Tarvitsemme rakkautta, hyväksyntää ja arvostusta

Suomen Leijonat voittivat miesten jääkiekon MM-kultaa reilu viikko sitten. Suomalaiset juhlivat voittoa iloisina ja kiitollisina. Kulta antoi hetkeksi lupaa vain nauttia menestyksestä, elämästä ja toisten läsnäolosta.

Sekä nykyisiltä että entisiltä pelaajilta on kysytty, mikä Leijonien maajoukkueessa on ollut ja on parasta. Haastatteluissa on noussut esiin yksi yhdistävä tekijä – poikkeuksellisen hyvä yhteishenki. Moni on kuvannut maajoukkuetta perheeksi, jonne on aina hyvä tulla. Joukkueessa on saanut olla oma rehellinen itsensä, ja joukkueen johtoa myöten on arvostettu avoimuutta. Jokaisessa pelaajan haastattelussa on tullut vahvasti esiin pelikaverien kunnioittaminen ja yhdessä tekemisen voima.

Ihmisestä tulee esille kaikista paras, kun hän saa osakseen rakkautta, hyväksyntää ja arvostusta, sanoo NLP-kouluttaja Reetta Vanhanen. Mitä nämä sanat tarkoittavat? Ja miten niitä osoitetaan toiselle ymmärrettävällä tavalla?

Rakkaus voi tuntua ihanana rakastumisen tunteena, mutta se voi olla myös arjen hyviä tekoja toiselle. Rakkautta voi olla myös se, että on kiinnostunut toisen ajatuksista ja tunteista. Rakkaus voi olla läsnäoloa silloin, kun toinen sitä erityisesti tarvitsee. Rakkaus lasta kohtaan voi olla lempeä, arvostava ja kannustava katse. 

Hyväksyntä voi olla sitä, että aidosti ja oikeasti hyväksyy toisen. Koska se ei läheskään aina ole helppoa, voi hyväksyntä näkyä sen aktiivisena harjoitteluna. Itseltä voi kysyä, mitä minä voin tehdä antaakseni toiselle kokemuksen siitä, että hän on arvokas omana itsenään.

Arvostus voi näkyä niin, että ei yritä muuttaa toista mieleisekseen. Arvostus voi olla toisen onnistumisen esiin nostamista ja olalle taputtamista. Arvostus voi olla myös myönteisiä sanoja toiselle.

Mieti hetki, mitä sanat tarkoittavat juuri sinulle. Mieti myös sitä, miten elät tai voisit elää sanoja todeksi. Me kaikki tarvitsemme rakkautta, hyväksyntää ja arvostusta. Koko maailma tarvitsee. Paras hetki on juuri nyt.

Jaana Heikkinen
Perheneuvoja
Kouvolan perheneuvonta