Tämän haluaisin kuulla  

Kouvolan pääkirjasto täyttää 3. syyskuuta 50 vuotta. Olen kuullut, että 70-luvulla kirjaston lastenosastolla oli paikka, jossa sai kuunnella kuulokkeilla satukasetteja. Kirjastonhoitajaan tutustui, kun häneltä pyydettiin: tämän haluaisin kuulla.

Meille kristityille on Martti Lutherista ja Mikael Agricolasta lähtien ollut tärkeää, että jokainen saa lukea omalla äidinkielellään Raamattua varallisuudesta riippumatta. Pitkäaikaiselta nimikkolähetiltämme John Brownilta sain äskettäin kuulla, että Mussaun saarellakin käännetään jo Vanhaa Testamenttia.
Kuultua tai luettua, sanat ovat tärkeitä. On hienoa sukeltaa sanojen syvyyksiin sen sijaan, että jää sanojen vangiksi.  Eräs ystäväni sanoi kauan sitten viisaasti: Mitä tahansa, tai melkein mitä tahansa, voi sanoa, kun toivoo ja etsii toisen parasta. Tärkeämpää kuin oikeassa oleminen on rakastammeko vai emme. 

Onko Sinulle tärkeää tutkia, mitä on sanojen takana? Monta kertaa saatamme moralisoida tai kauhistella asioita ja samalla jotenkin lamaantua eksyessämme empatian puutteeseemme. Viisautta olisi useammin tunnustaa tietämättömyytensä ja tutkia, mitkä asiat taustalla vaikuttavat. 

Meillä ihmisillä on monenlaisia elämäntilanteita. Tarvitsemme sanoja lääkkeeksi ja hengelliseksi ravinnoksi. Jos pelottaa, on hyvä kuulla uudestaan ja uudestaan, kuinka Jeesus tyynnyttää myrskyn. Jos tunnen usein suurta kiusausta kertoa, miten väärässä toiset ovat, on hyvä kuulla Jeesuksen sanoja tukista tuomitsijan omassa silmässä: mihin kaikkeen tunnepaloni oikein liittyy?

Haluan ajatella, että myös kirkossa saa pyytää kuulokkeisiin sitä tiettyä kasettia, jota kuunnellessa Jumala lääkitsee kulloistakin puutostilaamme. Ihmetellä ei tarvitse, että toiselle tärkeä kasetti on eri kuin omani. Koko kirjaston (Raamatun) rikkaus on käden ulottuvilla, silti tärkeintä on kuulla, että Jumala näkee totuuden ja silti haluaa meille hyvää.  

Minkä raamatunkertomuksen Sinä haluaisit tänään kuulla?

Kaija-Liisa Lindberg
kappalainen
Kouvolan seurakunta