rukoushetkiä, joiden jälkeen oli mahdollista jäädä hiljentymään kirkkoon. Oli myös Hiljainen vaellus mielen maisemiin, jolloin kirkko oli avoinna viidestä yhdeksään iltaisin. Oli tilaa oman elämän pohdinnalle ja hiljentymiselle. Tuntui hyvältä, kun sai laittaa kyltit ulos kadun varteen, että kirkko on auki, tervetuloa. Meillä suljettujen ovien kirkossa tämä tuntuu harvinaiselta. Viestinä se merkitsi, että voit vapaasti astua sisälle kirkkoon. Voit tulla sellaisena kuin olet. Voit tulla huoliesi, pelkojesi, väsymyksesi kanssa, vaikka vain levähtämään hetkeksi. Sinulle on tilaa. Olet tervetullut.

Minulle kirkon aukiolo on tärkeä, niin konkreettisesti kuin vertauskuvallisesti. Erityisesti nyt levottomassa maailmassa, pandemian ja sodan varjossa, kaipaan itsekin turvallista levähdyspaikkaa. Levoton mieli rauhoittuu, kun istuu hiljaa kirkon penkissä tai vain ollessa kirkkotilassa. Tärkeää on myös sellainen avoimuus, jossa jokaisella on tilaa. Kirkossa voimme edistää yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa sekä toimia vihaa ja syrjintää vastaan.

Koen arvokkaana sen, että avaudutaan ja avataan tilaa olla. Ihanne olisi, että kirkkotilaa ei myöskään miellettäisi ikään kuin museona, jota katsellaan ulkoapäin, mutta sisään ei tohdi astua tai sinne ei edes ole mitään asiaa. Kirkko on kuitenkin koko seurakunnan eli seurakuntalaisten omistama rakennus, jonne saa tulla. Siellä voidaan olla yhdessä, hiljentyä ja rukoilla.

Joskus tulee mieleen, että olemme kirkossa taitavia rakentamaan esteitä sille, kuka saa olla, kuka saa tulla tai mitä saa tehdä. Kirkkorakennukseen tai seurakunnan olemukseen ja elämään tällainen ei kuulu. Kirkon kuuluu avautua ihmisiin päin eikä sulkea yhteyksiä. Tämän syvin sisältö on siinä, että ylläpidämme toivoa ihmisten elämässä ja yhteiskunnassa. Erityisesti nyt tarvitaan toivoa ja rohkaisua. Kirkkona voimme viestiä siitä, että suuntaamme luottavaisesti ja toiveikkaasti tulevaisuuteen kaikesta ympärillä vellovasta epävarmuudesta huolimatta.

Saija Sarkasuo
Valkealan seurakunta