Taulun kehykset 

Taulua maalatessa ajatus keskittyy väreihin, tunnelmaan ja itse taulun aiheen tuottamiseen. Väriä, palettiveitsi, siveltimiä luovuuden siivittämänä inspiraation turbulenssissa – taulu. Valmis taulu saattaa kaivata kehyksiä, jotta korostavat taulun värejä, teemaa tai rytmiä. Kehykset rajaavat ja korostavat taulun sanomaa.  

Tuleva sunnuntai on Marian päivä, Jeesuksen äidin päivä. Päivän sanomaa miettiessä, alkoi sielussa soida vahvat värit: sinistä, kultaa, lilaa, valkeaa ja ripaus punaista. Marian osa on olla raamit, kehykset. Lapsi, jota hän kantaa on taulun aihe, teema ja sävyjen ilotulitus. Jeesus on keskiössä ja Maria antaa kunnian pojalleen. Marian kiitosvirsi kertoo, kuinka hän nuorena äitinä oli ymmärtänyt Jumalan huolenpidon merkityksen. Epävarmuuden keskellä Jumala rohkaisee Mariaa ja niin Maria laulaa: ”Minun sieluni ylistää Herran suuruutta, ja henkeni iloitsee hänestä, Pelastajastani. Hänen nimensä on pyhä, ja sukupolvesta toiseen Hän on hyvä, jotka kunnioittavat Häntä.” (UT2020 mukainen käännös.) 

Niin kuin kehykset ilman taulua ovat ontto, tyhjä ja vailla merkitystä. Samoin Marian päivänä katse kääntyy helposti vain Mariaan. On merkityksellistä huomata, että Marian päivä on Jeesuksen juhla. Paaston ajan keskellä juhlitaan – liturginen väri on valkoinen päivän teeman mukaisesti. Joulun odotus voi alkaa.

Yhdessä voimme laulaa Marian päivän virren 51.  

1.
Kaikki ilon lähteet puhkeavat,
Maria kun laulaa Herrastansa
kumartuen suureen luottamukseen.
Kiitetty olkoon Kristus. 

2.
Kirjoitusten kätköt, lupaukset
puhkeavat niin kuin nuput puissa,
kaikessa on paratiisin tuoksu.
Kiitetty olkoon Kristus. 

3.
Herran äidin kanssa tahdon laulaa
rakastaen häntä, joka kulki
haudan kautta aamun valtakuntaan.
Kiitetty olkoon Kristus. 

4.
Taivaan valtias on keskellämme,
suojaton ja hauras ihmislapsi
valtaa vailla, paljas armon ihme.
Kiitetty olkoon Kristus. 

5.
Kaikki lähteet ovat Jeesuksessa,
kaikki puhkeavat Hengen riemuun,
kun nyt kumarran ja kiitän Herraa.
Kiitetty olkoon Kristus. 

Johanna Pesonen
kasvatuksen kappalainen
Anjalankosken srk